horoszkóp

Csak beugrok egy abortuszra a plázába

vb
2007.01.26. 12:49
Februárban nyílik a bécsi Lugner-City bevásárlóközpont magánrendelőket tartalmazó részlegén a Venus Med nevű szexuális egészségcentrum, ahol a szexuális problémák kezelésén és a védekezési tanácsadáson kívül terhesség megszakítást is végeznek. Ez az első olyan eset Ausztriában, hogy egy bevásárlóközponttal egy fedél alatt lehet abortuszt végrehajtani. A gyermekvédők tiltakoznak, az orvosok állítják, csak a kitűnő infrastruktúra miatt költöznek épp egy bevásárlóközpontba

A bécsi Lugner-City bevásárlóközpont legfelső szintjéről nyílik egy ajtó, ami egy lépcsőházba vezet. Innen lehet eljutni az eltérő profilú orvosi rendelőkbe (a táblákon több magyar orvos neve is előfordul), valamint a tulajdonos, Richard Lugner irodájába. Mi mégsem innen, hanem az utcafrontról újra indulva találtuk meg a hírhedt rendelőt, ami jelenleg még a februári nyitás előtti beköltözés jeleit mutatja. És bár több katolikus és gyermekvédelmi civil csoport bojkottal fenyegeti az intézményt, mi csak a szürke Headway-ből békésen angolt tanuló készséges recepciós hölggyel találkoztunk.

Folyamat

"Tulajdonképpen egy kérdésünk van" - kezdtük felvéve a hétköznapi érdeklődő álarcát, "hogy néz ki önöknél egy terhesség megszakítás?" Kérdésünkre részletes választ kaptunk: ambuláns kezelésről van szó: a páciens telefonon időpontot egyeztet, bejön, és a végső döntés előtt elbeszélget egy pszichoterapeutával. Ha ezután is akarja a terhesség megszakítást, akár még aznap is áteshet a műtéten. A beavatkozás 15 percig tart, utána tetszőleges ideig az úgynevezett "Aufwachzimmer"-ben (magyarul nagyjából pihenőszoba) maradhat a páciens. Miután felkelt, azonnal távozhat is, hacsak nem lép fel valami komplikáció.

Klikk!

Készséges szigor

A rendelőnek kialakított termek semmiben sem különböznek egy nálunk fejlettebb ország átlagos magánrendelésétől, most még mozdulatlanul álló gépekkel, dísznövényekkel, paravánokkal. A szürke Headway-t tanulmányozó hölgy akkor sem szólít fel minket távozásra, amikor bevalljuk, magyar újságírók vagyunk, csupán diszkréten megkéri kollégámat, hogy csak a már elkészült belső tereket fotózza, továbbá, hogy az egyik orvoshoz forduljunk további felvilágosításért.

Per terv

"Hogy érinti önöket az osztrák gyermekvédők kilátásba helyezett bojkottja?" - kérdezzük Dr. Wolfgang Grintet, az öt szakorvos egyikét (rajtuk kívül még négy terapeuta dolgozik majd a központban). Kiderül, hogy a bojkott sem az épülettulajdonos Lugnert, sem a központban dolgozó orvosokat nem rázza meg különösebben. "Közülünk senki sem reagált a bojkottra, azon kívül, hogy kilátásba helyeztünk egy üzleti hírnév megrontásáért indított pert, amennyiben bármiféle anyagi kárunk származik ebből."

Helyválasztás és az ízléstelenség csúcsa

Lugner hamarosan Paris Hiltonnal vonul
A bevásárlóközpont névadója és tulajdonosa, Richard Lugner dúsgazdag építési vállalkozó. A "Habarcs" becenéven ismert üzletember jelenleg egy sokkal nagyobb médiaeseménnyel van elfoglalva, mint a Venus Med esete. Az idei, február 15-én esedékes bécsi operabálra ugyanis sikerült Paris Hiltont beszerveznie. Lugner minden évben a bécsi operabál celeb felelőse.

