Az országalma után már tortája is van hazánknak. A Zila Cukrászda megalkotta azt a receptet, amivel el lehet készíteni ezt a különleges süteményt. Nem smucigok, már elküldték 400 másik cukrászdának is, hogy az ünnepnapon bárki, bárhol fogyaszthassa.

1007 évig nem volt szülinapja az országnak, ezért úgy határozott a Miniszterelnöki Hivatal, hogy megkéri az Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy alkossanak erre az alkalomra egy hungarikum süteményt.

Körülbelül, így hangozhatna a bevezetője annak a sajtótájékoztatónak, amin délelőtt jártunk. A Zila Kávéház Krisztina Cukrászda mesteremberei a felkérést követően összedugták a fejüket, hogy kitalálják az alkalomhoz illő édességet. Mácsai Dániel főcukrász végül többedmagával úgy határozott, hogy ezt a versenyt a Madártej Torta nyeri meg.

Lola lemaradt

Budai Bernadett kormányszóvivő nyitotta meg az ünnepséget azzal, hogy "mindenki engedje a szívébe ezt az ünnepet." Miután valamennyiünket megkért, hogy süssünk aznap tortát, arra is kitért, hogy az Ország Tortáját az S.O.S. Gyermekfalu lakói fogyasztják majd el, ahogy a meghívott vendégekét is. A sajtótájékoztatón olyan művészek, énekesek, sportolók jelentek meg, akiknek az augusztus 20-ai ünnephez való viszonyukat nem sikerült megfejtenünk.

Schobert Norbert, Csollány Szilveszter, Magony Szilvia, Karsai Zita és Palcsó Tamás szerencsére egy kupacban ült, de Lola Budai bal oldalára szorult, így majdnem kimaradt a bemutatásból. Ezt ellensúlyozandóan a kormányszóvivő először őt kérte meg, hogy mesélje el, hogyan ünnepli a születésnapokat és az állami ünnepeket. "Otthon nagyon szoktunk örülni, hogy végre együtt van a család." Az állami ünnephez azonban nem szólt hozzá az énekesnő.

Klikk!

Emellett ketten bírtak érdekesebbe hozzászólni a körkérdéshez, az egyik természetesen Schobert Norbert, aki ezekkel a szavakkal indította szentbeszédét: "figyelmet kérek, mert égni fog a zsír, nagyon keményen." Az ezután következő beszédszakaszt nem idéznénk, mert mindenki sejtheti, hogy olyan tortával ajándékozza meg az árvagyerekeket, amitől súlyuk nem fog gyarapodni és allergiásak panaszaik sem lesznek. Csollány Szilveszter ehhez képest pacal- vagy csülöktortáról álmodozik, mert ő nem édességmániás. Karsai Zita viszont azzal teszi majd egyedivé tortáját, hogy balettcipő-formájúra mintázza, így ha nem is sikerül finomra, legalább jól fog kinézni.

Úszó Szigetek

Budai Bernadett a lehető legborzalmasabb kérdéssel indított Magony Szilviánál. "Lehet egy modellnek tortát sütni és megenni?" Nem bazd meg, nem lehet - hangzott volna az adekvát válasz, de mi nem azon a Földön élünk, ahol megengedünk magunknak ilyeneket. Magony kedvesen elsiklott a kérdés felett, majd természetesen ő is evett a prototípusból.

Mácsai Dániel főcukrásztól azt is megtudtuk, hogy nem volt egyszerű létrehozni a madártejet torta változatban, és csak több kísérlet után sikerült megegyezniük a végleges változatban. Mácsai még annak is utánanézett, hogy mennyire hungarikum a madártej és rá kellett jönnie, hogy valószínűsíthetően először Magyarországon jött létre ez a kompozíció. "Angliában Úszó Szigeteknek hívják, a franciák pedig nem tartják nemesi csemegének." De sehol a világban nincsen ilyen torta, szóval mondhatjuk, hogy teljesen egyedi és a miénk. A megjelenő Madártej Tortákból minden résztvevő falatozhatott, sőt többen még csomagoltattak is maguknak.

A prototípus receptjét már több, mint 400 cukrászda megkapta, egyszóval mindenki kedvére sütögetheti. A Velvet is megszerezte, amit a képre kattintva ön is megtekintheti. Sajnos csak így, mert épkézláb formátumban nem bírták rendelkezésünkre bocsátani.