Az általános közvélekedés szerint a középkorú párok válásában többnyire a férfiak a bűnösök, aki friss-ropogós húszévesekre cserélik korabeli nejüket. Egy most publikált kutatás eredményei szerint azonban ma már kétharmadrészt az asszonyok azok, akik beadják a válókeresetet.
A negyvenéves kor feletti pároknál a válóperek kétharmadát a feleségek kezdeményezik - lerombolva ezzel a "középkorú férjek fiatal csitrikre cserélik le nejüket" mítoszt. "Nyilván ez is megtörténik, de többnyire a nők adják be a válókeresetet" - mondta el Steve Slon, az AARP Magazin szerkesztője. A tanulmány teljes szövegét a magazin csütörtökön megjelenő, július-augusztusi számában olvashatják az érdeklődők - írja az AP.

A férfiakat sokszor meglepi nejük válási szándéka

A "Válási tapasztalatok - tanulmány a középkorúak és idősebbek válási szokásairól" című kutatásban 1147, 40 és 70 év közti, negyvenes, ötvenes vagy hatvanas éveikben elvált férfit és nőt kérdeztek meg. Az eredmények azt mutatják, hogy a 40 év feletti nők sokkal inkább tudatában vannak házasságuk problémáinak mint a korabeli férfiak. A nejeknek csak 14 százalékát érte derült égből villámcsapásként a válókereset, míg a férfiak közül legtöbben úgy nyilatkoztak, "soha nem gondoltam volna, hogy ez lesz".

Könnyebben válnak és hamar találnak új kapcsolatot

A nők által benyújtott válókeresetek számának növekedése azt mutatja, hogy a nők ma már bátrabban hagyják ott rossz házasságukat. Harminc évvel ezelőtt ezeknek a nőknek jó része még önbizalomhiány és az anyagi bizonytalanság miatt nem merte volna meglépni ezt a lépést" - állítja Linda Fisher, az AARP egyik igazgatója.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy az idősebb korukban elváltak legtöbbje új tartós kapcsolatot tud találni a válás után: az ötvenes nők 75 százaléka épít ki új, komoly kapcsolatot a válásukat követő két éven belül, és a férfiak 81 százaléka is így tesz.

Különböző indokok

A kutatás azt mutatja, hogy a legtöbb nő testi vagy érzelmi zaklatás, hűtlenség, és hitvesének kábítószer- vagy alkoholfüggősége miatt kezdeményezi a válópert. A férfiak általában a szerelem elmúlásával, különböző értékrendre való hivatkozással, vagy hitvesi hűtlenségre való hivatkozással magyarázzák válási szándékukat.