Őrt állítanának minden otthonszülő mellé?

2007.11.05. 18:25
Készenléti mentőt akar az Egészségügyi Minisztérium az otthonszüléshez, de az Országos Mentőszolgálat ezért nem vonna el kocsit a sürgősségi ellátástól. Az otthonszülést támogatók és a jogvédők példátlanul szigorúnak és kizárólag orvosbarátnak ítélik a törvénytervezetet.

Az Egészségügyi Minisztérium törvénytervezete az otthonszülésről „példátlanul szigorú, értelmetlenül túlszabályozott, sok szempontból korszerűtlen és szakszerűtlen" - állítja az Intézményen Kívüli Szülés Szabályozását Előkészítő Bizottság és a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért). Kifogásolják, hogy a kollégium olyanról dönt, amihez egyáltalán nem ért, hiszen olyan tagok írtak a tervezetet, akik sosem kísértek otthonszüléseket. „A tárca a bábák tudását mellőzi, a nők jogát, hogy szabadon választhassák meg szülésük helyszínét, semmibe veszi. Csak látszólag legalizálja, valójában ellehetetleníti az intézményen kívüli szülést„ - olvasható a szervezetek közleményében.

Szakorvosi dömpinggel a háborítatlan szülésért?

A tervezet szerint kötelező lenne egy gyerekgyógyász jelenléte is a szakorvos mellett. A szakmai gyakorlatot pedig tíz évben határozná meg a Kollégium, amire nincs példa sehol a világon - hangzott a két szervezet sajtótájékoztatóján. A javaslat megtiltaná a nagysúlyú babákat kihordó anyák kórházon kívüli szülését és korhatárhoz kötné a szabad választás jogát. Azaz 35 éves kor felett már nem lehet szabadon megválasztani, hogy hol kívánja megszülni gyermekét egy egészséges kismama. Köteleznék a Mentőszolgálatot, hogy egy kocsival készenlétben álljon az édesanya szülésének helyszínén. Az Országos Bábaszövetség szóvivője, Haas György ezt a helyzetet ahhoz hasonlította, mintha minden esetben, mikor autóba ülünk, magunkkal vinnénk egy autószerelőt is, hátha történik valami olyan, amivel nem számoltunk. Haas szerint a két szakorvos jelenléte pedig azt az érzést kelti, mintha valójában egy "őrmesterszolgálat" felügyelné a szülést.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál a készenléti mentőautó szükségességét nem vonta kétségbe, de financiális problémákra hívta fel a figyelmet. „Az Országos Mentőszolgálat álláspontja változatlan: a tervezett otthonszüléseket (milyen esetben vállalható, személyi és tárgyi feltételek stb.) mielőbb világosan szabályozni kell. Ha a tervezett otthonszülés egy mentőautó tartós (több órán keresztüli) helyszíni ügyeleti készenlétét igényelné, az semmiképpen sem történhetne a mentési készenlét rovására. Ez azt jelenti, hogy plusz kocsit, plusz személyzetet kell szolgálatba állítanunk, melynek költségét véleményem szerint a szolgáltatás igénybevevőjének, vagy biztosítójának kellene megtérítenie."

Hátrányos megkülönböztetések

A magyarországi független bábák ugyan időben elkészítették az otthonszülés protokollját és irányelveit - a nemzetközi gyakorlatot is figyelembe véve -, ám a minisztérium mindezt figyelmen kívül hagyta. Javasolták, hogy azok a nőket, akik az intézeten kívüli szülés mellett döntenek, a társadalombiztosítás a kórházban szülőkkel egyenlő mértékben támogassa. Az a céljuk, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés a kismamákat és ne idézze be , ha tudomást szereznek egy tervezett otthonszülésről.

A Szakmai Kollégium kritériumai megalapozatlanok és ennek egyik iskolapéldája, hogy tiltják az Rh-negatív vércsoportú kismamák otthonszülését. A szervezetek szerint nem jár kockázati tényezővel, ha valaki Rh-pozitív gyermeket hoz világra, mert ha 72 órán belül izomba adható injekciót kap, semmilyen veszélynek nem teszi ki az újszülöttet. Ezt a "technokrata szülést" pártoló szakorvosok is tudják, hiszen ez a hatóanyag a 60-as évektől receptre kapható a gyógyszertárakban, így bármikor rendelkezésére állhat egy otthonszülő nőnek is.

Európában csak nekünk nem megy

Dénes Balázs, a TASZ elnöke hangsúlyozta, hogy mind a Minisztériumnál dolgozó törvényelőkészítő bizottság, mind a Szakmai Kollégium a jelek szerint csak orvosi érdekeket vesz figyelembe. „Nem esett le a minisztériumnak: itt nem arról van szó, hogy azt kell kidolgozni, hogyan vezessenek le egy szülést az orvosok a kórházon kívül. Hanem arról, hogy a tervezett otthonszülés feltételrendszere megnyugtatóan rendeződjön. Elengedhetetlen, hogy a független bábaság intézménye létrejöjjön Magyarországon. Egy szülésznő bár megkaphatja a legmagasabb képesítést is, de kizárólag kórházban dolgozhat. Amíg ez így van, otthonszülésről nem tudunk beszélni."

„Nem látom be, hogy ha Csehországban ezt a kérdést lehet megfelelően szabályozni, akkor miért kell azt mondani, hogy itthon nem adottak a feltételek. Objektív kritérium lehetne, hogy ha nincs 15 percen belül háttérkórház, akkor ott ne lehessen otthon szülni. Nonszensz az a kiindulópont, hogy minden otthonszülésnél jelen legyen egy szülész-nőgyógyász orvos - a 10 éves gyakorlatról már nem is beszélve -, és még egy orvos az újszülött esetleges ellátásra. Ez a történet nem erről szól sehol a világon. Nem értjük azt, hogy Magyarországon miért kell, hogy erről szóljon. Hacsak nem azért, mert kizárólag olyan embereket vonnak be a döntéshozatalba, akiknek elemi érdeke, hogy ne legyen idehaza otthonszülés" - mondta a TASZ elnöke.