horoszkóp

A csöves és a kávédaráló légicsatája

2005.11.26. 19:01
A Hungexpo Budapesti Vásárcsarnokban jártunk, a Közép-Európai Védelmi Felszerelés és Repülési Szakkiállításon, de nem azért hogy unalmas kütyük és homokszínnek hívott, valójában zöld tankok előtt bámészkodjunk, hanem az első JETfly Virtuális Légiharc Európa bajnokság döntőjére jöttünk.

Cybersport cyberőrülteknek

A B pavilon egyik elkülönített sarkában zajlik a döntő, ez a flat monitorokból, a billentyűzetekből és a széthajigált, különleges joystickekből látszik. Négyszer négy gép feszül egymásnak, hiszen páros mérkőzésben, kieséses alapon játszanak a fiúk, akik se nem negyven-, se nem tíz évesek, hanem 25 és 35 között vannak. Látszólag nincs bennük semmi különös, az első megállapítás tehát; ahhoz hogy virtuális pilóták legyünk nem kell, hogy a megszállottságunk kívülről is látszódjék, és egyáltalán nem kell úgy kinéznünk, mint egy műszaki egyetemistának.

Egy rövid ideig türelmetlenül toporgunk a Fix tévé műsorvezetőjével, aki büszkén meséli, hogy a jövő keddi Level up című műsorukba személyesen is bejönnek a srácok, akkor lesz az esemény összefoglalója, amit azért is fontos mondani, mert a cybersportok semmiféle támogatást nem kapnak sehonnan.

A csöves és a kávédaráló

Képekért ide kattinthat

Megérkezik Ress Imre, a bajnokság egyik főfelelőse, aki azonnal elmondja, hogy ez az első EB, amit a rendeznek, igaz már volt három nemzetközi bajnokság. "A párokat sorsoljuk. Két kategóriában indulnak a versenyzők, modern vadászgéppel, azaz a LockOn elnevezésűvel, a beceneve Csöves; és a második világháborús szimulátorral, ez az IL-2, azaz a kávédaráló, mert olyan a hangja." - utóbbi kategóriából a magyar versenyzők azonban már kihullottak, érkezésünkkor éppen egy ukrán és egy bolgár páros megy a harmadik helyért.

"A fődíj egy Fortis óra kétezer ötszáz Euró értékben, úgyhogy komoly a tét. IL-2-ben a döntő azért majdhogynem már le van játszva, borzasztó jó az orosz mezőny. Nem véletlen, hiszen Oroszországban van a legnagyobb hagyománya a játéknak."

A szervező elárulja, hogy azért van miért izgulnunk, hiszen a LockOn kategória aranyérmére esélyes magyar srácok, Görög Péter és Wiszkok Gergő "repülnek" a dobogó legfelső fokáért.

Szimulátorból vadászgépbe

"Ez a játék az igazi megszállottaknak való. Szellemi és anyagi felkészültséget igényel, tehát kicsit nagyképűen, vagy az okos fanatisták, vagy a gazdag fanatisták engedhetik meg maguknak. A joystick és a pedálok mellett igazából a hardver az, ami nagyon drága. A játék teljesen valós helyzeteket idéz elő, csak a hatás nem lehet maximálisan realisztikus, tehát nem könnyű. Nagyon jól ki kell ismerni a műszereket."

Időközben megérkezik Görög Péter "Putyin", aki a VMH'59, azaz a Virtuális Magyar Honvédség századparancsnoka, mert ilyen is van ám. Már kicsit izgul a döntő miatt, de azért lelkesen mesél a vadászrepülők iránti szenvedélyéről. "Ha valaki jól tud bánni a szimulátorral, az feltehetően könnyebben bekerülhet a légierőhöz. Senki nem születik a térben való tájékozódás ismeretével, és a szimulátorok erre biztosan megtaníthatnak."

Putyin elmeséli, hogy családi okok miatt nem mehetett annak idején pilótának, később meg már lecsúszta a jelentkezési korhatárt. "Pedig most már nem olyan szigorúak az egészségügyi követelmények. Régen még egy tömött foggal sem jelentkezhettél, most csak a lézeres szemkorrekció a kizáró ok."

