Angliában válnak a nyugdíjasok

2004.12.13. 10:55
A szigetországban minden hetedik ötven év feletti ember elválik, amit a társadalomkutatók szerint akár pozitívan is fel lehet fogni.

Nő a válások száma az 50-es, 60-as korosztályban a briteknél. Az adatok elemzői szerint már a nyugdíjasok sem hajlandóak boldogtalan párkapcsolatban élni.

A negyvenedik szülinap előtt

A statisztikák szerint az elmúlt öt évben 8,7 százalékkal nőtt a válások száma az ötvenes korosztályban. Az átlagos életkor, amelyet elérve a felek szétválnak, 39 évről 42 évre emelkedett a férfiak, és 36 évről 39 évre a nők esetében az utóbbi tíz évben.

Jelenleg az 50 és 64 év közöttiek csoportjában minden hetedik ember, míg a 35-49 évesek körében minden nyolcadik ember él elváltan Nagy-Britanniában.

Inkább egyedül, mint boldogtalanul

Bár statisztikailag a közép- és időskorúak házassága stabilabb, mint a fiatal pároké, a társadalmi trendek az ötveneseket sem kerülik el. A kutatók több tényezőben vélték ennek okát megtalálni: a felnőtt gyerekek elkerülnek otthonról, kiürül a fészek, kiderül, hogy már nincs semmi, ami a házaspárt összekösse. Egyre több nő anyagilag is önálló, nem függ a férjétől. Az ötvenesek előtt akár még 30-40 aktív év is van, aminek nem akarnak boldogtalanul nekivágni.

A társadalomkutatók megtalálták a jelenség pozitív oldalát is: az idősebb korosztály válása felszabadító erejű, megszünteti az elváltakra akasztott stigmát. És nem utolsósorban megnyitja az utat egy újabb nagy szerelem előtt.