Divatosan szőrtelen férfiak

2004.10.07. 11:11
A kozmetikus szerint egy igényes férfi ma már rendszeresen szőrteleníti magát, a szexológus szerint azonban mindez semmit sem lendít a szexuális életen. A Velvet kolléganői ragaszkodnak a pajkosan göndörödő mellszőrzethez, míg a Totalcar kivont karddal vonul harcba a feminim férfiakkal szemben. Végül bevallják, ők is borotválnak.
"Három évvel ezelőtt vettem észre, hogy egyre több férfi jelentkezik nálam gyantázásra, azelőtt ez egyáltalán nem volt jellemző" - mondja Ratkai Anetta kozmetikus. "Leggyakoribb a mell-, a hát- és a hónaljgyanta, de volt már olyan ügyfelem is, aki teljes gyantát kért. Az majdnem egy napig tartott, négy órába telt, amíg a lábát legyantáztam, lehúztam egy csíkot, utána öt percig beszélgetni kellett vele, annyira fájt neki." A kozmetikus szerint a férfiak számára ma már teljesen természetes, hogy szőrtelenítik magukat. A módszerek közül szerinte a legesztétikusabb a gyanta, hiszen a borotválás csak pár napig tart, és kellemetlen, amikor visszanő."

Ami kilátszik

Intim testrészek környékén azonban már Ratkai Anetta sem vállalna gyantát, "maximum azon a részen, ami az alsónadrágból kilátszik", igaz, ezt még nem is kérte tőle senki, szerinte azért, mert rendkívül fájdalmas lehet. Egy másik kozmetikus viszont arról számolt be, már többször keresték meg férfiak azzal, hogy teljes gyantát szeretnének az intim testrészük körül. A legtöbb kozmetikus azonban ezt nem vállalja, hiszen a teljes gyantát még nőknél is csak nagyon ritka esetben ajánlják, holott nekik köztudottan ritkább a szőrük. Az intim gyanta elmaradása azonban nem jelenti azt, hogy ne szőrtelenítenék a férfiak a nemi szervüket. Ratkai Anetta elmondta: a hozzá járó férfiak többsége borotválja intim testrészét, ami a kozmetikus szerint nem ciki, inkább igényes.

"Van, aki úgy véli, nem kell leszedni a szőrt, hiszen természetes, hogy ott van, de ez szerintem nem igaz. Az anyukám is mindig ezt hangoztatta, aztán egyszer legyantáztam, és azóta mindig kéri, azt mondja, úgy jobban érzi magát. Szerintem sokkal esztétikusabb, ha egy férfi szőrteleníti a testét. Nekem eddig csak egy olyan kedvesem volt, aki nem borotválta a mellkasát, de ő is mindig lenyírta kisebbre, és úgy gondolom, a férfiak intim testrésze is esztétikusabb szőr nélkül." - véli Ratkai.

A szexológust nem zavarja

A szexológus azonban korántsem osztja a kozmetikus véleményét. "Az én praxisomban még nem fordult elő, hogy valaki azért nem vonzódik partneréhez, mert szőrös. Igaz a férfiakban nagy az igény a női szőrtelenítés iránt, de a nőktől még nem hallottam ugyanezt. Sőt, a legtöbben nemtetszésüket fejezik ki a csupasz férfiakkal szemben. Én személy szerint hozzá sem nyúlnék egy pasihoz, aki úgy néz ki, mint egy meztelen csiga." - mondta el Sz. Mikus Edit, szexológus, aki szerint egy pár napos borotvált pasi olyan lehet, mint egy smirglipapír. Úgy gondolja, ez a szokás a testépítőktől jön, és ma is többnyire csak azok szőrtelenítik magukat, akik izmaikat akarják mutogatni. Mint mondja, higiéniai oldala csak a hónalj szőrtelenítésének van, hiszen csak ott vannak olyan mirigyek, amelyek kellemetlen szagot okozhatnak. "Máshol semmi funkciója a szőr eltávolításának, hiszen az nem véletlenül nő, azért van, hogy védje azt a bizonyos testrészt. Az intim szőrtelenítés az más, az nem magamutogatás, azt az csinálja, akinek igénye van rá."

A férfiak borotválnak

A Velvet szőrügyi kutatócsoportját meglepte, hogy az általuk megkérdezett férfiak legtöbbje borotválja a hónalját. Igaz, egyik nyilatkozó sem hivatkozott az esztétikumra, egyikük sem vélte úgy, izgatóbb lenne a szőr nélküli férfitest. Az elmondások alapján a férfiak egyáltalán nem a nők, hanem saját maguk miatt szőrtelenítik testüket, nekik ugyanis praktikusabb, ha "nem ragad bele az izzadsággátló a hosszú csimbókokba."

