A Valentin-napra vonatkozó internetes praktikák szerint szexis írólapra írjunk verset, és esetleg szokjunk le a dohányzásról. Ha ajándékot vennénk, a férfiak körében az ékszeres tanga a legnépszerűbb. Vacsorára fogyaszthatjuk az Aphrodité nektárját, miközben egy neoncső kigyullad a kezünkben. Ha azonban elmenekülnénk a szerelmesek napja elől, utazzunk Ukrajnába.

"A Valentin-nap szörnyen modoros. A marcipánok és a szivecskés párnák üres pátosza minden jó érzésű embert taszít" - vélte a Velmentin álnéven író bölcsészfiú, aki tavaly óta spamben értesíti az ismerőseit arról, hogy 500 forint ellenében szerelmes levelet, vagy verset ír. Kérdésünkre a nyolcvanas évek hajsamponjának nevét viselő eseti költő elmondta, eddig összesen egy megrendelése érkezett.

Határértéken innen és túl

"Kikötöttem, hogy kerülöm az emelkedettséget, a szerelmi vallomás legyen hétköznapi" - mondta, és megosztotta lapunkkal egyik költeményét "A kék füstön át, a zajon át, határértéken innen és túl: mindig nézlek". Kezdjük érteni, miért nem indult be a környezetvédelmi ihletésű üzlet, ugyanakkor az interneten sem sok használható receptet találunk a szerelmes üzenetek tolmácsolására.

A Kiskegyed online kiadásában például azzal az információval próbálnak segíteni a gyakorló szerelmeseknek, hogy a legmeghittebb dolgok egyike a saját, közös versek elolvasása. Esetleg meg lehet fogadni ezen a napon azt is, hogy a pár mindkét tagja leszokik a dohányzásról. Más, hasonló témát érintő honlap szerint a szerelmes levelet kézzel illik írni, szexis (!) írópapírra. A szexualitást megkerülni nem indokolt a Valentin-nap kapcsán, ezért a legnépszerűbb ajándékokra is rátérünk. Nem meglepő módon ez a virág, a fehérnemű, és az ékszer.

Az ékszeres tanga kultusza

Nézze meg képeinket!

"Amerikában jóval nagyobb hagyománya van ennek a napnak. Már január elseje óta készülnek a nagy napra, és megadják a módját" - tudtuk meg az amerikai tulajdonú Miracle Fashion munkatársától, aki megkeresésünkkor elmondta, némileg elkéstünk a fehérmenű kollekciójukra vonatkozó kérdéseinkkel, mert a hazai vásárlók számára is az év elején kezdődött a szerelmesek napja alkalmából készült akció.

"Vannak hölgyek, akiket azért nem érint az ajánlat, mert nem kedvelik a vörös és a pink színeket. Az idősebbek a hálóingeket és a babydollokat választották idén nagyobb számban, de a fűzők is népszerűek voltak, főleg a fiatalok körében, akik alkalmasint felsőruházatként is hordják. A férfiak kedvence az ékszeres tanga" - vázolta az üzletvezető hozzátéve, idehaza a férfiak ritkábban mernek fehérneműt ajándékozni. Az erősödő fogyasztóvédelmi háttér ellenére is esetleges csere procedúrájára gondolva ezt megértjük.

Szivecskék a falon

"A rózsákkal díszített termékek kelendőbbek" - mondta a Lush kozmetikumok egyik forgalmazója, hozzátéve, a cég kifejezetten erre a napra ajándékcsomagokat állított össze, és ezekből is a legkeresettebbek azok, amelyek pezsgőfürdő-golyót is tartalmaznak. "A jázmin illatú kozmetikumok most népszerűek a rózsa és más virágillatok mellett". A cég munkatársa azt is megemlítette, hogy az üzletükben egy üzenőfalon nyilváníthatják ki szerelmüket a vásárlók, de eredeti feljegyzésekről hiába kérdeztük. "Általában beleírják egy szivecskébe a nevüket, egy másikba pedig a kedvesük nevét" - mondta. Ezután távoznak a rózsás egyencsomaggal.

Minden ajándék közül a legijesztőbb az "amerikai éneklő luficsalád", amelynek nemcsak a Teddy-macis és bohócos kivitelezése sért közízlést, de forgalmazója szerint 60-szor legalább, de jobb esetben 300-szor is el tud dalolni egy adott, nemzetközi dallamot.

Pezsgő-nagyhatalom vagyunk

Klikk a képre!

