horoszkóp

Szulák Andrea és a pink karriertanácsadó

2005.09.29. 17:37
'Most megtudhatja, mire képesek a nők' jelmondattal létrejött könyvkiadó 101 hibát említ, amellyel a nők elvághatják karrierjüket. Ezek közt szerepelnek a hajzselére és combközépig hasított szoknyára vonatkozó pontok, és vannak megfontolandó tanácsok is. A bemutató házigazdája Szulák Andrea nem adott tippeket, lapunknak saját karrierjéről beszélt.

"A karrieremet illetően óriási szerencsém volt. Úgy gondolom, sem az előttem lévő generációnak, sem az utánam következőnek nincs lehetősége olyan szintű átjárásra a szakmák közt, mint amilyen nekem megadatott" - mondta lapunknak Szulák Andrea, de ezt a gondolatát nem fejtette ki bővebben, pedig érdekes lett volna. A dizőz ugyanis Hollandiában kezdte énekesnôi pályáját, majd a Neoton együttes szakításánál az Erdôs Péterrel szembeszálló tagok kérték fel énekesnônek. Később szólóénekesnői karrierbe kezdett, mely a TV2 képernyőjén zajló talkshowba torkollott, ahol Szulák a magyar Oprahként faggatja sztárvendégeit magánügyeikről. Emellett a Komédiumban, a Játékszínen és a Győri Nemzeti Színházban is játszik.

Minden más csak hab a tortán

Tekintse meg képeinket!

"Ha mindenképp választanom kell, melyik műfajban érzem magam a legjobban, nos elsősorban énekesnő vagyok. Minden más: a televíziós és színház csak hab a tortán" - folytatta a témát, amit azért vetettünk fel, mert a rózsaszín borítójú Nagy Fogyi Könyv kiadásával debütált Illia kiadó második, szintén rózsaszín könyvének, a "Rendes lányokból miért nem lesz főnök? - 101 hiba, amivel a nők elvágják a karrierjüket" című kötet bemutatóján a Szulák Show arca vállalta a moderátor szerepét.

A diétát, mint interjútémát a műsorvezető már több orgánumban kimerítette. A karrierjéről szintén sokan kérdezik, mert a közvélemény az önmegvalósítás egyik példájaként emlegeti "Pedig nem az a fajta tudatos karrierépítés jellemző rám, mint amire ebben a könyvben tanácsokat kapunk. Mentem a magam útján, és a szívem szerint döntöttem" - mondta Szulák Andrea.

Most megtudhatja

A könyv megjelenése alkalmából a "Most megtudhatja, mire képesek a nők!" jelmondattal alakult kiadó kerekasztalbeszélgetést rendezett, amelynek kiemelt témája a női karrierépítés volt. A témában korábban megjelent cikkek és előadások ritkán hangsúlyozták azt a szintén fontos részletet, hogy a sikeres női pályafutások példái közt nem feltétlenül csak a tweed kosztümös menedzserasszonyokat lehetne megemlíteni. Hasonlóképpen ambíciókat tükröz, ha egy nő gyereknevelésre vállalkozik, és hosszú távú céljai közt olyanok szerepelnek, mint évtizedekig gasztronómiai csúcsélménnyé tenni a vasárnapi ebédet.

Ezúttal szóba került ez a gondolat is, de különös módon minderről felelős beosztásban dolgozó nők értekeztek. Dr. Ránky Katalin a L'Oreal Magyarország ügyvezető igazgatója szívesen beszélt a női sztereotípiákról is. "Amikor megkeres egy újságíró, hogy meséljek a pályámról, kissé csalódottan néz, amikor válaszolok: különösebb erőfeszítések nélkül elértem a céljaimat. Általában azt a beszámolót várja, hogy harcoltam az érvényesülésért" - mondta az ügyvezető igazgató, bizonyára a klasszikus "Ön hogyan tudja egyeztetni a karriert és a családot?" kezdetű kérdésre is utalva, amelyet a haladó újságírók már töröltek a repertoárjukból.

