horoszkóp

Villámhárítónak használják a cégek a női vezetőket

2004.09.07. 11:11
Amikor a dolgok jól mennek, a férfiak remekül helytállnak - problémás üzleti helyzetben azonban a cégek előszeretettel helyeznek hölgyeket a kritikus pozíciókba. A nők mégsem sokáig tarthatják meg helyüket: a dolgok rendeződtével ismét működésbe lép a férfiszolidaritás.
Fokozatosan növekszik ugyan a nagyvállalatok igazgatótanácsainak bársonyszékeibe jutó nők száma, ám többségüknek csak a "villámhárító" szerepét szánja a cégvezetés a problémás időszakokban - számolt be egy brit pszichológus megfigyeléséről a Reuters.

Átmeneti dicsőség

Általános jelenség, hogy a vezető pozíciójú hölgyeknek csak átmeneti időre sikerül megkapaszkodniuk a férfitöbbségű cégvezetés ranglétrájának valamelyik legfelső fokán - állapította meg Alex Haaslam brit pszichológus, az exeteri egyetem professzora. Haaslam egy Exeterben tartott tudományos tanácskozáson elmondta: vizsgálatai arról tanúskodnak, hogy a nőket igen gyakran olyankor "tisztelik meg" egy-egy - gyakran igen bonyolult irányítási manővereket követelő - csúcsmenedzseri állással, ha a vállalat nehézségekkel küszködik. Amikor azonban a helyzet rendeződik, és a vállalat üzletmenete újra felfelé ível, a férfiszolidaritás ismét működésbe lép, és a nemrégiben kinevezett nő körül megfagy a levegő.

Kritikus helyzetben jobbak a nők

Bár a jelenséget az üzleti világ működési mechanizmusában vizsgálták - mivel ezen a területen a legelterjedtebb -, mégsem korlátozódik egyetlen szakmára, illetve társadalmi csoportra. A jogászok esetében például az ügyvédnők a férfiaknál jóval gyakrabban kapnak különlegesen nehéz, esetleg reménytelennek látszó ügyeket, vagy olyanokat, ahol előre látható, hogy az ügyfélből aligha lehet majd komoly honoráriumot kipréselni.

A férfiak tehát - vonta le a következtetést Haaslam professzor - remekül helytállnak, amikor a dolgok jól mennek, kritikus helyzetben viszont jobb, ha a nők veszik kézbe a dolgokat. Amint azonban a válsághelyzet véget ér, a nők nem csak, hogy elszigetelődnek, de alig-alig tudják megőrizni pozíciójukat férfi kollégáikkal szemben.

A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a nők pontosan tudatában vannak ennek a rengeteg anekdotával is alátámasztott jelenségnek, a férfiak viszont nem hajlandók tudomást venni róla, sőt még a létezését is tagadják.