Itt a légierő, kattintson!

"Ezek között a srácok között vannak bankigazgatók és atomfizikusok, hiszen tudni kell 3D-be gondolkodni, kezelni a nagyon érzékeny műszereket, egyszóval érezni kell a repülést." - megmutatja, hogy van egy kis érzékelője a sapkája elején, amivel körbe tud nézni a vadászgépben. Vicces, mert arra forog a kamera, amerre a fejét forgatja, tehát tényleg olyan, mintha bent ülne a gépben. Pedig eleinte csalódott voltam, mikor megláttam a helyszínt, mert azt hittem, hogy óriási lezárt dobozokban fognak játszani, nem holmi teljesen hétköznapi monitorok előtt.

Kiderül, hogy a hardveren és a programon kívül sok dolog nem is kell a vadászgép-szimulátorokhoz. Pedál, oldalkormány, joystick, fejmozgásérzékelő és a billentyűzet.

A virtuális kapitányok mellett igazi pilóták is részt vesznek a bajnokságon. Takács Géza a légierőtől kételkedve hallgatja, ahogy Putyin arról szerénykedik, el tudna-e kötni egy igazi Mig29-est."Na jó, lehet így hidegben eltartana vagy két percig, hiszen ott nincs billentyűzet" - mondja a pilóta nevetve, aztán elárulja, hogy hihetetlen, hogy a srácok, akik még soha nem vezettek vadászrepülőt jobban el tudják mondani, hogyan működik, mint az igazi pilóták.

Gék és a törzsfék

És tényleg Putyin részletesen beszámol a G ruha működési elvéről, ami felfújja magát, mikor megnő a terhelés, ezáltal összenyomja az izmokat, hogy ne tódulhasson ki az összes vér a fejből. Aztán kicsit elveszítem a fonalat, mert a két pilóta SPS1-esekről, meg kilenc gékről kezd beszélgetni, és ez már nekem is sok.

"Persze kell a regeneráló kúra, mert ez nem túl egészséges dolog. - folytatja Takács. - Mi minden évben három hetet ezer méter fölötti magas hegyen kell eltöltsünk. Jó kondíció kell hozzá, de az izületeink ne kérdezd milyen állapotban vannak."

"Nem veszi észre, hogy kint van a törzsfék.- kiállt fel Putyin. - Áh már kilőtte a hidraulika-rendszert, minek lövi? - merül el egy pillanatra a játékos ellenfelei mérkőzésében, majd ismét hozzánk fordul. - Ja persze kerestünk szponzort, de minket elhajtott mindenki, nem úgy mint az orosz srácokat, nézd meg milyen cuccaik vannak."

Oroszok stafírunggal

Katintson a fiatalemberekre!

Valóban az orosz gyerekeknek komoly egyen szerkójuk van, kék dzseki feliratozva, egyen gépek és joystick, mégis csak a harmadik helyre futotta nekik.

Putyin és partnere Wiszkok Gergő "Caterpillar" lassan beülnek ellenfeleik elé és elkezdődik a döntő. Nézőként jobb a kivetítőt nézni, mert akkor van rá sansz, hogy az ember megérti miről is van szó. Adott négy vadászgép, ki kell lőni az ellenséget, valaki meg mindig fedez, ezért páros a játék. Ez esetben az ellenfél, a horvát-francia páros, akik még a laikus szemével is láthatóan a menekülési taktikát követik, a magyar srácok a nyomukban, libasorban egymás után négyen.

Néha elsötétül a játékosok képernyője, ez azért van, mert ilyenkor túl a nagy a terhelés a szervezetükön, ezzel próbálja a program jelezni, hogy a játékos valójában ájulás közeli állapotba került. Ez a keszon, ami nem csak a víz alatt jellemző betegség.

Sajnos az ellenfél menekülési technikája beválik, a magassággal és a sebességgel mahinálnak, így végül üzemanyag problémái támadnak hőseinknek és a két nyert meccs után a francia-horvát páros viszi a pálmát, bezsebelve ezzel az első JETfly Virtuális Légiharc Európa bajnokság fődíját. Én meg maradok inkább a PC játékoknál. Ha már lecsúsztam a légierőt.