Meghitt szülésért kampányolnak a bábák

2004.04.22. 09:56
Az a célunk, hogy a szülés világszerte visszanyerhesse régi fontosságát, és újra valódi családi eseménnyé válhasson - jelentette ki az Észak-amerikai Bábaszövetség elnöke szerdán Pécsett.
"A szülés minden nő életében teljesen normális dolog, de mára sajnos a legtöbb helyen steril egészségügyi eseménnyé vált, amelyet a szükségesnél több beavatkozás kísér" - mondta el Ina May Gaskin, a szövetség elnöke az előadását megelőző sajtótájékoztatón. Ellentmondásosnak találja, hogy bár az orvostudomány és az egészségügyi ellátás folyamatosan fejlődik, ennek ellenére még nem tartunk ott, hogy az anyák az eseményhez méltó nyugodt és meghitt körülmények között hozzák világra gyermeküket, holott ez a szeretkezéshez hasonlóan spirituális élményt kellene jelentsen.

A természetes szülés kevésbé megrázó

Az Amerikában régóta létező bábaközpontokban a szüléseknek csak 1,8 százalékánál van szükség császármetszésre, ezzel szemben Magyarországon a szülőanyák 20 százalékánál folyamodnak ehhez a módszerhez az orvosok, de van olyan kórház, ahol ez az arány a 40 százalékot is elérheti. A nők azonban nemcsak ezt, hanem adott esetekben a borotválást, a beöntéseket, a fájáserősítő szerek használatát is negatívumként élik meg, ez pedig kihat a szülés minőségére.

Itthon nem lehetnek "szülőfarmok"

A 65 éves Ina May Gaskin 1970-ben hozta létre "Farm" nevű kommunáját Stummertownban, ahol férjével, asszonytársával és egy szimpatizáló orvossal bábaközpontot alakíttatott ki. A szülések ott történtek, ahol az anyák akarták, rendszerint otthon, családi körben, mert ott biztonságban érezték magukat.

A bábaszövetség elnökasszonya Ahogyan túlélhetjük a születés iparosítását címmel csütörtökön Budapesten tart előadást egy, a születéssel foglalkozó nemzetközi konferencián.