"A hónaljat bizony jó néha leszedni, nincs benne semmi ciki, az ember ugyan egy kicsit femininnek érzi magát közben és utána, ezért egy pár napig különösen férfisoviniszta-kamionsofőr-bunkón kell viselkedni, körbevizelni a vécét, sört inni, hangosakat böfögni, hogy helyreálljon a belső univerzum rendje. A mellkast minek, az nem izzad be büdösre, csak a cipzár meg a nyaklánc csípi be" - vallott egy Velvethez közeli férfiismerős.

Nézegessen szőrös sztárokat
"Régebben azt gondoltam, hogy a mellszőr ciki. Aztan elképzeltem milyen lennék nélküle és rájöttem, hogy az meg cikibb" - érvelt szintén a mellkasborotválás ellen egy férfiismerősünk, aki viszont töredelmesen bevallotta, egy ideje fontolgatja, hogy gyantáztatja a hátát, ugyanis elkezdett szőrösödni. Ezúton nyugtatná meg minden férfitársát: akinek nem szőrös a háta, ne izguljon, negyven fölött elkerülhetetlenül az lesz!

"Hónaljat borotválni szerintem férfiként elfogadottabb, mint mellet borotválni. Az önkéntes mellborotválás, amennyiben visszaeső jelleggel történik, felér egy coming outtal, a mellszőr visszavágás, mondjuk hajnyíró géppel nem annyira ciki" - nyilatkozott bátran felmérésünk másik alanya, aki azt is bevallotta, lejjebb lévő testrészeken is próbálkozott szőrtelenítéssel, mivel szerinte az mostanában trendi, "mert erős extrémsport-jellege van". Szeretné azonban figyelmeztetni férfitársait, hogy ennek a divatnak is ára van, mert a visszanövő szőr szúr és viszket.

A Totalcar munkatársai monitort nem tűrő szavakkal illették a fejüket testszőrtelenítésre adó férfiakat, mely szerintük a pasik feminin jellegét hangsúlyozza. Hasonló véleménnyel van egyik kolléganőnk is: "meg merem kockáztatni, aki szőrteleníti magát, az előbb-utóbb majd maga is rájön, hogy inkább a férfiakat szereti". Autós újságíróink egyedül a hónaljszőrzet eltávolítását találták elfogadhatónak, de azt is csak higiéniai okok miatt, és nem borotvával, hanem szakállvágóval.

A Velvet tiltakozik

Laptársunk lesújtó véleményével ellentétben a Velvet munkatársai szeretik a szőrös férfiakat. Egyedül a "hátszőr" szó okozott némi tétova merevedést kolléganőink arcán, és a kezdeti megengedő hangnem kicsit szigorúbbra váltott. "Hátfetisiszta vagyok, így tényleg nehezen viselném, ha valakinek megsimogatnám a hátát és sercegne" - merengett el egy volt velvetes. Abban azonban mindannyian egyetértettünk, hogy még a bozótos hátszőr sem állhat egy bimbózó szerelem útjába; ráadásul negyven fölött ez tényleg elkerülhetetlen - avatott be egy tapasztaltabb kolléganőnk.

A férfiak csupaszítását azonban munkatársaink úgy tűnik, ellenzik: a csupasz mellkastól egyenesen viszolyognak, egyedül a hónaljszőrzet eltávolítását tartják megbocsáthatónak, de azt is csak a kellemetlen szagok miatt. "Nekem az bejön, ha egy pasi borotválja a hónalját, a mellszőrhöz azonban ragaszkodnék, mert tök szexi. A borostás mell különben is szúr" - nyilatkozott rovatvezetőnk. "Csupasz hónalj helyett inkább csak fazonigazítottat kérnék" - utasít szigorúan egyik kolléganőnk, míg a másik kategorikusan elutasító. "Én a fiúknál a hónaljborotválást kifejezetten ellenzem, nagyon sajnálom, hogy ez manapság kezd elfogadottá válni, szerintem undorító, ha valaki borotválja. Le vele!" - fogalmazott radikálisan, viszont szerencsésnek vallja magát, mivel barátja bőre puha és szőr nélküli.

A csupasz péniszt is csak egyetlen munkatársnőnk találta esztétikusnak, bár lehet, hogy konzervatívak vagyunk, hiszen egy közeli hölgyismerősünk úgy nyilatkozott, neki "a csupasz nemiszerv egyértelműen tetszik." Mi tehát, be kell vallanunk, szeretjük a szőrt, egyrészt mert férfiasnak találjuk, másrészt mert reménykedünk, egyszer majd a férfiak is megszeretik ugyanezt rajtunk.