horoszkóp

Gyertyaállásban a spermiumokért

2006.03.22. 13:59
Igaz, hogy gyertyaállásban könnyebb teherbe esni, és hogy terhesen nem szabad macskavécét takarítani, nem igaz viszont, hogy nem szabad repülni és bort inni. Valós és hamis hiedelmek a terhességről, válaszol dr. Laufer Gábor, a Velvet nőgyógyásza.

Kezdjük a teherbe eséssel. Általánosan elterjedt hiedelem, hogy a fogamzásgátló után pár hónapos szünetet kell tartani, sőt, van olyan orvos, aki fél évet is ajánl, hogy a "hormon kiürüljön a szervezetből". Mi több orvossal is beszéltünk, de többségük nem erősítette meg ezt a vélekedést, bár volt egy doktornő, aki mindenképpen szünetet javasolt. Dr. Laufer Gábor szerint azonban a hormon azonnal távozik, mihelyt abbahagyjuk a gyógyszer szedését, így semmi gondot nem okoz az esetleges terhességnél. Ennek ellenére mégis ajánlatos pár hónapot várni a teherbe eséssel, de nem a hormonok miatt, hanem azért, mert a fogamzásgátló abbahagyása után előjöhetnek olyan problémák, amelyeket a tabletta elrejtett. Ilyen például, hogy egyszerűen nem jön meg a menstruáció, vagy nincs peteérés.

Pozíció és méhforma

Rebecca Romjin Heidi Klum pocakját tanulmányozza
Fotó: Fashion Wire Daily

Ha túl vagyunk a kis szüneten, akkor meg kell küzdeni a teherbe esést segítő, illetve gátló hiedelmekkel. Egyes vélekedések szerint vannak olyan pózok, melyek előnyösek a teherbe esés szempontjából, - például hasonfekvés és a gyertyaállás, - mert így könnyebben eljutnak a spermiumok rendeltetési helyükre. Számos orvos szerint ez hülyeség, mert a spermiumok úgy vannak kitalálva, hogy legyőzzék a gravitációt - ha nem így lenne, már rég kihalt volna az emberiség. A Velvet nőgyógyásza szerint azonban minden pozíció, ami a pénisz végét a méhszájhoz közelebb hozza, egy természetes és nyilvánvaló előnyt nyújt a spermának.

És sajnos igaznak bizonyul az a hiedelem is, hogy bizonyos méhpozíciók (például a hátrahajló méh) késleltethetik a teherbe esést, jó hír viszont, hogy ha a terhesség már létrejön, a továbbiakban mindegy, milyen formájú, vagy elhelyezkedésű a méh, úgyis kivívja magának a megfelelő pozíciót. Teherbe esésre egy hónapban csak 2-3 nap áll rendelkezésre, csak azt nem lehet tudni pontosan, melyik az a pár nap. A petesejt ugyanis mindössze 24 óráig él, a spermiumok egy kicsit tovább, így a már peteérés előtt lesben álló spermiumokból is lehet gyerek.

A peteérés megállapítására ősi módszer a hőmérőzés, csak éppen ebben is eltérőek a nézetek. Van olyan iskola, amelyik szerint peteéréskor hirtelen leesik a hőmérséklet, a másik iskola szerint azonban megnő. A szakértők egy része szerint azonban mire a szervezet a hőmérséklet emelkedéssel lereagálja a peteérést, addigra már el is múlt az a termékeny 24 óra. Laufer Gábor szerint aki biztosra akar menni, vásároljon peteérést jelző pálcikákat, akinek ez túl nagy kiadás, az meg inkább a hőmérsékletemelkedésre figyeljen.

