horoszkóp

A nőkre jobban hatnak a poénok

MTI
2005.11.09. 21:09
Amerikai kutatók első alkalommal vizsgálták a két nem reakcióját a humoros képsorokra. Kiderült, a nők jobban örülnek a viccnek, mint a férfiak. Ezt a felfedezést a depresszió kezelésében szeretnék kamatoztatni.

Amerikai kutatók elsőként készítettek felmérést arról, milyen agyterületek aktivizálódnak humoros képsorozatok láttán. A vizsgálat során megállapították, a férfiak és a nők agyműködése hasonló, csak annyi a különbség, hogy a nők inkább örülnek a megértett viccnek. A dopamin közponjuk eszerint jobban aktivizálódik.

Annyira vicces

Allan Reiss és Eiman Azim a kaliforniai Stanford egyetem orvosi karán 10-10 nőnek és férfinak egymás után több fekete-fehér képsorozatot vetített, ami közben funkcionális MRI tomográffal figyelte, hogy a vizsgált személyek milyen agyterületei aktivizálódnak. Az önkénteseknek értékelniük kellett, hogy mennyire tartják viccesnek a rövid képregényeket.

A vizsgálatról a PNAS amerikai tudományos akadémia világhálós folyóiratában közölt beszámoló rámutat: közismert, hogy a férfiaknak és a nőknek általában másfajta a humorérzéke, de erre eddig nem volt neurológiai bizonyíték. A kutatók ugyanakkor sok hasonlóságot tapasztaltak. A férfiak és a nők általában ugyanazt találták humorosnak. Az agyukban ugyanazok a szemantikai és nyelvi területek aktivizálódtak, és a felismerési reakció idők is hasonlóak.

Jutalom központ

Különbséget csak az agy "jutalom központjában" vettek észre. Amikor a nők humorosnak találtak egy képsorozatot, jobban aktivizálódott az úgynevezett jutalomközpontjuk.

Amikor a férfiak rossznak találtak egy viccet, a jutalom központjuk teljesen inaktív lett, ami a csalódottságra utal. A különbséget valószínűleg az okozza, hogy a két nem másképp dolgozza fel az érzelmeket.

A vizsgálatnak abból a szempontból van jelentősége, hogy a különbségek jobb megértése segít betekinteni a nemeknél nem azonos arányban előforduló mentális betegségek - például depresszió - mechanizmusába.