Orgazmus szülés közben

2005.01.27. 11:12
Amerikai könyvekben és weboldalakon nők ezrei számolnak be arról, hogy szülés közben lehetséges gyönyört, sőt akár orgazmust is átélni. Némi kutakodás után kiderült, a jelenség a magyar nők körében sem ismeretlen, bár a szakorvosok képtelenségnek és hihetetlennek tartják, annak ellenére, hogy a szex, szülés és szoptatás közötti biológiai hasonlóságok egyértelműek.

"Vannak nők, akik orgazmust élnek át szülés közben, az anyám mondta, mert ő is ezt tapasztalta, mikor engem szült. De még a felvilágosultabb nők számára is bizarr elképzelni, hogyan lehet elélvezni egy kórházban, véresen, egy csomó idegen előtt?" - kezdi Laura Shanley, az Unassisted Childbirth (Szülés külső segítség nélkül) című könyv szerzője szkeptikusan a szülés közben tapasztalható orgazmusról szóló írásában. Később azonban meggyőzőbb hangot üt meg, és véget nem érően sorolja a tényeket és az idézeteket, melyek mind azt bizonyítják, eufórikus élményben úszva is lehet szülni.

Átkozott elfojtás

Véleménye szerint szülés közbeni fájdalom talán összefügghet a szexuális elfojtással, sok nő ugyanis még szeretkezés közben sem tud annyira felszabadulni, hogy orgazmust éljen át, ők tehát nyilván az örömteli szüléshez vezető úton is zárt kapukat döngetnek. "Azt mondták, embertelen fájdalomra számítsak, és erre fel is készültem, de erre a hihetetlen szexuális élményre nem számítottam. Többen nyilatkozták, hogy második szülésük előtt ugyanolyan fájdalomra számítottak, ekkor azonban egészen más volt minden" - támasztja alá a szülés közben tapasztalható szexuális élményt az egyik, Shanley által idézett anya. A szülés közbeni orgazmusról beszámoló több ezer nő tapasztalatát a szülészek azonban erősen kétségbe vonják.

A szülés fáj

"A szülés szenvedéssel, fájdalommal jár, fájdalomcsillapítókkal megpróbáljuk elviselhetővé tenni, de akkor is nagy fájdalom" - nyilatkozta dr. Polgár Zoltán a Velvetnek. "Bár a psziché nyilván sok mindenre képes, az öröm, hogy valakinek kisbabája lesz, lehet, hogy izgalmi állapotot tud kiváltani, de azt nem hiszem, hogy a szülést bárki élvezné. Lehet, hogy egyszer-egyszer, kuriózumként előfordult ilyen, de a témával legfeljebb tudományos szinten érdemes foglalkozni, különben visszájára fordul a dolog. Érdekes, kivételes dolgok nyilván mindig előfordulnak, de orgazmusról szülés alatt én még nem hallottam." - erősítette meg szkeptikus nézeteit a szülész szakorvos.

A szülés élvezet

"Kórházban nem is tapasztalhatott, mert ott nehezen elképzelhető" - mondta el Altmann Andrea, pszichopedagógus és energialégzés-tréner, aki azonban többször hangsúlyozta, nem szeretné a szülés közben átélhető gyönyört kizárólag az otthonszüléshez kötni. "A barátnőm, aki nem olvasott előtte erről a témáról, is hasonló élményről számolt be, és tulajdonképpen én is, különösen a második gyermek születésekor.

Aki háborítatlanul szül, nem nehezednek rá külső elvárások, és nem kell semmiféle intellektuális tevékenységet végeznie. Így el tud jutni egy olyan megváltozott tudatállapotba, ahol a szülés élvezetté válik, véli a pszichopedagógus. "A szexualitás és a szülés hormonális alapja megegyezik, így tudományosan bizonyított, hogy a szülés egy orgazmikus élmény tud lenni, ha a megfelelő hormonok szabadulnak fel. A nő ilyen kor máshogy érzi a fájdalmat, és nem az kerül előtérbe, hanem az öröm, hiszen a fájdalomnak és az élvezetnek ugyanaz a gyökere" - mondta Altmann Andrea. Tény, hogy sok feltételnek kell teljesülnie. Jó, ha a nő egyedül vagy párjával lehet a vajúdás alatt, nem nézik idegenek, nem kell beszélnie és intellektuális tevékenységet végeznie, nem világít rá erős fény és a vajúdó magába fordulhat. Nagyon fontos a fájdalomcsillapító mellőzése, hiszen minden kémiai beavatkozás igen negatív hatással van a későbbi anya-gyermek kapcsolatra, ugyanis az úgynevezett szeretethormonok nem tudnak felszabadulni" - adta meg a receptet a szülés élvezéséhez Altmann Andrea.

