Nagyon gyorsan romlik az agykárosodást szenvedett, 15 éve vegetatív kómában fekvő Terri Schiavo állapota. A nő szülei tegnap délután újabb, sürgősségi kérelemmel fordultak az atlantai bírósághoz, amellyel szerették volna elérni a mesterséges táplálás visszaállítását, de kérésüket ismét elutasították.

Rohamosan gyengül az agykárosodást szenvedett, 15 éve vegetatív kómában fekvő Terri Schiavo, akinek a mesterséges táplálását - az illetékes bíróság döntése értelmében - pénteken szüntették be. A nő szülei hétfőn hajnalban már egyszer fellebbeztek a döntés ellen a Tampa megyei bíróságnál, és kérték a táplálás visszaállítását, de a kérelmüket elutasították, mivel nem látták bizonyítottnak, hogy Schiavo állapota valaha is javulhatna, írja a San Diego Union Tribune. A nő állapotának gyors romlására való tekintettel szülei tegnap délután újabb, sürgősségi kérelemmel fordultak az atlantai bírósághoz, de egy háromtagú döntőbizottság 2:1 arányban ismét elutasította a kérést. Orvosszakértők szerint a halál várhatóan a cső pénteki eltávolításától számított 6-14 napon belül beáll.

2:1 arányban nemmel szavaznak

Az atlantai szövetségi bíróság szerda hajnalban elutasította a vegetatív kómában fekvő 41 éves Terri Schiavo szüleinek ismételt - és vészhelyzetre hivatkozva megismételt - kérelmét a mesterséges táplálást biztosító csövek visszahelyezésére. A nő táplálását pénteken hagyták abba az azt engedélyező bírósági döntés értelmében, orvosszakértők szerint a halál 6-14 napon belül beállhat. Most, a második fellebbezésnél egy háromtagú döntőbizottság 2:1 arányban szavazott ismét nemmel, és döntésüket azzal indokolták, hogy a nő szülei "nem tudták bizonyítani, hogy kérésüknek bármilyen alapos indoka volna". A bizottság ugyanakkor megérti a szülők helyzetét: "Átérezzük azt a tragédiát, amit a szülők átélnek - mindannyiunknak megvan a maga családja, akiket szeretünk. Ugyanakkor közös, jogi szempontokon alapuló, objektív döntést kellett hoznunk."

Békésen haldoklik

A szülők - Bob és Mary Schindler - beszámolója szerint lányuk állapota nagy gyorsasággal romlik, szemei beestek, bőre és ajkai szárazak, és bármelyik pillanatban meghalhat. "Még mindig keresi a szemkontaktust, ha beszélek hozzá, de egyre fásultabb. Már meg se próbál hangokat kiadni, amikor hozzászólok" - mondta el a kétségbeesett édesapa.

A férj, Michael Schiavo ügyvédje ugyanakkor felkérte a bíróságot, ne vegyék tekintetbe az újabb fellebbezést, mivel az súlyos beavatkozás volna Mrs. Schiavo személyi szabadságába. "Terri békés, és az állapota kiegyensúlyozott" - tájékoztatta az ügyvéd az újságírókat, és hozzátette: Michael Schiavo - pár rövidebb interjút kivéve - folyamatosan felesége mellett van. Férje szerint Terri Schiavo együttélésük öt éve alatt többször is hivatkozott arra, hogy hasonló esetben nem akarná, hogy mesterségesen tartsák életben.

Megosztja a társadalmat

Hét végén a republikánus párt a kongresszusban sürgősséggel megszavaztatott egy törvényt, ami lehetővé tette, hogy a Schiavo ügyében hozott legfelsőbb bírósági döntést újratárgyalják. Hétfőn a tampai John Whittemore bíró elutasította az újratárgyalási kérelmet, mire kedden délutánra a floridai Pinella Parkban lévő kórház előtt tüntetők gyűltek össze, akiket felháborított a bírósági döntés és gyilkosságnak tartják a történteket. A tüntetésen katolikus misét is celebráltak, mivel a szülők szerint lányuk katolikus vallású, egy Lana Jacobs nevű keresztény aktivista tüntetőt pedig le is tartóztatott a rendőrség, amikor egy üveg ásványvizet akart bevinni Schiavo szobájába.

Richard Avant az ellenkező véleményen van: a kórház közelében lakó férfi napok óta "Tartsátok tiszteletben az akaratát" feliratú jelvénnyel foglal állást az ügyben: "Ha megnézzük a közvéleménykutatásokat, látszik, hogy mi vagyunk a csendes többség. Szerintünk a kongresszus most túllépte saját hatáskörét." Az Amerikai Liberális Civil Szervezet floridai ügyvezetője, Howard Simon is a bírósági döntéssel ért egyet: "Ez a bíró nem tett mást, mint védelmezi az emberek önálló, halálhoz való jogát a politikusok erőszakos közbeavatkozása ellen."