Aki gyereket akar, próbálkozzon

2006.07.17. 14:19
A szakértők szerint a meddőséggel küzdő párok jobban teszik, ha próbálkoznak a siker érdekében, mint ha alávetik magukat különféle beavatkozásoknak.

Holland orvosok szerint a legtöbb fogantatást elősegítő művi technika semmivel sem eredményesebb, mint egyszerűen várni a gyerek érkezésére. Arról nem is beszélve, hogy számos technika, - mint például a petefészek stimulációja - amellett, hogy a siker nem garantált, még a szervezetet is rendkívül igénybe veszi.

Ha nincs oka

A holland kutatásban 253 olyan párt vizsgáltak, akik egy éve próbálkoztak gyerekkel, de nem bizonyultak termékenynek. A meddőség okát egyébként a terméketlenséggel küzdő nők 40 százalékánál nem találják, és számukra javasolják az orvosok a további próbálkozást. Az adatok szerint ugyanis mintegy 60 százalék is lehet annak az esélye, hogy ezek a párok három éven belül mégis gyermeket nemzenek.

Jelen kutatás során kifejezetten olyan párokra koncentráltak az Akadémiai Orvosi Központban, Amszterdamban, ahol a meddőségnek nem volt megállapítható oka. A párok véletlenszerűen kiválasztott felét termékenységi kezelésnek vetették alá, a másik felét pedig megkérték, hogy próbálkozzon további hat hónapig.

Természetesen jobb

A kezelésre kiválasztott nőknél komoly gyógyszeres és hormonkezelést alkalmaztak a petefészek stimulációja, és a mesterséges megtermékenyítés során. A kezelés eredményeképpen 42 nő fogant meg, közülük 29 nőnek maradt meg a magzata. A természetes úton tovább próbálkozók közül 40 nő esett teherbe, és 34-nek meg is maradt a gyereke, így az eredményes terhességek tekintetében jobb arányt értek el a természetes úton próbálkozók. Figyelembe véve, hogy a szervezetet megerőltetik a gyógyszeres kezelések, a kutatás fényében az orvosok inkább a hosszabb próbálkozást tanácsolják. A mesterséges megtermékenyítés emellett károsan érintheti az anya és a magzatok egészségét, főleg mivel ilyen estekben megnő az ikerterhesség esélye.

Nem olyan egyszerű

A BBC-nek nyilatkozó Dr Richard Kennedy, brit nőgyógyász azt mondta, szakmai körökben eddig is a természetes úton történő fogantatást tartották kívánatosabbnak, a gyakorlatban azonban bonyolultabb a helyzet. Ha egy pár egy évi próbálkozás után felkeres egy specialistát, igen nagy reményekkel érkeznek a rendelőbe, s nehezen fogadják el ha azt mondja nekik az orvos, hogy menjenek haza és próbálkozzanak tovább.

Sőt, az általános tendencia az, hogy egyre kevesebb pár várja ki az egy évet is, általában már sokkal hamarabb szakemberhez fordulnak. Emellett azonban az orvos nyilván nyugodtan hazaküld próbálkozni egy 28 éves nőt, egy 38 évest azonban már kevesebb nyugalommal küldene el. Másrészt a BBC-nek nyilatkozó orvos szerint minden gyermeket akaró párt informálni kell arról, hogy a 2-3 naponta történő szexuális együttlét nagyban növeli a teherbe esés esélyét.