A Vatikán ellenzi a mesterséges megtermékenyítést

2004.03.18. 15:51
Kedden kibocsátott határozatában a Vatikán elítéli a mesterséges megtermékenyítést, köztük a lombikbébi-programokat is - mivel a megtermékenyítés során elpusztult embriók halálát "véres mészárlásnak" tartják.
A közlemény a Vatikán hivatalos lapjában, a L'Osservatore Romano-ban jelent meg, miután a Vatikáni Életvédő Akadémia múlt hónapban konferenciát rendezett "Az emberi nemzés, és a megtermékenyítési technikák méltósága antropológiai és etikai szempontból" címmel.

A "házassági egyesülés" nem helyettesíthető

A közlemény szerint semmilyen olyan eljárás nem megengedhető, amely csak helyettesíti a feleség és férj közötti gyermeknemzés céljából létesített szexuális érintkezést - mint például a mesterséges megtermékenyítés, amelynek során laboratóriumi körülmények között hoznak létre embriókat - mivel ezek az eljárások nem a "házassági egyesülésben" jöttek létre.

A vatikáni testület mindazonáltal áldását adja azokra a terápiákra, amelyek a természetes szexuális együttlétet kívánják előremozdítani - írja az Associated Press. Az egyházi méltóságok erre nem hoztak konkrét példákat, de nyilatkozatuk alapján elfogadhatóak például azok a gyógyszerek, amelyek az ovulációt segítik, hiszen ez a természetes fogantatás útját egyengeti.

Túl gyakori a mesterséges megtermékenyítés

A Vatikán szerint az orvosok túl gyakran ajánlják fel a pároknak a mesterséges megtermékenyítést, ahelyett, hogy a meddőség állapotát próbálnák megszüntetni. A Vatikán mélyen elutasítja az embriók kutatási célból való felhasználását, és szerintük a lombikban történő megtermékenyítés "véres mészárlás". A közlemény leszögezi: "soha még egyetlen háború vagy katasztrófa sem követelt annyi ártatlan áldozatot, mint a mesterséges megtermékenyítés." Az egyházatyák szerint ugyanis az embriókat emberként kell kezelni, így megilletik őket ugyanazok a jogok, amik az embereket.

Bár elismerik, hatalmas fájdalmat jelenthet a meddő pároknak a gyermek iránti vágy, és az egyház is azt szeretné, hogy minél több házaspár adjon életet egészséges gyermekeknek, véleményük szerint mégis vannak határok. "A gyermek iránti vágy sosem fordulhat át a gyermekhez való jog minden áron való követelésébe" - áll a közleményben.