A gátmetszés elkerülhető

2004.10.05. 17:00
Egy amerikai tanulmány szerint nem szükséges a szülő nőn gátmetszést alkalmazni abban az esetben, ha a gyerek születés közben a vállánál bent ragad a szülőcsatornában.
A Johns Hopkins Egyetem kutatói hosszas vizsgálatok során arra jutottak, hogy megfelelő mozgatással ki lehet menőverezni a gyereket édesanyja hasából, anélkül, hogy egy vágást is ejtenének az anyán.

Felvágják a nőt

Azon beszorult gyerekek közül, akiket vágás nélkül segítettek a világra, kevesebben szenvedtek vállsérülést a beavatkozás során, de a legfontosabb szempont a metszés kihagyására az, hogy az anyát nem kell műteni - olvasható a American Journal of Obstetrics and Gynaecology című lapban közölt tanulmányban. Ha a gyereknek a születés utolsó fázisában beakad a válla, azonnal kell cselekedni, különben megfulladhat vagy az oxigénhiány miatt agykárosodást szenvedhet. Ha viszont erőszakkal ki akarják húzni a méhből, akkor megsérülhet a válla. Ilyen esetben felmetszik a hüvelyt és a végbelet, hogy kiférjen a baba.

Az orvosoknak a gátmetszésnek nevezett eljárást tanítják az egyetemen a beszorult gyerek megmentésére, ám a Johns Hopkins Egyetem dolgozója, Edith Gurewitsch és csapata, úgy gondolja, nem ez az egyetlen és nem is a legjobb megoldás.

Nem kell a metszés

127 olyan eset leírását tanulmányozták át, ahol a csecsemő a vállával beszorult születés közben. Ezekből kiderült, hogy ugyanolyan arányban sérültek a gyerek karjának az idegei abban az esetben, ha metszettek is, mint amikor csak mozgatással segítették világra a kisdedet. Továbbá kiderült, hogy azoknál a babáknál, akiknél nem vágtak, harmincöt százalékkal kevesebb esetben fordult elő vállsérülés.

"A gátmetszés olyan sebészeti beavatkozás, amit kizárólag abban az esetben szabad elvégezni, ha az már elkerülhetetlen" - mondta el Dr. Gurewitsch a BBC Newsnak. "A metszéssel csak a szöveteket távolítjuk el a gyerek útjából, ellenben ha megfelelően mozgatjuk kifelé a gyereket az anyja hasából, akkor a gyerek vállának helyzetét úgy tudjuk igazgatni, hogy az illeszkedjen az anya medencéjébe. Legtöbbször a túlságosan csontos vállazat az oka annak, hogy a gyermek beragad a szülőcsatornába" - teszi hozzá a doktornő.

A gátmetszés hátrányairól is beszélt: "Az anyát ezzel az eljárással fokozott fertőzésveszélynek teszik ki. A beavatkozás után pedig kellemetlenné válhat a szexuális élet a nő számára és inkontinencia - vizelet-visszatartási nehézség - léphet fel."

Vagy mégis kell?

Patrick O'Brien, egy londoni kórház szülészorvosa szerint nagyszerű lenne, ha nem kellene többet gátmetszést alkalmazni, azonban még nem bizonyított tény, hogy ez minden esetben elkerülhető. "Ahhoz, hogy bármi biztosat tudjunk állítani, előbb vizsgálatok sorozatát kellene elvégezni szülő nőkön. Ám ez bizonyos etikai kérdések miatt szerintem kivitelezhetetlen lenne" - mondja.

O'Brien szerint az esetek mintegy felében szakadásos sérülést szenvedtek azok a nők, akiken nem végeztek gátmetszést. "Pont ez a gátmetszés előnye: meg lehet akadályozni, hogy a nők szülőszerve ellenőrizetlenül repedjen szét" - tette hozzá.