A kozmetikai cég vezetője nem sokkal később mégis említette néhány küzdelmét. Elmondta például, hogy reggel hat órakor az edzőteremben indította napot, és Szulák kérdésére azt is, bizony sok energiájába telik, hogy azt a benyomást keltse, mintha semmi sem telne sok energiájába.

Hajzselés és combközepes provokáció

A beszélgetésen a meghívottak hangsúlyt fektettek a könyvben is több oldalról megvilágított külső megjelenés kérdésére. Az eseményre opponensként meghívott Lukács Zsolt fejvadász, a Telkes Tanácsadó Rt. munkatársa épp emiatt kritizálta a könyvet, tapasztalati szerint a frizura és a bokalánc a lehető legkevésbé befolyásolja a sikeres pályafutás elindítását. A karriert akadályozó 101 hiba listáján valóban találunk ilyen, és ehhez hasonló, banális pontokat. Többek közt kiderül, a zselézett haj olyan szintű provokációval ér fel például egy állásinterjún, mint a combközépig hasított szoknya.

A túl kevés, vagy épp a túl erős sminket, a rosszul megválasztott ruhát, a fej oldalra biccentését, az erőtlen kézfogást és a férfikollégákkal folytatott flörtöt is a hibák közt említi a könyvet író Lois P. Frankel, aki az életrajza szerint nemzetközileg elismert szakértője a nők munkahelyi magatartásának és képességfejlesztésének. A szerzőnő tapasztalatait a testbeszéd témájával foglalkozó szakirodalmakban már korábban is tömegével megjelentették, ahogy arról is tudhatunk, tárgyalópartnereink szemében állítólag komolytalanná válunk, ha túl sokat mosolygunk, vagy ha beszéd közben babráljuk a hajunkat.

A magyar ember a szemével hallgat zenét

Klikk a képre!

A hibák elkerülésére a könyv tippeket ad, ezek egy része a kiadásban támogatóként megjelenő cégek nem minden esetben karitatív, de kétségkívül praktikus ötletei "Használható tippeket olvastam. Vitatkoznék azzal, hogy a megjelenés nem befolyásolja a karriert. Kezdő koromban néhány hangmérnök munkatársam arra figyelmeztetett, sose felejtsem el, a magyar ember a szemével hallgat zenét. Annak érdekében, hogy jól nézzek ki, néha voltak olyan melléfogásaim, hogy még most is szégyellem magam értük. Egy objektív tanács jól jöhet ilyen esetekben" - tette hozzá Szulák Andrea.

A könyv témájának a munkaerőpiac statisztikai adatit tekintve van jelentősége. Felelős posztot jóval kevesebb nő tölt be világszerte, mint férfi, de a számok közti összefüggéseket elemezve azonban általában kiderül, ez összetettebb társadalmi jelenség, és csupán egy része nők önérvényesítő képességének hiánya. Az Eurostat statisztikai intézet 2004-ben a 15-64 év közötti európai nők foglalkoztatási helyzetét vizsgálta. A felmérés szerint feleannyi nő dolgozik felelős beosztásban, mint férfi. A hivatal számításai szerint ezenkívül a női munkavállalóknak 16-23 százalékkal többet kellene ahhoz keresniük, hogy a nemek közti jövedelemkülönbség kiegyenlítődjön.

Végül az alapelv

A könyvbemutatón megjelent szakértők azt hangsúlyozták, hogy amennyiben karriert szeretnénk, tegyünk meg érte, ami tőlünk telik. Az írás üzenete: "úgy viselkedj, mint az a nő, aki benned lakik, és ne úgy, mint az a kislány, akit beléd neveltek!" "A sikeres pályához rengeteg dolog kell. Egyet kiemelek, mint alaptételt: ne vedd olyan komolyan magad" - foglalta össze Dr. Ránky Katalin. Kezdjünk vele, amit tudunk.