Ismét mesterségesen táplálhatnak egy 15 éve kómában fekvő floridai nőt, miután az amerikai törvényhozás elfogadta az ezt lehetővé tevő jogszabályt.

A kongresszus hétfőn elfogadta azt a törvényt, amelynek alapján az agykárosult Terri Schiavo szülei kérhetik egy szövetségi bírótól lányuk életének meghosszabbítását. A képviselőház 205 igen és 58 nem szavazattal, a szenátus pedig kézfenntartással szavazva fogadta el a törvényt.

Visszakapcsolják a gépre

#alt#
Terri Schiavo
George Bush amerikai elnök a Fehér Házban várta, hogy aláírhassa a jogszabályt, amelynek értelmében egy szövetségi bíró felülvizsgálhatja a korábbi döntést, s így ismét mesterségesen táplálhatják a 15 éve kómában fekvő 41 éves nőt.

A múlt héten pénteken egy floridai kerületi bíró elrendelte a csövek eltávolítását és lekapcsolták az agykárosult floridai nőt az életfenntartó csövekről. Folyadék és táplálék nélkül a halál 7-12 napon belül áll be.

Terri Schiavo sorsa felkavarta az érzelmeket. A képviselőház és a szenátus már csütörtökön elfogadott egy-egy törvénytervezetet, de eltérő szöveggel, így nem maradt idő az egyeztetésre. A két ház várhatóan már vasárnap, de legkésőbb hétfőn rendkívüli ülésen sürgősséggel megszavazza a törvényt. George Bush elnök vasárnap a tervezettnél korábban visszaindult Washingtonba texasi birtokáról, hogy azonnal aláírhassa a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a nő szülei, Bob és Mary Schindler szövetségi bírósághoz fordulhassanak az ügyben. "Az élet védelméről van szó" - hangsúlyozta a Fehér Ház szóvivője.

Férje kegyes halált akar

Mary Schindler
A férj, Michael Schiavo hét éve pereskedik felesége szüleivel, akik ragaszkodnak lányuk életben tartásához és továbbra sem adták fel a reményt, noha a bíróság kérésére készített orvosi szakvélemények szerint a vegetatív kómában lévő nő állapota visszafordíthatatlan. Michael Schiavo szerint felesége nem akarná, hogy mostani állapotában életben tartsák és joga van a békés halálra.

A férj, Michael Schiavo időközben családot alapított és élettársától gyerekei vannak, a szülők szerint ezért nekik kellene átengedni a rendelkezési jogot lányuk felett. Szombaton kétségbeesett felhívást intéztek Bush elnökhöz, Jeb Bush floridai kormányzóhoz, az elnök bátyjához, a floridai és a washingtoni politikusokhoz lányuk életének megmentéséért.