horoszkóp

Egyre több belga tinédzser vállal gyermeket

2006.03.30. 11:47
Egyre több fiatalkorú lány dönt úgy, hogy megtartja gyermekét, ha teherbe esik. Orvosok viszont kifogásolják, hogy az anyaságról szóló tévéműsorok nem sugallják kellőképpen a szülői feladatokkal járó felelősséget.

Egyre több belga terhes tinédzserlány dönt úgy, hogy megtartja babáját - írja a flamand Klasse oktatási magazin. A tinédzserek közül minden hatvanadik lánynak szembe kell néznie azzal, hogy a terhesség valamilyen módon megváltoztatja az életét.

A kevésbé iskolázottak inkább vállalják gyermeküket

A szakemberek tapasztalatai szerint az, hogy a tinilányok közül kik esnek teherbe, nem függ alapvetően az iskolai körülményektől, az oktatás színvonalától. Ugyanakkor a kevésbé iskolázottak közül többen hoznak olyan döntést, hogy készek anyákká válni, tehát kevesebben vetnek véget terhességüknek, mint az átlag, a terhes tinédzserek 46 százaléka.

Egyre több a tervezett terhesség

A terhességek 95 százaléka a 15-19 éves életkorra esik, a 10-14 évesek aránya 5 százalék. A szakemberek szerint a tinédzserlányok körében egyre több a tervezett terhesség, ez azonban csupán feltételezés, adatokkal nem tudták alátámasztani.

Rózsaszín világ

Belga orvosok mindenesetre kifogásolják, hogy a szülésről és az anyaságról szóló tévéműsorok túlságosan rózsaszín képet festenek, s valószínűleg ez is hatással van arra, hogy az anyaságra még nem teljesen érett fiatalok egyéni élethelyzetük, problémáik egyik megoldási lehetőségeként tekintenek a terhesség vállalására.