Örömszerzés virággal

2004.04.29. 15:19
Hazánkban egy nő egy évben átlagosan kétszer kap virágot, alkalom pedig bőven lenne rá. A szegfű már rég nem divat: az igazán trendik trópusi virágokat vagy különleges színű tavaszi csokrokat válogatnak össze anyák napjára.
Bár az idén a május elsejei EU-csatlakozás miatt kissé háttérbe szorult a vasárnapi ünnep, az idén is abban bíznak a mamák - és persze, a virágárusok - hogy senki sem feledkezik el az édesanyákról.

Nemes tradíció

Klikk a képre!
Fotó: viragneked.hu
A hivatalos ünneppé nyilvánítás a philadelphiai Anna Jarvis nevéhez fűződik, aki édesanyja halála után két évvel végre elérte, hogy ez az álma megvalósuljon. Legelőször 1910-ben Nyugat-Virginiában, majd sorra a többi államban is sikerült elérni, hogy az anyák napját hivatalos ünneppé nyilvánítsák.

Ugyanakkor éppen Anna Jarvis volt az, aki felháborodva utasította vissza, hogy üzletet csináljanak ebből a nemes gesztusból. "A szép érzelmek napját akartam létrehozni, nem pedig a haszonszerzését" - tiltakozott az üzleti szellem elterjedése ellen az értelmi szerző. Európában az első világháború után terjedt el az ünnep, amelyet - nem meglepő módon - a virágkereskedők szorgalmaztak.

Napjainkban világszerte megemlékeznek az anyákról, ám különböző időpontban: Dániában, Finnországban, Olaszországban, Törökországban, Ausztráliában, Belgiumban és az USA-ban május második, míg nálunk május első vasárnapján.

Virágtrend

Aki tisztában szeretne lenni azzal, milyen is az idei legújabb bokrétadivat, az vegye figyelembe, hogy ma már nem feltétlenül fontos páratlan szálú virágot venni, mert újabban kis csoportokban helyezkednek el egy csokron belül a különböző fajtájú és színű virágok - legalábbis ezt mutatják a Holland Virágirodában elkészített mintacsokrok.

A díszítő papír mintha háttérbe szorulna, a csodás masnik sem feltűnőek, a színkombinációk és a különféle fajták keverése viszont igencsak meghökkentő lehet. A legdivatosabbak a különleges, ritka fajták, ugyanakkor a megszokottakból - rózsa, szegfű, gerbera - az újabb nemesítésűek és szokatlan árnyalatúak a kedveltek.

Egy kerti csokor is lehet színpompás: a fehér orgona, a sárga tulipán, a virágzó babarózsa ágak, a most tobzódó mahónia, a japán birs és az élénk zöld, friss lombok ugyancsak egyszerű és nagyszerű alkotórészei lehetnek a köszöntő csokornak.

Apró örömök

Müller László, a Virágneked internetes virágküldő szolgálat tulajdonosa szerint egyáltalán nem fontos, mi a trend, hanem a finomság, az elegancia és a fantázia számít. "A virágnál a látvány jelenti az örömöt. Sem a virágfajtákat, sem a trendi színeket nem szükséges meghatározni, hiszen a lényeg az, hogy tükrözze az ajándékozó személyiségét, az érzést, amit közvetítenek vele, és persze hogy a stílusa ne álljon távol attól a személytől, akinek ajándékozzuk. A természetes kiegészítőket alkalmazzuk előszeretettel kompozícióinkban. Az sem utolsó kérdés, hogy a virág mennyire tartós, és ezt általában tükrözik az árak."

A stílustalanok szegfűt vesznek

Klikk a képre!
Fotó: viragneked.hu
A hagyományos celofán és szalag kombinációt meghaladva egyre inkább a környezetkímélő csokrokat szeretik, a művirág pedig kezd teljesen eltűnni a piacról - csak speciális esetekben alkalmazzák. "Mostanában a trópusi virágokat kedvelik igazán azok, akik odafigyelnek az ajándékozásra, és nem tudják azt le egy szál szegfűvel. A merészebbek rózsa helyett kengurutappanccsal vagy macifűvel dobhatják fel a csokrot, de ilyenkor tavasszal jól esik a közelgő nyár hangulatát megidézni a virágokkal. Erre a legjobb a tulipán, a jácint vagy a frézia."

"Az emberek nagy részének sajnos fogalma sincsen, hogy kell ajándékozni. Ráadásul egy felmérésből kiderül, hogy egy magyar nő évente átlagban kétszer kap virágot, ami nagyon kevés" - mondja Müller László. "A virág-ajándékozásnak meg kell adni a módját, ugyanúgy, mint mondjuk az étkezésnek. Vannak, akik egy étteremben is ragaszkodnak hozzá, hogy csak rántott húst esznek. Ez olyan, mint ha valaki évekig csak rózsát vagy szegfűt vásárol szeretteinek. Az ilyen dolgokra sajnos itthon még nem fordítunk kellő figyelmet."