A Valentin-nap hatása az italozási szokásokon is nyomon követhető, legalábbis az MTI által közreadott felmérés szerint. A pezsgők és a rózsaszín koktélok a legkeresettebbek ebben az időszakban, de más italok forgalma is megnő. A felmérés szerint Magyarország pezsgő-nagyhatalomnak számít, bár ennek alátámasztására nem kapunk adatokat. Kiderült viszont, hogy női menedzserkörökben a narancslé pezsgővel vagy Camparival a legmenőbb február 14-e környékén, a koktéloknak ugyanakkor még nincs igazi hagyománya a fogyasztók körében.

Az éttermek egy része nagyobb forgalomra számít a szerelmesek napján. Némelyik speciálisan Valentin-napi szolgáltatásokkal készül. A Buena Vista 'Varázslatos vacsora' néven bűvész show-val kiegészített menüt kínál.

Lángoló neoncső nyúl helyett

"Vissza szeretném hozni a köztudatba a bűvészetet. Az emberek már ne csak a kalapból előhúzott nyúlra asszociáljanak, ha ez a szó elhangzik" - mondta lelkesen Danny Blue, aki a fogások közt "teszi varázslatossá az estét", ahogy az eseményről közölt sajtóanyagban olvastuk. "Amikor egy néző kezében felgyullad egy neoncső, az látványosság" - részletezte a modern showkról alkotott elképzeléseit a huszonéves bűvész, aki az életrajza szerint Európán kívül a Karib tengeri térségben már ismert. "Szeretem az összes vendéget bevonni a műsorba, és többnyire vevők is erre" - tette hozzá.

Az étterem személyzete a show mellett az ételek fantázianevére is gondot fordított, legalábbis erre következtetünk például az "Aphrodité nektárja" nevű ételről olvasva, ami pácolt kagylókkal és cukkini gyöngyökkel gazdagon tálalt leves. A Kempinsky Hotel Corvinus konyhai alkalmazottjai is hisznek a hangzatos fogások vágyfokozó hatásában, Bálint-napi desszertjüket például "Két ember kell a tangóhoz" névvel illették. Rudolf van Nunen séf elképzelései szerint a pár női tagja lényegében trópusi sült banánt kap, a férfi első blikkre jobban jár, gratinírozott manduláját Calvados mártással fogyaszthatja.

Masszázs és akusztika

"Öt évvel ezelőtt rendeztük meg az első Valentin-napi bálunkat. A következő évben erre nem mutatkozott nagy érdeklődés, de tavaly és idén már újból sokan érdeklődnek a szerelmesek napja iránt" - mondta a röjtökmuzsaji Szidónia kastélyszálló munkatársa, akit a nap kapcsán már több alkalommal említett Valentin-csomagról kérdeztünk.

"Az étkezéseken kívül ebbe a wellness-szolgáltatások is beletartoznak. A masszázs és a fürdő módja meghatározott" - tette hozzá. Más vidéki kastélyszállókkal ellentétben a Szidóniában nemcsak a Valentin-napot megelőző hétvégén tartanak az akciók. "Edvin Marton koncertje elmarad, helyette Szentpérteri Csilla vállalta a fellépést a kastélyukban" - mondta a szálloda munkatársa, és ezen a híren nem keseredtünk el.

Menekülési útvonal

A Valentin-napi hedonizmus nevében a badacsonytördemici Andreas Panzió borbemutatókat és kóstolókat is szervezett lovaskocsis kirándulással egybekötve a Vulkánok völgyében. Az utazási irodák is nagy aktivitást mutattak a Valentin-napi turizmusban. A random jelleggel kiválasztott utazási ajánlatok közt egy klasszikus párizsi utat találtunk, amelyik kis híján 90 ezer forintért két napos ellátást ígér a francia fővárosban. Utazhatunk Kínába is egy, a naphoz kapcsolódó akcióval a Yalong-öböl mentén fekvő Hainan szigetre.

A legextrémebb azonban az ajánlat, amelyik szerint Ukrajkában érdemes töltenünk a szerelmesek napját. Egyénileg utazhatunk a Kárpátokban fekvő Bukovel síközpotba, ahol a prospektus szerint lenyűgöző panorámát és változatos szálláshelyeket találunk. Ennél többször az ajánlat összeállításában részt vevők nem említik a február 14-i eseményeket, talán menekülési útvonalnak készítették elő az ukrán paradicsomot a Valentin-napot ellenzők számára.