Döntést hozott a bíróság az agykárosult Terri Schiavo ügyében: a szülők kérelme ellenére sem kezdik újra a 15 éve kómában fekvő nő mesterséges táplálását, amit négy napja állítottak le. Folyadék és táplálék hiányában várhatóan két héten belül beáll a fájdalommentes halál.

Megszületett a döntés Terri Schiavo, a 15 éve vegetatív kómában fekvő 41 éves amerikai nő ügyében: a bíró elutasította a nő szüleinek a mesterséges táplálás felújítására vonatkozó kérésée - adta hírül az MTI. Az Egyesült Államok kongresszusa hétfőn hajnalban egy sürgősséggel elfogadott törvénnyel biztosított jogi lehetőséget a szülőknek, hogy a 15 éve kómában fekvő lányuk ügyének a felülvizsgálatát kérjék a szövetségi bíróságon. A 41 éves nő mesterséges táplálását biztosító csövet bírói döntésre zárták el pénteken, folyadék és táplálék nélkül pedig két héten belül beáll a fájdalommentes halál.

Sürgősséggel döntöttek

Tekintse meg képeinket!

James Whittemore bíró azután döntött így, hogy George Bush elnök előző nap aláírta a képviselőház által sürgősséggel elfogadott törvényt, amely jogi lehetőséget biztosított a szülőknek, hogy 15 éve kómában fekvő lányuk ügyének felülvizsgálatát kérjék a szövetségi bíróságon.

A szenátus már vasárnap kézfeltartással megszavazta a törvényt, amelyet a képviselőház - mivel több demokrata párti tag ragaszkodott a név szerinti voksoláshoz - csak éjfél után fogadott el, 205 igennel 58 nem ellenében. A republikánus párt a szükséges 218 fős létszám biztosítása végett több törvényhozót is visszahívott Washingtonba, akik a húsvéti szünet miatt már elutaztak a fővárosból. A 435 képviselőből 174 távol maradt a szavazástól. Az MTI információi szerint a törvényt rögtön aláírta George Bush amerikai elnök, aki hétfői arizonai programja ellenére vasárnap crawfordi birtokáról Washingtonba utazott, hogy a jogszabályt ne kelljen Texasba vinni, onnan pedig vissza Washingtonba. A szülők hétfőn reggel nyomban a mesterséges táplálás beszüntetéséről hozott korábbi bírói döntés felülvizsgálatát kérték James Whittemore tampai szövetségi bírótól, aki a meghallgatás után akkor még nem volt hajlandó közölni, mikor hozza meg határozatát.

Bush inkább az élet javára tévedne

Bush elnök hétfőn délután a nyugati Arizona államban mondott - és a társadalombiztosítás témáját taglaló - beszédében megdicsérte a kongresszust, amiért "demokrata és republikánus párti törvényhozók összefogtak, hogy újabb esélyt adjanak Terri Schiavo szüleinek lányuk életének megmentésére". Az elnök így indokolta a törvény gyors megszavazását: "Ez egy összetett ügy, amely számos kérdést vet fel, de az ilyen rendkívüli körülmények között, mint a mostani, az a bölcs dolog, ha inkább az élet javára tévedünk."

A férj verziója

Klikk a képre!
A férj, Michael Schiavo 1998 óta pereskedik felesége szüleivel, akik szerint van remény arra, hogy lányuk állapota jobbra forduljon. Az orvosszakértői vélemények többsége szerint a vegetatív kómában lévő nő állapota visszafordíthatatlan.

A szülők korábban elmondták, hogy lányuk reagál jelzéseikre, s ezt kezeléssel tovább lehet javítani. A bíró még hétfőn kifejtette, hogy csak abban az esetben ad utasítást a mesterséges táplálás újraindítására, ha meggyőzik őt a siker esélyéről. A keddi kétórás meghallgatást követően kiadott írásos indoklásában azonban James Whittemore hangsúlyozta, hogy a szülők nem tudták bizonyítani a siker nagy valószínűségét.

A nő férje, Michael Schiavo azonban az 1990 előtt együtt eltöltött öt évük alatti beszélgetésekre hivatkozva azzal érvelt, hogy felesége nem akarná, hogy mostani állapotában életben tartsák, és joga van a békés halálra. Évek óta küzdött a bíróságon azért, hogy az asszonyt lekapcsolják az életben tartó műszerekről, arra hivatkozva, hogy nincs esély Terri Schiavo felépülésére. Ellenfelei viszont felróják neki, hogy csak azóta lép fel Terri békés halálának a jogáért, amióta orvosi műhibaperben egy millió dollárt ítéltek meg a feleségének. A nő törvényes gondviselőjének a jogai szerintük a szülőket illetné meg, mivel eleve összeférhetetlenséget feltételez, hogy a férfi időközben családot alapított és élettársától gyerekei vannak - foglalta össze az előzményeket az MTI.

A bulimia életveszélyes

A St. Petersburg Online weboldal áttekintést adott Terri Schiavo kómás állapotának előzményeiről is: ezek szerint a nő állapotáért közvetve táplálkozási zavarai felelősek. A fiatal nő ugyanis súlyos bulimiával küzdött: az ilyen betegek először túleszik magukat, majd hányással könnyebbülnek meg. Ez a ciklus azonban veszélyessé válhat, mert a hányás felborítja a szervezetben a szív egészséges működéséhez szükséges elektrolitegyensúlyt. Ez szívritmus-zavarokhoz és szívrohamhoz is vezethet, ahogy Terri esetében is történt. A fiatal nő túl későn kapott segítséget, így mire kórházba került, az agya már túl régóta volt oxigén nélkül és visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

Az Egyesült Államokban hozzávetőleg 10-25 ezer felnőtt és 6-10 ezer gyerek van állandó vegetatív állapotban. A neurológusok többsége szerint elenyésző az esélye annak, hogy valaki visszatérjen a tartósan kómás állapotból.

Megosztja a társadalmat

Az MTI idézi az ABC televízió hétfői felmérését is, ami szerint az amerikaiak 70 százaléka helyteleníti a kongresszus közbelépését és kétharmada úgy véli, hogy a törvényhozókat politikai megfontolások vezérelték, mintsem a nő sorsa feletti aggodalom. A megkérdezettek 78 százaléka véli úgy, hogy nem szeretné, ha mesterségesen életben tartanák, ha a Terriéhez hasonló állapotba kerülnének. Ez az arány az ABC hírtelevízió múlt heti felmérésében még 87 százalék volt.

Terri Schiavo sorsa felborzolta az indulatokat és ismét kiélezte az úgynevezett kulturális harcot, amely Amerikában mindenekelőtt az egyneműek házasságának, az abortusznak és az eutanáziának a kérdésében ütközik ki. Konzervatív vallási mozgalmak és abortusz-ellenes csoportok számára az ügy jelképes erejű és ezeknek az áramlatoknak a támogatása meghatározó lehet a jövő évi "félidős" kongresszusi választásokon, illetve a 2008 évi elnökválasztáson a republikánusok számára. A konzervatív mozgalmak különösen haragszanak az úgynevezett "aktivista" bírókra, akik engedélyezik az egyneműek házasságát és vitás döntéseikkel "kikezdik a társadalom szövetét".