Megtudtuk, hogy a helyválasztást elsősorban nem a botránykeltés vágya, sokkal inkább a kedvező körülmények indokolták. "A bérleti feltételek miatt nyitunk éppen itt: egy új épületkomplexumnak számos előnye van, ezen kívül fontos volt a metró közelsége és a mélygarázs" - mondja Dr. Grint az egyik főpályaudvartól alig öt percre fekvő bevásárlóközpontról.

Az osztrák gyerekvédők az "ízléstelenség csúcsának" nevezik az esetet, párhuzamba állítva a beavatkozást a vásárlással ("úgy viszem vissza a gyereket, mint egy problémás ruhát").

"Az ellenállás nem kisebb és nem is nagyobb, mint más esetekben. Ausztriában 1975 óta hajtható végre legálisan művi vetélés a magzat 12. hetes koráig. Azóta gyakorlatilag semmit sem változott a tiltakozási kedv. Most talán kicsit jobban fókuszban van, megnőtt az érdeklődés a médiában, de számoltunk ezzel" - mondja az orvos.

A Venus Med február első hetében nyílik, a nagy médiafelhajtásra való tekintettel sajtótájékoztatóval és nyíltnappal.

Magyar nyelvű információk a weboldalon

A szexuális problémák kezelésére szakosodott központ honlapján - egyelőre még nagyon hiányos - magyar nyelvű menüt is választani lehet. Dr. Brigitte Moshammer-Peter, a centrum vezetője a jelenséget a következőképp indokolta: "Tulajdonképpen egy régi klisé miatt szerepel magyar nyelvű információ az oldalunkon, mert valahogy még mindig az él a fejünkben, hogy Magyarországon sokkal szigorúbbak a szabályok. Meg mert a magyarok a szomszédaink."

Az uniós szabályok értelmében a magyar állampolgárok bárhol igénybe vehetnek orvosi kezelést. Az már más kérdés, hogy hazánkhoz hasonlóan Ausztriában is saját zsebből kell fizetni a nem orvosilag indokolt terhességmegszakítást függetlenül attól, hogy a páciens osztrák vagy más uniós országból érkezett. A helyzetet természetesen némileg árnyalhatja, ha például egy magyar állampolgárnak osztrák biztosítása van.

Mi a helyzet itthon?

A Magyarországon hatályos szabályok szerint terhesség megszakítást kórházak nőgyógyászati osztályán végeznek, ami egy sor feltételhez kötött: ÁNTSZ-engedély, eszközök és szakorvosi ellátottság, műtő, külön pihenésre szánt kórterem stb. Természetesen magánklinika is végezhet abortuszt, feltéve, hogy minden előírt feltételnek eleget tesz.

Itthon a kért, orvosilag nem indokolt abortusz 26 584 forintba kerül, míg a Venus Med információi szerint náluk ugyanez a beavatkozás 445 euróra (kb. 114 ezer forint) rúg.

Az osztrák utca hangja
A Lugner-City bevásárlóközpontban megkérdeztük a vásárlókat is, mit gondolnak az esetről. Íme.

A 20 éves Julia és a 19 éves Bella (középen és jobbra) "egyértelműen ellene vannak". "Ez nem illik egy bevásárlóközponthoz. Ilyen helyeken általában vidám dolgok történnek, az abortusz pedig egy szomorú dolog."

Djulesma (21): "Ellenzem. Egy gyereket nem szabad megölni. Mindegy, hogy már felnőtt vagy még egészen kicsi. Furcsa, hogy a Lugner család megenged itt egy ilyen részleget."

Edit (77) és férje Leopold (77): "Olvastuk az újságban, hogy nagy felháborodást keltett, hogy abortuszt is fognak végezni itt. A terhesség megszakítás a nő magánügye, egyedül az ő döntése és törvényileg egyébként is rendben van. Úgy gondolom, hogy egy bevásárlóközpont információs központként is működhet, így az általános hangokkal szemben mi nem kifogásoljuk. Éppen ellenkezőleg."