Szex, szülés, szoptatás

A szülés közben átélhető orgazmust hirdeti számos művében az alternatív szülési módok egyik legnagyobb úttörője, Michel Odent is. Mint írja, nem is fontos konkrét orgazmusról beszélni, szerinte az is nagy haladás, hogy a nők egyáltalán össze merik hasonlítani a szülést, a szeretkezést, és a szoptatást. "Aki ezen elgondolkozik, végül belátja, hogy mindezek nem egymástól elválasztható fogalmak" - írja a francia orvos Birth, Sexuality and Orgasm című művében. Odent is azzal érvel, hogy az örömérzet, így például a szexuális együttlét alatt felszabaduló endorfin származékok morfiumot is tartalmaznak, így fájdalomcsillapító hatásuk van. "Tehát amikor testünkben örömérzet keletkezik, az fájdalomcsillapító hatású is, így magyarázható, hogy az a nő, aki zavartalanul át tudja élni a szülést, abban több endorfin szabadul fel, ami egyúttal fájdalmait is csillapítja" - olvashatjuk, ez azonban, legalábbis a laikus olvasó számára még mindig messze áll attól, hogy a nő orgazmust tapasztaljon szülés közben.

Ugyanakkor számos más tanulmány is azzal érvel, hogy a szülés és a szoptatás fiziológiailag hasonlatos a szeretkezéshez, így törvényszerű, hogy a nő azokat ugyanúgy élvezze, mint a szeretkezést. Bár egyértelműen sehol nem hangzik el, a szülés élvezetét minden erről szóló tanulmány az otthon szüléshez köti, hiszen érvelésük szerint hogyan lehetne bármit élvezni miközben idegenek borotválják le intim szőrzetünket? Fiziológiai hasonlatosságok vannak a terhesség és a szeretkezés között is, hiszen minkét alkalommal megnő a mell, érzékenyebbé válik a mellbimbó és megduzzad a vagina. Így aki a terhesség alatt ki tudja küszöbölni az aggodalmat, nem gyötri a hányinger és a fáradság, még jobban kezdi élvezni a szexet, mint előtte - írják a szülés élvezetésről szóló tanulmányok. Ennek törvényszerűségére azonban ők sem esküsznek.

Átélni a gyönyört

Több tanulmány megerősíti Altmann Andrea szavait, miszerint sok kutatásban megfigyelték, hogy azok a nők, akik nem kapnak szülés közben érzéstelenítést, nagyobb fájdalmat kénytelenek elviselni, de sokkal nagyobb örömérzetről is számolnak be. Ez az állítás látszólag ellentmondó, ám állítólag a vajúdás fájdalmai után a kitolási szakaszban olyan örömérzet tapasztalható, ami fájdalomcsillapítókkal nem élhető át. "Az első szülésemnél sikítoztam valami fájdalomcsillapító után, de az orvos azt mondta, már késő, perceken belül megszületik a gyerek. Hála isten, hogy így történt, mert az az eufória és öröm, amit a szülés után tapasztaltam, semmihez sem mérhető, jobb volt, mint bármilyen szex." - nyilatkozik egy anyuka, aki szintén a szülés közbeni orgazmus hirdetője.

Az elhangzottak kétségkívül sok hihető tényt tartalmaznak, és a tanulmányokban kifejtett biológiai magyarázatok is elképzelhetővé teszik a szülés közben tapasztalható orgazmikus örömérzetet. Cikkünk célja a jelenség bemutatása volt, és semmiképpen sem az otthon szülésre, és a fájdalomcsillapító nélküli szülésre való biztatás. Hogy ki hogy akar szülni, csak maga tudja eldönteni, lehetőleg nőgyógyászával konzultálva. Az úgynevezett ideális, zavartalan állapot biztosítása igen nehéz és személyenként eltérő lehet.