Hisztivel kommunikálnak a tinik

2004.04.20. 11:36
Megkönnyebbülhetnek azok az anyák, akiket rendszeresen kihoz a sodrukból tizenéves lányuk örökös vitatkozása. Egy angol vizsgálat szerint ugyanis a vita javítja a kapcsolatot a szülők és szeszélyes leszármazottaik közt.
A Cambridge Egyetem kutatása bebizonyította, hogy a tizenévesek a vitatkozást kommunikációs eszközként használják. "Az összecsapások néha teljes semmiségekből indulnak, de nagyon gyorsan eljutnak arra a szintre, amikor a lány odavágja az anyjának, hogy utálja, az meg persze kiborul." - vázolta a dolgok menetét Dr. Terry Apter pszichológus az Angol Pszichológiai Társaság éves konferenciáján. "Csakhogy a tinilányok a vitákat sokszor arra használják fel, hogy ezek által informálják szüleiket arról, épp mi történik az életükben, mi a fontos számukra. Sok esetben ezek tartják fenn a családi köteléket."

A fiúk bezzeg nem vitáznak - annyit

Az Apter nevéhez fűződő tanulmány szerint a lányok és anyáik közti szócsaták általában 15 perc alatt lezajlanak, és átlagosan két és félnaponta ismétlődnek az összecsapások. Ezzel ellentétben a kamaszfiúk mindössze négynapi átlagossággal kerülnek szembe anyjukkal, és ezek a viták általában mindössze hat percet igényelnek.

Az édesapák inkább maradjanak ki ebből

Előfordulhat, hogy az édesapák sem bírják szó nélkül hagyni lányuk házifeladatát, fiúügyeit, vagy rendetlen szobáját. Apter azt tanácsolja: inkább ne tegyék. "A lányokat megijeszti, ha az apjukkal kerülnek összeütközésbe, de ilyenkor inkább félvállról beszélnek vele és próbálnak tudomást sem venni a megjegyzéseiről." - mutatott rá Apter.