horoszkóp

Magyar nő indul a Himalájára

dns
2006.04.07. 11:03
Egy női hegymászóval indul a választások után két hónapos expedíciójára az a hat fős csapat, amely a Himalája több mint 8000 méter magasan fekvő Dhaulagiri csúcsát szeretné elérni. Ugyan Anita elmondta, az utazás és a sportolási lehetőség motiválta egykor, hogy hegymászó legyen, és az egyik legkomolyabb kihívást az ingerszegény környezet jelenti.

„Mindig is szerettem utazni, és sportolni. És ha ezt a kettőt egyszerre tudom csinálni, akkor elégedett vagyok” – indokolta a Velvetnek röviden Ugyan Anita, miért fontos neki, hogy ha lehetősége van rá, 8000 méter fölé másszon. A hegymászónő egyike annak a csapatnak, amelyik néhány nappal a választások után elindul a nepáli Himalája 8167 méter magasságában található Dhaulagiri csúcs felé.

Klíma a jégpályán

Ugyan Anita

Az expedícióban részt vevő hat hegymászó frappáns, de nem feltétlenül humánus ötletének köszönhetően a túra részleteivel a posztszocialista hangulatú Széna téri jégpályán szolgáltak, ahol a sajtó képviselői menza jellegű teával egy posztószőnyegen várták a hegymászók érkezését. Metsző hideg volt a helyszínen, ami egy fotós szerint a hegyi klímát érzékelteti külön kiemelve, gyakorta jeges talajon töltik az éjszakát.

„Odafönn nem ritka a mínusz harminc fokos hőmérséklet. Egy alkalommal a sátorban elhelyezett hőmérő a negatív tartományban kiakadt. Csak mínusz 25 Celsiusig mért” – emlékezett vissza egy korábbi kalandjukra vidáman Mécs László, aki a 2001-es Milleniumi Mount Everest expedíció vezetője volt, és a többi öt sportolóval együtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a világ összes nyolcezres csúcsát érje el magyar hegymászó.

Maoista Robin Hoodok

Az expedíció vezetője Kollár Lajos arról beszélt, a túrák financiális okok miatt nem minden esetben kivitelezhetőek, de a már ismert nehézségeken, és szélsőséges időjárási tényezőkön kívül még egy akadállyal meg kell küzdeniük az expedícióban részt vevőknek: a maoistákkal. A kommunizmus ideológiájában máig rendületlenül hívő, poncsót, és esetenként fém védőöltözetet viselő helyi aktivistákról az európai embereknek misztikus képük van, köszönhetően többek közt a róluk közölt cikkeknek és fotóknak.

#alt#

Agresszív ázsiai Robin Hoodoknak képzelik őket a legtöbben, a hegymászók szerint rengeteg kellemetlenséget okoznak. „Többek közt sarcot szednek. Úgy tudjuk, például az aggregátorokat elveszik, így eleve napelemmel kell gondoskodnunk az energia pótlásáról a túra során”- mondta az expedíció vezetője. Egyéb részletek közt kiemelte, a technikai vezető, Erőss Zsolt már elutazott Indiába, hogy a várhatóan két hónapig tartó út előkészületeit intézze.

Ingerszegény környezet

Az expedíció egyetlen női tagja Ugyan Anita, akinek személye kapcsán főleg arra voltunk kíváncsiak, a hegymászás presztízséhez hozzájárul-e a női jelenlét. „Nemzetközi szinten egyre több a női hegymászó. Nekünk külön büszkeség, hogy amikor 2003-ban elindítottuk a ’Nők 8000 méter fölött’ expedíciót, a női hegymászóink sikeren teljesítettek” – mondta Kollár Lajos. A 2003-as túrában az említett hegymászónő is részt vett, akiről azonban azóta nem jelent meg túl sok hír, részben anyagi okokkal magyarázta, hogy azóta ehhez hasonló extrém útra nem vállalkozott. Megkönnyebbülésre ezután a kezdetekről kérdeztük.

A csapat

„Körülbelül 23 éves voltam, amikor az első, 5000 méteres túrámra vállalkoztam. A hegymászásra legfeljebb erőnléti és más edzéssel lehet készülni. A fizikain kívül a mentális kihívásra – ami szintén vonzz – nem lehet igazán készülni” – mondta a hegymászónő, hozzátéve, nemcsak az orosz sztyeppéket idéző hidegre gondol, de az esetleges betegségekre és fertőzésekre is. „Ezen kívül az ingerszegény környezet is komoly kihívást jelent. Persze amellett el kell mondjam, gyönyörű helyeken jártunk” – mosolygott Ugyan Anita.

Ember, ember

A hegymászónő az utóbbi években megmászta a Tátrát, az Alpokat, a Kaukázust, majd leginkább Nedeczky Júliával és Csollány Katalinnal vállalkozott az ázsiai expedíciókra „Nincs igazán különbség a női és a férfi csapattársak közt. Amikor bajban vagy, vagy szükséges van valamire, mindegy, férfival, vagy nővel mászol, ott ember és ember van” – fogalmazott a civilben egy fitnesstermet vezető hegymásznónő.

A Dhaulagiri expedíció résztvevői
Erőss Zsolt technikai vezető, számos korábbi Tien-San, Kaukázus, Pamír és Himalája expedíció tagja, aki elsőként mászta meg a Mount Everestet. Ha épp nem hegyet mászik, síoktatóként dolgozik. Mécs László a Magyar Köztársasági Érdemrend Aranykeresztjével kitüntetett hegymászó, a 2002-es Everest, és a 2005-ös K2 expedíció technikai vezetője. Ugyan Anita hegymászó, Kollár Lajos, a 2001-es Grönland expedíció, és többek közt a tavalyi K2 szervezője. Szendrő Szabolcs, akinek természetfotói is ismertek, 1990-ben a 8000 méteres Cho Oyu csúcsra jutott fel. Babcsán Gábor, aki az elmúlt évtizedekben kis híján 200 extrém alpesi utat mászott meg. 2001-ben az Év mászója díjat kapta Franciaországban.