A teázás javítja a memóriát

2004.10.29. 09:46
Az Alzheimer-kór kezelésében alkalmazott gyógyszerek mellékhatásokkal is járhatnak. Egyes tudósok szerint azonban nem kizárt, hogy teával helyettesíthetők.
A Newcastle University kutatói szerint a rendszeres teázás javíthatja a memóriát. Az eredmények szerint ugyanis a zöld és a fekete tea jótékonyan gátolja egy kulcsfontosságú enzim aktivitását, amely összefüggésben áll az emlékezéssel. A tea hasonló hatást vált ki, mint az Alzheimer-kór kezelésében alkalmazott gyógyszerek. Reményeik szerint munkájuknak köszönhetően új út nyílhat a betegség kezelésében - írják a Phytotherapy Research című tudományos szaklapban közzétett tanulmányukban.

Blokkol

Az Alzheimer-kórt az agyban található acetilkolin vegyület csökkent szintjével hozták összefüggésbe. Laboratóriumi vizsgálataik során a kutatók arra figyeltek fel, hogy a vizsgált két teafajta blokkolja az acetilkolin-észteráz enzim (AChE) aktivitását, mely a vegyület lebontásáért felelős. Emellett a teák gátolták a butirilkolin-észteráz enzim aktivitását is, amely szintén összefüggésbe hozható a betegséggel.

A zöld tea ráadásul az Alzheimer-kóros betegek agyában lerakódó fehérjék termeléséért felelős béta-szekretáz aktivitását is csökkentette. További előnye a zöld teának, hogy egy héten át fejt ki gátló hatást, szemben a fekete teával, ami csak egy napig hat.

Mellékhatás nélkül

Bár az Alzheimer-kór nem gyógyítható, a betegség kialakulása lelassítható. A piaci forgalomban lévő gyógyszerek az AChE aktivitását blokkolják, a jelenleg kifejlesztés alatt álló szerek pedig a BuChE és a béta-szekretáz gátlását célozzák meg. A forgalmazott szerek azonban kellemetlen mellékhatásokkal járnak, ezért a szakma lelkesen várja az alternatívákat.

A Newcastle-i kutatók támogatókat keresnek a zöld tea további vizsgálataihoz. Következő lépésben azonosítani kívánják a zöld tea áldásos hatóanyagait. Céljuk egy speciális Alzheimer-kór elleni orvosi tea kifejlesztése. A kutatást vezető dr. Ed Okello a BBC-nek elmondta, a tea azért lehetne rendkívül vonzó alternatíva, mert közkedvelt ital, olcsó és nincs ismert mellékhatása.