Fogyni lehet a dohányzásellenes tablettától

MTI
2004.03.11. 15:16
Olyan tabletta kifejlesztésén dolgoznak amerikai kutatók, amely egyszerre segít leszokni a dohányzásról és a mértéktelen evésről. A rimonabant nevű gyógyszer, amelyet az amerikai kardiológusok New Orleansban tartott, éves kongresszusán mutattak be, blokkolja a nikotin utáni vágyat, illetve az éhségérzetet befolyásoló agyi idegpályákat.
A francia gyógyszerkutatók által, részben amerikai és kanadai tudósok közreműködésével kifejlesztett gyógyszer évente legalább 8-9 kilogramm fogyást idézhet elő, és kétszeresére növeli annak esélyét, hogy a dohányosok képesek legyenek - legalábbis rövid távon - lemondani a rágyújtásról.

Drogfüggőkön tesztelték

A tabletta ideális megoldás lehet a dohányzó, túlsúlyos emberek számára - mondta Robert Anthenelli a Cincinnati egyetem munkatársa, annak a tudományos munkacsoportnak a vezetője, amely a gyógyszernek a dohányzási szokásokra gyakorolt hatásait elemezte. A gyógyszert marihuanát szívó, kábítószer élvezők leszoktatását célzó kísérletek során alkották meg a kutatók. A rimonabant gátolja a kábítószer fogyasztók számára marihuanás cigaretta szívása közben elégedettség érzetet közvetítő reflexek működését.

A vizsgálatok megállapították, hogy ugyanez a reflex szabályozza az éhségérzet létrejöttét is, sőt a kutatók feltételezése szerint ez az idegi működés lehet felelős az alkohol utáni vágy kialakulásában. A mértéktelen evés, illetve a nikotinbevitel újabb és újabb lökést ad ennek az idegi reflexnek, amelynek blokkolása egyszerre segít az étvágy visszaszorításában, illetve a cigaretta utáni vágy csökkenésében.

Elveszített kilók

Csökkentett energiabevitelt előíró étrend mellett egy év alatt a rimonabantot szedő túlsúlyos személyek csípőmérete 7,6 centimétert csökkent, és többségük 10 százalékot veszített testsúlyából. A placebót szedő csoport átlagosan csak 2,25 kilogrammot fogyott ennyi idő alatt. Ráadásul a tablettával fogyók kevésbé szenvedtek a táplálék megvonásától, mert jóval csekélyebb éhségérzettel kellett megküzdeniük.

Legalább egy hónap

A tablettát szedő dohányosok 28 százaléka tudta - legalább egy hónapon át - megállni, hogy ne gyújtson rá, szemben a placebót szedő 16 százalékkal. A dohányzásról lemondók egyharmada fogyott a leszokást követően, másik részük testsúlya változatlan maradt, és csak egy kis részük hízott meg, de ők is csak keveset.

Azért ez sem elég

Az új gyógyszer hatásait illetően a kutatók arra figyelmeztettek, hogy a testsúlyproblémák megoldásához, illetve a dohányzásról való leszokáshoz nem elegendő a tabletta beszedése, a tartós eredmény mindenképpen életmódváltozást követel meg. A gyógyszer azonban segíthet abban, hogy a páciensek elindítsák ezeket a pozitív változásokat.