A Silver Ring Thing nevű amerikai egyesület arra biztatja a fiatalokat, húzzanak ujjukra ezüstgyűrűt, azt szimbolizálva, hogy nem létesítenek szexuális kapcsolatot házasság előtt. A csoport eddig több mint 20 ezer kis ezüstgyűrűt adott el az Egyesült Államokban, darabját 12 dollárért, és most a tengerentúlon is folytatni akarja terjeszkedését. Úgy gondolják, a nemi betegségek már járványként terjednek, és egyébként is közel a világvége.
"Az állandóan viselt gyűrű emlékezteti a fiatalokat a fogadalmukra, és segít nekik legyőzni a kísértést, amivel nap mint nap szembe kell nézniük, mihelyst felnőtté válnak" - nyilatkozta Denny Pattyn, a csoport alapítója a BBC-nek.

A promiszkuitás a bűnös

Az Egyesült Államokban virágzik az absztinencia-mozgalom. Népszerűségét a kezdeményezők annak tudják be, hogy Amerikában már 65 millió ember fertőződött meg valamilyen szexuális betegséggel. Ez a járvány pedig kizárólag a promiszkuitásnak tudható be, amelyet a szexuális forradalom indított el a 60-as években. "Manapság, főleg a fiatalok számára a megtartóztatás az egyetlen módja annak, hogy megmeneküljenek a betegségektől" - monda Pattyn.

A vélemények egyébként meglehetősen megoszlanak arról hogy valóban a betegségek elkerülése-e a mozgalom valódi célja, vagy éppen erkölcsjobbító háborút folytatnak a kereszténység nevében.

Bush is támogatja

Mivel a Bush kormány nagy híve a szexuális megtartóztatásnak, ezt a csoportot is 700 ezer dollárral támogatta, és összesen mintegy 120 millió dollárral járult hozzá a hasonló mozgalmak működéséhez. Ez azonban ellenkezik az alkotmánnyal, amely szigorúan szétválasztja az állam és az egyház működését, ezen csoportok többsége azonban vallási alapon működik, így nem költhetnék el Isten nevében Bush pénzét.

Közel a vég

Az összejöveteleken a csoport videókkal és előadásokkal próbálja szüzességre biztatni a fiatalokat, egyik helyszíni tudósító szerint az összejövetelen fiatal lányok okítják a többi fiatalt, hogy tanuljanak a rossz példából, és egyedülállónak lenni tulajdonképpen nagyszerű dolog. Az összejöveteleken elvileg nem említik a hitet, de az egyik jelenlévő elmondása alapján Denny Pattyn - aki mellesleg felszentelt lelkész - kifejtette, hogy közel a világvége, és Krisztus mintegy egy generáció elteltével visszatér a földre. Miért fontos akkor a szüzesség- kérdezhetnénk. Pattyn szerint pont azért, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek Istenhez, és biztonságban várják a második eljövetelt.

Az eddigi tapasztalatok alapján azonban a fiatalok nem tartják be a fogadalmat, de mintegy 18 hónappal később vesztik el szüzességüket, mint a szüzességet nem fogadott társaik. Az absztinenciamozgalmak nem új keletűek, a Silver Ring Thing már hét éve működik, ők azonban még csak most kezdik felmérni hatékonyságukat és ezzel egy időben minél több helyre szeretnének eljutni.