horoszkóp

Terri Schiavo agya összezsugorodott

MTI
2005.06.16. 13:03
Terri Schiavo, a márciusban a mesterséges táplálás leállításával a halálba segített kómás beteg soha nem kerülhetett volna jobb állapotba, életében nem bántotta senki, és nem adtak neki sem kábítószert, sem mérget - ezt állapította meg a boncolás, amelynek jegyzőkönyvét csütörtökön tették közzé.

Terrinek 1990-ben, - feltételezés szerint egy fogyókúra nyomán előállt káliumhiány miatt - megállt a szíve, s az agy emiatt kimaradó oxigénellátása úgynevezett éber kóma állapotába taszította. Férje, Michael a beteg szüleivel folytatott, sokéves elkeseredett jogi harc után márciusban elérte, hogy leállítsák Terri mesterséges táplálását. A mostani boncolást Michael Schiavo követelte ki, mert Terri szülei egyebek között azzal gyanúsították, hogy kábítószert, vagy mérget adott lányuknak, s hogy Terri szíve eleve a Michael általi bántalmazás miatt állt le.

Nem látta a szüleit

A boncolás kiderítette: senki és semmi nem javíthatott volna Terri állapotán, mert agya az átlagos emberi agy méretének felére zsugorodott már össze. Emiatt nem is hallott, s noha a kómában sokszor kinyitotta a szemét, teljesen vak is volt. Szülei éppen arra alapozták reményeiket, hogy gyermekük látogatásaikkor feléjük nézett.

Jon Thogmartin, a boncoló orvos kijelentette: nem sikerült egyértelműen megállapítani, hogy Terri szíve eredetileg mitől állt le. Az orvos kétségbe vonta azt a lehetőséget, hogy a bulimia miatt beállt bizonyos kémiai egyensúly-hiány, konkrétan a kálium hiánya okozta volna ezt. Nagyon határozottan állította viszont, hogy Terri testén sem a kómába esését követő első vizsgálatoknál, sem a mostani boncolásnál nem találtak semmi olyan jelet, amely fizikai bántalmazásra utalt volna.

Tovább is táplálhatták volna

Thogmartin doktor elmondta: Terri nyelni nem volt képes, de ha a gyomorszondán keresztüli mesterséges táplálást mégis fenntartják, akár még további jó tíz évig is élhetett volna még. A 41 éves beteg halálát közvetlenül kiszáradás - és nem éhhalál - okozta a mesterséges táplálás leállítását követő 13. napon.

Terri Schiavo ügye nem csupán az Egyesült Államokban, hanem az egész világon nagy feltűnést keltett, és újra heves viták középpontjába helyezte az eutanázia és a halálhoz való jog kérdésköreit. Terri szülei - és a beteg mesterséges életben tartása - mellé állt a keresztény jobboldal és a Vatikán is. George Bush amerikai elnök is szót emelt Terri életének meghosszabbítása mellett, és az amerikai törvényhozás külön összeült, hogy megszavazzon egy törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy a szövetségi bíróság elé vigyék Terri ügyét, s így elodázzák a beteget életben tartó gépek leállítását.

Halálra ítélték

Az amerikai bíróságok azonban a több éves jogi huzavona során meglehetősen következetesen elfogadták a szakértők véleményét, amely szerint Terri vegetatív állapotban van, vagyis nem tud gondolkodni, érezni, vagy érintkezni környezetével, s végül az amerikai legfelső bíróság sem bírálta felül az addig illetékes testület döntését a mesterséges táplálás leállításáról, és nem rendelte el annak újbóli megkezdését.

Michael Schiavo, a férj megelégedéssel vette tudomásul a boncolás eredményét, amely végül egyfelől tisztázta őt minden vád alól, másfelől alátámasztotta véleményét, hogy Terri nem gyógyulhatott volna meg. A beteg nő szülei viszont kitartanak álláspontjuk mellett, hogy a kómában fekvő lányukkal tudtak kommunikálni, s hogy meg lehetett volna őt gyógyítani.