Továbbra is őrizetben marad a Ronald Brown meggyilkolásával gyanúsított magyar férfi. A. Ferdinánd ügyvédje önvédelemre hivatkozik és azt állítja, a 69 éves férfi droggal kábította el A. Ferdinándot, aki szinte semmire sem emlékszik, de elképzelhetőnek tartja, hogy Brown megerőszakolta.

Óvadékot kért első kihallgatásán a december nyolcadikán őrizetbe vett A. Ferdinánd Új-Zélandon. Kérelmét azonban elutasították, így a 69 éves Ronald Brown meggyilkolásával gyanúsított magyar állampolgár továbbra is őrizetben marad. A. Ferdinánd ügyvédje viszont kijelentette, elképzelhető, hogy Ronald Brown drogokkal elkábította, majd megerőszakolta védencét.

A. Ferdinánd ügyvédje, James Faleauto még szombaton azt nyilatkozta a Velvetnek, hogy védence ártatlan, és szexuális támadás áldozata lett, Brownt pedig "szexuális ragadozóként" jellemezte.

Mi is történt Brown házában? - A. Ferdinánd változata

A. Ferdinánd ügyvédjének lapunkhoz is eljuttatott nyilatkozata szerint A. Ferdinánd és Brown az onehungai Bar 306 nevű szórakozóhelyen találkoztak, ahol körülbelül másfél órán keresztül beszélgettek, majd együtt távoztak Brown lakására. A gyanúsított ügyvédje szerint A. azért ment el a 69 éves férfival, mert azt gondolta, "ez egy jó lehetőség az angolgyakorlásra". Útközben azért megálltak sört venni, majd Brown házában folytatták az iszogatást.

A védelem ügyvédje nyilatkozatában így összegzi az eseményeket: A. Ferdinánd egy idő után részegnek érezte magát, és mivel Brown is kezdett furcsán viselkedni, távozni akart. Brown ugyanis egyértelmű ajánlatot tett a 29 éves magyar férfinak: megérintette a térdét, a nyakát és az ágyékát fogdosta. A. Ferdinánd ekkor távozni akart, de nem találta a kijáratot. Brown eközben lekapcsolta a világítást és felment az emeletre,majd A. Ferdinándot is invitálta. Ekkor kezdődött a dulakodás, majd A. Ferdinánd következő emléke az, hogy alsónadrágban áll és magyarul próbál segítséget kérni. Arra is emlékszik, hogy megragadta azt a kést, amellyel Brown fenyegette őt. A. Ferdinánd azt sem tartja kizártnak, hogy Brown drogot adott neki és megerőszakolta.

A szomszédok ekkor kihívták a rendőrséget, akik éppen akkor érkeztek meg, amikor A. Ferdinánd egy franciaágyat dobott ki az ablakon. A rendőrök végül lehozták a magyar férfit és a helyszínen letartóztatták. Brownt, aki valahogyan a lépcsőről is leesett, kórházba vitték, ahol két nap múlva meghalt. A halál oka az orvosok szerint: súlyos koponyasérülés és agykárosodás.

"A 29 éves magyar komoly és tiszteletreméltó családból származik, búvároktatóként dolgozik. Nem homoszexuális és fogalma sincs arról, hogyan esett le a lépcsőről Brown. Brown szexuálisan inzultálta őt, így A. Ferdinánd attól tart, amennyiben Brown tényleg megerőszakolta őt, valamilyen nemi betegséget is elkaphatott" - nyilatkozta A. Ferdinánd ügyvédje a tárgyaláson.

Az elhunyt Brown családja ugyanakkor kitart amellett, hogy Brown ártatlan: "Most már nem lehet itt, hogy megvédje magát és akkor sem tudta megvédeni magát, amikor bántalmazták" - mondta Brown unokahúga az új-zélandi televízió tudósítása szerint. A rendőrség jelenleg A. Ferdinánd vérvizsgálatának eredményére vár.

A perre még várni kell

A. kedden jelent meg a bíróságon, ahol óvadékot kért, de nem kapta meg, így továbbra is őrizetben marad. A következő meghallgatásra január 15-én kerül sor, a per pedig valószínűleg csak 2008 augusztusa körül kezdődhet meg - írta a Velvetnek Noreen Hegarty, az aucklandi rendőrség szóvivője, aki szerint nem valószínű, hogy A. Ferdinánd óvadék ellenében távozhat. Noreen Hegarty azt is elmondta, az aucklandi rendőrség felvette a kapcsolatot az Interpollal, hogy megtudja, hogy a súlyosan bántalmazott, majd a kórházban elhunyt onehungai Robert Brown házában őrizetbe vett magyar állampolgár azonos-e a Magyarországon ÁFA-csalás miatt keresett A. Ferdinánddal. Bár azt ő is megerősítette, a Vám és Pénzügyőrség körözési fotója alapján egyértelműen ugyanarról a személyről van szó. Az ORFK sajtóosztálya megerősítette, hogy az új-zélandi rendőrség felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal.

A meleg közösségtől kértek segítséget

A Gaynz.com információi szerint az új-zélandi rendőrség a melegközösségtől kér segítséget Ronald Brown halálának ügyében, hogy minél több információhoz jusson az Ronald Brownról.

"Megpróbálunk minél többet megtudni arról, hogyan viselkedett más emberekkel, milyen ajánlatokat tett, és kinek" - nyilatkozta egy új-zélandi rendőr a gaynz.com nevű lapnak. A TV3 új-zélandi csatorna információi szerint a rendőrség elképzelhetőnek tartja, hogy a gyilkosságnak "homofób indítékai" is voltak.

Az aucklandi Lateshift nevű klub személyzete így írta le Brownt: "Gyakran ivott, de alapjában véve ártalmatlan volt, a fiatal, egzotikus külsejű férfiak tetszettek neki". A személyzet szerint Brown nyíltan vállalta homoszexualitását és ismert arcnak számított az aucklandi melegbárokban. Az Urge Bar vezetője, Paul Heard szerint pedig Brown "jó ember" volt.