A házasság költséges mulatság, ráadásul sokak számára túlságosan nagy kötöttségnek tűnik. Évek óta ismert trend, hogy egyre többen választják helyette az élettársi kapcsolatot, a magyarok azonban csak 2004-ben jutottak odáig, hogy az erre alkalmas korban lévők közül a házastársi kapcsolatban élők szorultak kisebbségbe.

A házasodási kedv már évek óta csökkenő tendenciát mutat a fejlett országokban, és ezt a magyar népesség is hűen követi. Az ezredfordulós lelkesedést követő kijózanodás jelentősen visszavetette az esküvők számát, majd kis felívelés és ingadozás után ismét határozottan csökkenő a trend: 2004-ben 3,5 százalékkal, mintegy 1600 párral kevesebben kötöttek házasságot, mint tavaly.

Boldog békeidők

A 70-es években ez még nem így volt: akkor 90 ezren, 1990-ben már csak 66 ezren döntöttek úgy, hogy szerelmüket törvényes keretek közt élik ki. 2004-ben már a harminc évvel ezelőtti adatok felét sem érte el a házasságok száma: mindössze 43 ezren álltak át a szinglik vagy élettársi kapcsolatok oldaláról a Bridget Jones által csak Pöffeszkedő Családosokként definiált kategóriába. Ezzel fordulóponthoz ért a magyar társadalom: most már a 15 évnél idősebb magyaroknak csak kevesebb mint fele él házastársi kapcsolatban.

Érik a döntés

A statisztikák a 15 éves korúakat már házasulandó korban lévőnek tekintik, de a KSH szóvivője, Kamarás Ferenc szerint "ez csak demográfiai kategória". A szakember szerint a régebbi adatokat is ilyen mintára vetítve mérték, ezért az összehasonlíthatóság kedvéért továbbra is megtartják.

Így viszont legalább kiderült, hogy a házasságkötések időpontja a magyarok közt is egyre inkább kitolódik. A tizenéves korban kötött házasság - szerencsére - ma már gyakorlatilag megszűnt: 2004-ben például ezerből mindössze hat tinédzserkorú lány ment férjhez, míg tíz évvel korábban 32, 1990-ben pedig még 51 - bár ezek sem tekinthetőek nagy számoknak. Régebben a nők a huszas éveik elején mentek férjhez, de ma már ez is egyre ritkább: a jelenlegi menyasszonyok inkább a 30-34 éves korosztályból kerülnek ki. Ez nyilván a továbbtanulással és a nők karriertörekvéseivel is összefüggésben van, de az is valószínű, hogy a húszas éveikben járó lányok inkább az élettársi kapcsolatot választják, és csak kellően megalapozott, több éves együttélés után döntenek a házasság mellett.

Már nem a romantika számít

"Nekem nem fontos, hogy papíron feleségül vegyenek" - állítja Adrienn. "Sokkal fontosabb, hogy azt érezzem, valóban társként tartozunk össze a barátommal." A 29 éves lánynak már több, évekig tartó párkapcsolata volt, és többször is kapott házassági ajánlatot. "Ha a barátom eljut odáig, hogy megkérje a kezem, akkor komolyan gondolja a kapcsolatunkat, és nekem ennyi már elég. Persze itt nem arra gondolok, mikor az első szerelmes éjszaka után lihegve kibökik, hogy leszek-e a feleségük."

A romantikus elképzelések helyett sokan gazdasági megfontolásból, lakáshitelért vagy a gyerekszülés miatt kötnek házasságot. Gergő és Éva is négyévi együttélés után, lakásvásárlás apropójából házasodtak össze: "Nem éreztük hiányát a papírnak, de amikor új, közös lakást szerettünk volna, a fiatal házasok első lakásvásárlását támogató lakáshitel miatt mégis az esküvő mellett döntöttünk. Szolid, szűk körű szertartás volt, jól éreztük magunkat és nem bántuk meg, de végül is csak a papírforma miatt történt."

A racionális hozzáállás mellett azért még van, aki a romantikát is hagyja érvényesülni, igaz, tudatos döntéssel megtámogatva. Nikinek féléves ismeretség után kérte meg kezét barátja, de a lány először attól tartott, hogy ennyi idő után elhamarkodott döntés volna férjhez mennie. Aztán hirtelen mégis igent mondott: "Soha nem foglalkoztatott különösebben a házasság, volt már többéves kapcsolatom is, ami véget ért, ha úgy vesszük, többszörösen elvált is lehetnék már. Amikor Ádám megkérte a kezem, a kapcsolatunk elején jártunk és fülig szerelmesek voltunk, úgyhogy azt gondoltam: ha van valami értelme ennek az egésznek, akkor az pont az, hogy szerelmesen, a pillanatot átélve mondjam ki az igent."