Útnak indulna, de nincs pénze a rokonságnak arra, hogy Új-Zélandon segíthessenek a 29 éves A. Ferdinándon, akit még december elején tartóztattak le halálos testi sértés miatt. A család szerint a Magyarországon az úgynevezett luxusautó-áfacsalási ügy miatt körözött férfit csúnyán átverték.

Továbbra is rács mögött marad az új-zélandi Aucklandben letartóztatott A. Ferdinánd, akit a 69 éves Ronald Brown meggyilkolásával gyanúsítanak, derül ki új-zélandi hírforrásokból. Az új-zélandi televízió tudósítása szerint a 29 éves magyar férfi, aki arra hivatkozik, hogy Brown drogokkal elkábította és szexuálisan inzultálta, a keddi meghallgatáson óvadékkérelmet szeretett volna benyújtani, ám ügyvédje, James Faleauto ezt elhalasztotta.

Az ügyvéd azért döntött így, mert a meghallgatás előtti napon olyan tényezők merültek fel, amelyek miatt egyelőre nem tudták benyújtani az óvadékkérelmet: például a rendőrség bizonyítékokról szóló 800 oldalas dokumentumát is le kell fordítani A. Ferdinánd részére. A magyar fiatalemberről az új-zélandi sajtóban rendszeresen megemlítik, hogy hivatásos búvár.

A család nagyon ideges

Az ügyvéd az új-zélandi híradások szerint március közepén nyújtja be az óvadékkérelmet, addig A. Ferdinándnak lakás után kell néznie, különben nem adhatja be a kérelmet. Az ügyvéd elmondta, a magyar férfi családja szeretett volna Új-Zélandra utazni, hogy támogassák 29 éves fiukat, de egyelőre nem indultak el. "A család nagyon ideges, nem értik, hogyan működik a rendszerünk" - mondta az ügyvéd az NZPA új-zélandi hírügynökség szerint.

A család egyik - magát megnevezni nem kívánó - közeli ismerőse a Velvetnek megerősítette az utazási szándékot, de megjegyezte: a Tolna megyei településen élő rokonoknak nincs pénzük az útra.

"Nem értik, mi történik Ferdinánddal, ahogy sem tudják, honnan szerezzenek pénzt" - mondta a forrásunk.

A közvetlen közeli hozzátartozók megbecsülni sem tudják, mekkora lehet majd az óvadék összege, ahogy azzal sincsenek tisztában, hogyan működik az új-zélandi jogrendszer.

Az elhunyt Ronald Brown családja visszautasítja az állítólag homoszexuális férfi életmódjától eddig megjelent híreket. "Felháborító a nagybátyámmal kapcsolatos félretájékoztatás és pontatlanság. Ron bácsit mindenki nagyon szerette és nagyon hiányzik nekünk" - mondta az áldozat unokahúga, Tracey Evans. A rendőrség egyébként az aucklandi meleg közösségben is nyomoz, hogy minél többet megtudjanak az áldozatról.

Ferdinándot csőbe húzták

Az új-zélandi férfi megölésével gyanúsított férfi az az A. Ferdinánd, aki ellen a Porsche és Lamborghini szeptemberi balesete után elfogatóparancsot adott ki az Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága.

Az A. Ferdinánd családjához közel álló forrásunk elmondta: a rokonságban úgy tartják, hogy a jó indulatú, becsületes fiút - az adatai és okmányai kijátszásával - az áfacsalási ügyben egész egyszerűen átverték. Feltételezni sem tudják róla, hogy visszaéléseket követett volna el.

"Azt mondják a családban, hogy Ferdinándot a diplomamunkája révén valamiként csőbe húzták, félrevezették. Így fordulhatott elő, hogy a nevén szerepeltettek olyan cégeket, amelyekhez semmi köze sem volt" - mondta a család közeli ismerőse a luxusautócsalási ügyre utalva.

A. Ferdinánd már korábban azt tervezte, hogy egy angolszász országba utazik, hogy megfelelőképpen elsajátíthassa a nyelvet. Új-Zélandra azért esett választása, mert ott kiválóak a búvárkodási adottságok és lehetőségek - mondta a 29 éves debreceni egyetemista fiatalember iránti elfogultságát nyíltan megvalló informátorunk.