horoszkóp

Váláshoz vezethet az online flörtölés

2004.09.03. 11:08
A régi barátokat összehozó weboldalak látogatói hajlamosak faképnél hagyni aktuális partnerüket a régi miatt.
Nem divat a monogámia, közhelynek számít, hogy a válások száma egyre nő, de vajon mennyi köze van ehhez az internetnek?

Múltbéli szerelmek egy kattintásnyira

Angliában az utóbbi hét év során tavaly regisztrálták a legtöbb válást - derül ki a BBC News Online írásából. A párkapcsolatokkal foglalkozó szakértők szerint ehhez az ugrásszerű növekedéshez köze lehet annak is, hogy egyre többen keresik fel az olyan oldalakat, amiken régi barátaikat és régi szerelmeiket lelhetik fel. Az egyik ilyen site üzemeltetője szerint a sok válással végződő eseten kívül többször fordult elő pozitív kicsengésű történet.

Az internetes cég szóvivője szerint tizenkét millió regisztrált tagjuk van, ennek körülbelül fele angol internet felhasználó. "Csak nagyon ritkán fordulnak elő szomorú esetek. Egy sajnálatos szakításra körülbelül száz egymást megtaláló pár jut" - magyarázta a BBC News Online-nak. "Mi azzal foglalkozunk, hogy az egymástól az élet során elsodródott párokat újra összehozzuk, de a mellékhatásokért - azaz, hogy hogyan befolyásolja ez a résztvevők további életét - nem vállaljuk a felelősséget."

Virtuális valóság

"Az interneten a chatelésnek köszönhetően sokkal könnyebben és gyorsabban jönnek össze az emberek, és rengeteg olyan viszony létrejöhet olyan emberek között, akik egyébként sosem találkoztak volna. Lehetséges, hogy nem csak magányos emberek veszik igénybe a szolgáltatásokat, hanem házasok is, és ha közülük valaki szabadulni akar akkor a neten könnyen találhat alternatívákat" - fejti ki a kegyetlen valóságot a szóvivő.

Az egyik felhasználó szerint: "Az internet megkönnyíti a házastárs megcsalásának lehetőségét, de azért nem okolható teljes mértékben egy válásért sem."

"Életünk első érzelmeken alapuló kapcsolatai sokkal nagyobb hatással vannak ránk, mint az utána következő rutinszerű járások, ezért nagy a kísértés, hogy egy ilyen oldalon utánanézzünk, hogy mit is csinál most a régi szerelmünk, akit már évek óta nem láttunk, de még mindig sokat gondolunk rá."

Lássuk a számokat!

Nagy-Britanniában múlt évben összesen 153 490 válást végletesítettek, ez azt jelenti, hogy ezer házasulóból körülbelül tizennégyen el is válnak, és ez az arány évek óta egyre növekszik. Tíz válásból nagyjából hét az olyan, amelyik mindegyik félnek az első.

Az átlag életkor, amikor a párok elválnak növekszik, a nőknél körülbelül 39 és fél év, férfiaknál pedig 42. Egy pár átlagban tizenegy évig marad együtt.

A tavalyi válások közül minden másodiknál tizenhat éven aluli gyermeke volt a párnak. "Ezek a számok aggasztóak, ezek mellett nem mehetünk el szó nélkül" - kommentálja egy emberi párkapcsolatokkal foglalkozó honlap szóvivője. "Arról kéne gondoskodunk, hogy az emberek ne kössenek felkészületlenül házasságot. Ne házasodjanak úgy össze, hogy nem valós elvárásaik vannak partnerükkel szemben."