Az átlag magyar pasi nem mer közelíteni a különösen szép nőhöz, mert fél a visszautasítástól. A szituációban a nők is hülyén érzik magukat: Gubás Gabinak teher a szépség, Kelemen Anna szerint pedig egyenesen elijeszti a pasikat. Dundika szerint ellenben a nőknek kellene nyitottabbak lenniük.

A venustrafóbia a kiemelkedően szép nők kapcsán érzett túlzó félelmet jelenti. Túlnyomórészt férfiak szenvednek tőle és a kommunikációs nehézségekért és a visszautasítástól való félelemért is felelős. Meg azért, hogy a nők és a férfiak nem, vagy csak nehezen jönnek össze egymással. Magyarországon ráadásul, ahol nyolc nőre esik egy jó pasi* kifejezetten súlyos a helyzet, ezért az alábbiakban Mónika-showba illő kibeszélés következik. Férfiak szájából.

Előítélet és távolságtartás

"Én kerülöm a szép nőket, tapasztalataim ugyanis alátámasztják azt a közkeletű nézetet, hogy többségük nem igazán érdekes. Ha ugyanis valaki szép és tudja is magáról ezt, 90 százalékban nem tesz ehhez hozzá semmit. Ha valaki szép és egyben érdekes is, az ritkaság" - hangzik a 28 éves Kázmér** nem éppen előítéletmentes vallomása.

A "kiemelkedően szép nő" téma kapcsán megkérdezett válaszadóink többségéről elmondható, hogy nagy távolságtartással viseltetik a túl esztétikus hölgyek iránt, így gyakran csak messziről rajong értük és eleve retteg attól, hogy a közelükbe kerüljön. Nem reprezentatív mintavételünkben a következő hangokat hallatták a 25 és 35 közötti megkérdezettek:

Attól tart, hogy a lány attól tart, hogy ő csak azt akarja

"Nekem azért nincsenek a kiemelkedően szép csajokkal kapcsolatban paráim (pl. teljes leblokkolás), mert egyszerűen azt gondolom, hogy az egy más kategória, ezért nem is foglalkozom "úgy" velük, mint ahogy mondjuk egy átlagosan szép csaj foglalkoztat" - jelenti ki a 29 éves Tódor.

"Többször az volt a tapasztalatom, amikor szép nőkkel beszélgettem, hogy nagyon be voltak görcsölve, szerintem attól tartottak, hogy csak azt akarom tőlük és nem a virágos lelkükre vagyok kíváncsi (gondolom sok rossz tapasztalatuk volt és nagyon óvatosak lettek)".

Egy másik válaszadónk, Fülöp, saját testének tünetit és önnön reakcióit vette számba: "Bárgyú vigyor, semmi vagy bárgyú kommunikáció (rémes baromságokról tudok ilyenkor beszélni). A harmincadik perc felé húz minden bátorítás, bájos mosoly, figyelem, stb. plusz jól jöhetnek a semleges témák, mint a foci."
Az első harminc percet a szemléletesség kedvéért Fülöp még listázta is:

1. Meglátod, nem hiszel a szemednek
2. Egy közeli havernak is felhívod a figyelmét rá
3. Egyetért veled
4. Azonnal elkezditek közösen fikázni, például hogy biztos kompenzál
5. Ez eltart egy darabig, addig is nő az önbizalomhiányod
6. Végül lehet, hogy odamész, de ekkor már mindegy, eleve kudarcra vagy ítélve

Majd arra is kitért, mivel lehet legyőzni a kellemetlen érzést:

1. Az évek száma
2. Alkohol
3. Következő élet

Önbizalom és hosszútávú gondolkodás

"A szép nőktől való félelemben az is benne van, hogy a férfiak egy része nem tartja magát különösen nagy májernek, - pl. szépnek - és hajlamos azt gondolni, hogy a szép nők csak szép férfiakkal hajlandók szóba állni. Plusz ha megjelensz egy igazán jó nővel valahol, el kell szenvedned önbizalmuk magas fokán álló férfitársaid megvető és kihívó pillantását" - kesergett Ödön.

Ezzel egybevág egy német férfimagazin kutatása is, mely arra a nem meglepő eredményre jutott, hogy a férfiak többsége hosszabb kapcsolatra inkább egy átlagos nőt akar, mivel úgy gondolja, hogy egy túl szép nőt nem könnyű megtartani, fél attól, hogy a hölgyre esetleg mások is szemet vetnek, és azért is aggódik, hogy az ilyen külső tulajdonságokkal megáldott nők nem képesek hűségesek maradni. Nem beszélve arról, hogy a férfiak többsége jobban retteg a visszautasítástól, mint mondjuk attól, hogy összekarcolják autóját.

A másik oldal: Dundika, Gubás Gabi, Kelemen Anna

A magyar cerlebritásvilág kiemelkedően szép - vagy önmagát annak tartó - nőtagjai megegyeznek abban, hogy a szépség legalább annyiszor teher, mint ahányszor adomány. Gubás Gabi, Görög Zita, vagy az épp aktuális cicababa, Kelemen Anna is többször kifejtette, nem könnyű a szép nők élete.

Klikk a képre!

Az év Playmate-je, Hornyák Hajnalka is észrevette, hogy félnek tőle a férfiak. "Régebben is inkább csak messziről figyeltek, és a barátnőimhez sem mertek közeledni. Leginkább csak akkor oldódnak a gátlásaik, ha egy buliban iszogatnak. Nem tudom, miért van, ez, szerintem nem tudnak semmit kitalálni, amit mondanának nekünk, azzal meg nyilván nem kezdhetik, hogy "heló szia mennyi az idő" vagy "de szép vagy" - analizálta a problémát Hornyák Hajnalka, azaz Dundika. Akkor mégis, milyen kezdőszöveggel nyissanak a férfiak? Dundika szerint nincs örökérvényű kezdőszöveg. Ő amúgy is a tekintetek párbeszédében hisz.

"Szerintem a nőknek több jelzést kéne kibocsátaniuk. Semmiképp sem arról van szó, hogy oda kéne menni a férfihoz, elég egy szempillantás vagy egy mosoly. Úgy gondolom, hogy nyitottabbnak kéne lennünk. Én már például átestem a ló túlsó oldalára, az utcán sem figyelek senkire, így néha még a barátaimat sem ismerem meg" - gyakorolt szigorú önkritikát a playmate.

Gubás Gabi a Velvetnek adott korábbi interjújában így nyilatkozott: "A szépség néha kifejezetten behatárolhat egy színésznőt. Nem jó, ha valakit csak ezzel azonosítanak". Arról is beszámolt, hogy a szépség kifejezetten teherré válhat. Legutóbb pedig Kelemen Anna panaszáradatával volt tele a sajtó, aki azt fejtegette, mennyire félnek a férfiak a szép nőktől - tőle is - és az esetleges visszautasítástól. Talán ha nem plasztikáztatja át magát tetőtől-talpig, megkímélhette volna magát a rajongóktól. Vagy nem.

* A Velvet házi becslése alapján.
** Megszólalóink neveit megváltoztattuk.