horoszkóp

Napi egy óra tornával megelőzhető a vastagbélrák

2006.12.15. 12:08
Napi egy óra közepes intenzitású, folyamatos mozgás hatékony lehet a kolorektális rákfajták megelőzésében. Egy több mint 400 ezer ember bevonásával végzett tanulmány szerint a rendszeres testmozgással megelőzhető a vastagbélrák.

Napi egy óra folyamatos mozgást igénylő sporttevékenységgel egyes, kolorektális rákfajták kialakulásának veszélyét hatékonyan csökkenthetjük, írja a Reuters egy újonnan nyilvánosságra hozott onkológiai tanulmányra hivatkozva.

Úszás, futás, kardió

A közepes intenzitású testmozgások közt a futás, az úszás vagy a kardióedzés védelmet nyújthat a megbetegedés ellen egy tíz országban, 413 ezer ember bevonásával végzett vizsgálat szerint. A felmérés része annak a több kutatási területet összefoglaló vizsgálatsorozatnak, amelyben a rák kialakulásában szerepet játszó faktorokat vizsgálják az étrend minőségétől az életvitelen át a környezeti hatásokig.

A kutatásban részt vevő Dr. Christine Friedenreich szerint a nemzetközi felmérés a mintavétel nagysága miatt is átfogó képet nyújt a sporttevékenység és a megbetegedés közti összefüggésről. A lyoni rákkutató intézet munkatársa hozzátette, a vizsgálatban összegzett tapasztalatok alapján a mozgás a vastagbélrák kialakulásának veszélyét csökkentheti elsősorban, és azoknak az esetében, akiknek nincs jelentős súlyfeleslegük. A végbélrák kockázatát azonban rendszeres testmozgás nem mérsékeli.

A leggyakoribb halálokok közt

A vastag- és végbélrák a fejlett országokban a leggyakoribb halálozási okok közt szerepel. Egy korábbi hazai tanulmány szerint az 1970-es évektől kezdve a kolorektális rákos megbetegedések száma majdnem négyszeresére emelkedett, és mindkét mind a nőket, mind a férfiakat érintő gyakori rosszindulatú megbetegedéssé vált. A halálozási arányt csökkenti, ha az orvos korai stádiumban diagnosztizálja a betegeket. A megelőzésre pedig évek óta az egészséges, tápanyagokban gazdag étkezést, és rendszeres mozgást javasolják.