Elutasította az amerikai legfelsőbb bíróság csütörtökön Terri Schiavo szüleinek kérését, hogy rendelje el agykárosult lányuk mesterséges táplálásának felújítását. A bíróság szűkszavú, indoklás nélküli egyoldalas végzésben jelentette be, hogy nem óhajt beavatkozni az ügybe.

A szülők ezzel minden jogi lehetőséget kimerítettek. Előzőleg egy floridai szövetségi bíró, majd a területileg illetékes atlantai szövetségi fellebbviteli bíróság tagadta meg kérelmük teljesítését.

Hat napja nem itatják

A 15 éve ébrenléti kómában fekvő 41 éves nőt tápláló gyomorszondát a múlt pénteken zárták el George Greer floridai bíró döntése alapján, a férj kérésére, aki szerint Terri Schiavo nem akarna ilyen állapotban életben maradni. Michael Schiavo 1998 óta pereskedik felesége szüleivel, akik nem fogadják el azt a többségi orvosi szakvéleményt, hogy lányuk maradandó vegetatív állapotban van.

A hét végén republikánus párti kezdeményezésre a washingtoni kongresszus sebtében elfogadott törvénnyel sietett Terri szüleinek a segítségére. A "lex Terri" lehetővé tette, hogy a szülők szövetségi bíróságon kérjék ügyük felülvizsgálatát, miután Florida államban erre már minden nem maradt lehetőségük. A tampai szövetségi bíró és az atlantai fellebbviteli tanács azonban úgy ítélte meg, hogy a floridai bíróságok kimerítően és körültekintően foglalkoztak az üggyel, az alkotmányos jogok megsértésére felhozott érvek pedig nem meggyőzőek ahhoz, hogy a siker reményével kecsegtessenek.

Minden fórumot megjárt

Terri Schiavo ügyét 19 bíró hallgatta meg összesen 6 floridai bíróságon és háromszor foglalkozott már vele a floridai legfelsőbb bíróság is.

Tavaly az ügy eljutott a washingtoni szövetségi legfelsőbb bírósághoz is, de a 9 tagú testület akkor is elzárkózott érdemi megvitatásától: A floridai törvényhozás 2003-ban külön törvényben felhatalmazta Jeb Bush kormányzót (az elnök öccsét), hogy a szülők oldalán beavatkozzon a perbe. A floridai legfelsőbb bíróság a törvényt érvénytelenítette, ami ellen a kormányzó Washingtonban fellebbezett, a szövetségi legfelsőbb bíróság azonban tavaly januárban úgy döntött, hogy nem foglalkozik az üggyel.

Jeb Bush most ismét megpróbálta mozgósítani a floridai törvényhozást, de a többség szerdán elutasította azt a tervezetet, amely előírta volna Terri Schiavo táplálását. A kormányzó szerdán este még egy kísérletet tett és kérvényezte a gyomorszonda eltávolítását elrendelő George Greer bírónál, hogy Florida állam családügyi minisztériumát nevezze ki Terri törvényes gondviselőjének, mivel egy neurológus szakértői véleménye szerint nőt agykárosodását rosszul diagnosztizálták: maradandó vegetatív állapot helyett minimális tudati állapotban van. A bíró döntése még nem ismeretes, de várhatóan ugyancsak elutasító lesz.

Családi ügy

Az amerikaiak nagy többsége helyteleníti a kormány és a törvényhozás beavatkozását a bíróságok illetékességébe tartozó családi jogvitákba. Korábban demokrata párti politikusok kerülték szép számban az állásfoglalást a vitában, nehogy a jövő évi kongresszusi választáson támadási felületet nyújtsanak kihívóiknak, most viszont republikánus párti politikusok vannak visszavonulóban. A republikánusok kezdetben abban reménykedtek, hogy politikai tőkét kovácsolhatnak az ügyből: egy nekik tulajdonított memorandum szerint úgy vélték, a témával sarokba szoríthatják demokrata párti ellenfeleiket.

George Bush amerikai elnök szóvivője szerint az ilyen "rendkívüli és szomorú ügyben" a törvényhozó és a végrehajtó hatalmi ágaknak a tévedést az élet javára kell megkockáztatniuk, amint azt meg is tették. A szóvivő semmiféle bíráló megjegyzést nem tett viszont a bíróságok döntéséről.