A hagyományos "angyal repülésével" (Volo dell'angelo) vette kezdetét vasárnap a velencei karnevál. Az összesen tíz napig tartó karnevál hamvazószerdán ér véget és minden évben egy bizonyos mottó köré épül. Az idei vendég Kína.

A színpompás rendezvény minden évben azzal kezdődik, hogy egy konfettifelhőbe burkolózott ifjú hölgy a Szent Márk téren emelkedő 99 méter magas harangtoronyból az ünneplő tömeg közé ugrik. Idén ez a megtiszteltetés Manuela Levorato futónőnek jutott, aki biztonságosan ért földet. Szombaton, a fesztivál kezdete előtt, egy nagy karneváli menet haladt át a városon.

Egymillió látogatót várnak

Február 28-ig a lagúnák városában több száz zenei, színházi és táncrendezvényre kerül sor. A színházi előadások középpontjában idén Kína áll. A rendezők idén azt is kitűzték célul, hogy megpróbálják visszahódítani a karneválra a velenceieket is, akik közül sokan a turistaáradat elől évek óta elmenekülnek a Canal Grandéról. Egy városi szóvivő közlése szerint idén egymillió látogatót várnak az álarcos mulatságra.

Hús ég veled

Klikk a képre!

Az oklevelekben először 1094-ben szerepel a velencei karnevál. Mint másoknál, a velenceieknél is az volt a jelentősége, hogy a hosszú tél után megünnepeljék a tavasz beköszöntét. Később Napóleon betiltotta és csak a hetvenes évek végén nyerte el mai formáját és lett a cölöpökre épülő város egyik legnagyobb turisztikai vonzereje. A karnevál elnevezés a "carne vale" kifejezésből ered - ami annyit jelent: "ég veled hús" -, utalva a nagyböjtöt megelőző napokra, a farsang időszakára, amikor utoljára volt szabad húsételeket enni.

Február végén Velencétől Kölnig hasonló karneválokat rendeznek Európa-szerte. A legtöbb farsangi szokás hasonlít egymásra: mindenütt központi téma a tél temetése, a tavasz köszöntése, az evés-ivás, az álarcok és a jelmezek.

Csütörtöktől busójárás

Nálunk a busójárás a karneváli időszak legnagyobb eseménye. Az úgynevezett kisfarsanggal kezdődik február 23-án a mohácsi busójárás és a velencei karneválhoz hasonlóan február 28-án ér véget, látványos farsangtemetéssel, máglyagyújtással és koporsóégetéssel. A néprajzban alakoskodásnak nevezett hagyomány egy magyarországi horvát etnikai csoport, a mohácsi sokácok népszokása, amely többnapos idegenforgalmi látványossággá nőtte ki magát.

Tavaly 300 busó vonult föl, az idei busójáráson lesznek vendég résztvevők is: dubosevicai busók Horvátországból és lengyelországi maskarások.