Termékenység és vitamin

Jó hír, hogy dr. Laufer szerint nem igaz, hogy a 27. életév után radikálisan csökkenne a nők termékenysége. A Velvet nőgyógyásza szerint "egy picurkát csökken", de ez nem nagyon kimutatható. 35 éves korra már nagyobb csökkenés tapasztalható, de ez sem annyira radikális, mint azt több ízben híresztelték. Szintén tévhit, hogy a terhességtől azonnal romlani kezd a fog, és hullani a haj. Bár a terhesség megviseli a szervezetet, elég ritkák az ilyen szembetűnő változások, és az orvosok pont ezért javasolják mindenkinek a vitaminokat. Mostanában egyre elterjedtebb terhességi vitamin a folsav, mely a statisztikák szerint a terhesség előtt és a fogamzás után közvetlenül szedve csökkenti a fejlődési rendellenességek százalékarányát. Bár dr. Laufer Gábor szerint valószínűleg vitaminok nélkül is egészségesek lennének a csecsemők, azért "jobb bevenni, mint nem".

Aggodalom szokott lenni a vitaminokkal szemben, hogy a magzat túl nagyra nő tőlük, ezért nehezebb, vagy esetleg egyáltalán nem lehet természetes úton világra hozni. Dr. Laufer Gábor tényleg van egy olyan tendencia, hogy a gyermekek születési súlya egyre nagyobb, ám ez szerinte nem a vitaminok miatt van. "Attól születnek nagyobb súllyal, amitől a túlsúlyosság is egyre elterjedtebb: több étel, mint amennyi kellene. Ha a mama túl sok súlyt szed magára terhesség alatt, a baba súlya is nagyobb lesz. A mai világban az élelem egyre olcsóbb és elérhetőbb, ezért főleg a terhes mamák szokták azt a kifogást találni hogy most kettő helyett kell ennem, ami persze nem igaz" - mondta el a Velvet nőgyógyásza.

Komplikációk és a macska

#alt#

Sajnos azonban igaznak bizonyul az a hiedelem, hogy aki császárral szül, az már nem nagyon szülhet természetes úton. "A 90-es években terjedt el az úgynevezett VBAC, ami a rövidítése az angol "vaginal birth after cesarean", amit az elképesztő arányú császárok miatt erőltettek. Egy ideig népszerű volt, de az 1%-os komoly komplikációs százalék egyre elfogadhatatlanabbá vált, mert arra rámehet a magzat" - mondta el az orvos. Ennek ellenére nem egy olyan történetet hallottunk már, hogy kellő kitartással, rákészüléssel és türelemmel császár után is lehet természetesen szülni. Laufer Gábor szerint azonban egyre kevesebb szülész vállalkozik erre.

Hogy kicsit vidámabb dolgokat is szóba hozzunk, nem igaz azonban, hogy mindenféle élvezetről le kellene mondani a terhesség alatt, például az utazásról. Egyes vélekedések szerint például nem ajánlatos repülőgépre ülni, mert a felhők fölött a fejlődő magzat sokkal nagyobb sugárzásnak van kitéve. A Velvet nőgyógyásza szerint ez nem valós veszély, ezért a 28. hétig nyugodtan lehet repkedni, utána azonban fennáll a magzatburok repedésének veszélye. Bizonyos légitársaságok emiatt már csak orvosi igazolással engedik utazni a kismamákat a 30. hét után.

Elterjedtnek tűnik az a nézet is, miszerint egy kis vörösbort nyugodtan lehet kortyolgatni a terhesség alatt, ezzel a mi nőgyógyászunk is egyetértett. Szerinte egy-egy fél pohár bor elfogyasztása nem fog problémát okozni, a túlzott alkoholfogyasztástól azonban mindenképpen tartózkodni kell. És valóban le kell mondani a macskavécé takarításáról is, a macskáról azonban nem. A macskák a toxoplazmosis nevű betegséget hordozhatják, ami a magzat számára igen káros lehet. Ezt egy kis macskasimogatástól nem lehet elkapni, a macskavécétől azonban igen, így a terhes nők nyugodtan bízzák párjukra az alomcserét. Így legalább felkészülhetnek a pasik a pelenkázásra.