horoszkóp

Kitört a modellügynökök keresztes háborúja

2007.06.08. 10:06
A piacvezető ügynökségek - Face, Visage, Attractive, Contact - úgy tudják, hogy egy ötödik nagy ügynökség főnöke rendre kiskorú modellekkel kezd ki. Az ügynökségek vezetői mélységesen fel vannak háborodva és a szakma hitelét féltik. Az érintett nem nyilatkozik, viszont a közelmúltban több lányt is saját cégéhez csábított a Visage-tól. Modellügynök-háború, made in Hungary.

Kajdi Csaba modellügynök (Visage Models) körlevélben fordult a magyar modellszakmához, melyben arról ír, hogy a Valentine Models vezetője saját, 14 éves modelljével bújt ágyba, és más fiatal modell-lányokkal is kikezdett. A nyílt levél egyebek mellett a wiwen is olvasható.

Az érintett nem nyilatkozik, hanem perre készül

A megvádolt Valentine Models vezetője, Pethő Bálint a Velvet megkeresésére kijelentette, nem érdeke a sajtóban Kajdi Csaba vádjaira reagálni. "Nem látom értelmét, hogy belemenjek parttalan vitákba, nincs minek kapcsán védekezni, jogi úton fogunk lépéseket tenni" - mondta, és hozzáfűzte, hogy már így is több mint elégszer reagált Kajdi rágalmaira. Egyébként éppen rágalmazás illetve hitelrontás címén tervezi Kajdi ellen a perindítást.

Hallgatni arany

Kelemen Annát is modellnek számítják, pedig a szakma szerint ő nem úgy az, ami

Kajdi Csaba kevésbé szűkszavúan vázolta nekünk aggályait: "A Valentine egy viszonylag kezdő modellügynökség, akikről eleinte azt hittük, komolyan csinálják, amíg ki nem derült, hogy meg akarják dönteni a lányokat. És valóban van köztük egy 14 éves kislány is."

Kajdi szerint az esetre úgy derült fény, hogy a lány egy divatbemutatón kérkedve hangoztatta, hogy a 28 éves Pethővel jár. Megkeresésünkre egy nevét eltitkolni szándékozó modell lány elmondta, hogy Pethő nála is próbálkozott, ám saját védelme érdekében többet nem kívánt hozzáfűzni a témához.

Az elcsábított lány anyukáját sem zarvarják a történtek, aki szintén bekapcsolódott az emailes háborúba. Ő csak annyit közöt: Kajdiéknak semmi köze lánya magáéletéhez.

Divatmodell nem egyenlő szépségkirálynő

Abban valamennyi általunk megszólaltatott ügynökség-vezető egyetért, hogy a magyar modellszakma megítélése kimondottan rossz: az átlag magyar úgy gondolja ugyanis, Kelemen Anna vagy bármelyik playmate ugyanolyan modell, mint mondjuk Epres Panni. Erősen összemosódik a köztudatban a divatmodellek köre a különböző erotikus magazinok és szépségkirálynők csapatával.

Divatmodell nem egyenlő kurva

Fehér Orsi, az Attractive Models vezetője például így vélekedik: "A köztudatban nincs meg az a fogalom, hogy divatmodell. Pedig például Pozsonyban, valahogy jobban tájékoztatva vannak az emberek. Míg ott a család segít annak a lánynak, aki modellkedik, itt a fizikatanár megbuktatja, mert azt hiszi, kurva lesz belőle."

Szerinte tovább ront a helyzeten, ha az alapvetően ellenséges vagy alultájékoztatott közvélemény olyan esetről hall, mint a Valentine Models-é: "Tizennégy éve vagyok a szakmában, az első három évben modellkedtem is, de olyan esettel még nem találkoztam, hogy egy ügynökségvezető fiatal lányokat csábítson el" - mondja.

"Ha ügynök vagy, nem mindegy, kivel fekszel le"

Kajdi Csaba szerint egy ilyen ügynek azért kell nyilvánosságra kerülnie, mert "amíg lakatos vagy, vagy burkoló, addig a magánügyed, kivel fekszel le, de amikor modelleket menedzselsz, akkor már nem."

Kajdi továbbra is hangsúlyozza, nem mindegy, milyen típusú és hány éves modellről van szó: "Elképzelhető, hogy egy erotikus-akt modell életébe teljesen belefér az, hogy a menedzserével szorosabb viszonyt alakítson ki, de feltételezem, hogy az a lány már betöltötte a 18. életévét, vagy még idősebb. A mi helyzetünk azonban teljesen más. Mi szinte kiskorú gyerekekkel foglalkozunk ahol a kezdő lányok még alig töltik be a 14. évet. Ezért természetesen az ügynökök nagyon nagy felelősséggel tartoznak a lányok és a szüleik felé. Magam is napi kapcsolatban állok a kiskorú modellek szüleivel, és fontos, hogy maximálisan élvezzük a bizalmukat. Nem engedjük például, hogy egyedül utazzanak."

Nem rivalizálásról van szó

Epres Panni ellenben igazi modell

Felvetődött bennünk a kérdés, mennyire állhat ilyen esetek hátterében az ügynökségek közti rivalizálás. Bevett szokás a szakmában, hogy úgymond elcsábítanak egymástól modelleket, Fehér Orsi szerint ilyen mindig is volt és lesz, Kéri Csaba, a Contact Models vezetője szerint pedig normális, ha az ügynökségek között néha kemény rivalizálás illetve verseny alakul ki. Szerinte Pethő weboldala már önmagában sokat elárul arról, hogy "itt nem arról van szó, hogy ő jelentős veszélyt jelent, mert annyira jó, hogy mindenkit lever". Ugyanakkor tény, hogy a Visage-tól az utóbbi időben több modell is átpártolt a Valentine-hoz.

Szakmán belül csajozni

"A Valentine Models minden ügynökségnek a bögyében van" - összegzett Kéri Csaba. "Nem lenne jó, ha elterjedne ez a szellemiség, hogy gyorsabban vagy jobb munkához lehet jutni úgy, ha valaki lefekszik befolyásos emberekkel. Nem tudom, hogy ez így itt megtörtént-e vagy sem, de az biztos, hogy rendkívül amatőr és kártékony az az ügynökségvezető, aki szakmán belül "csajozik" - fogalmazott. Hozzátette, hogy az ügynökségek közös érdeke, hogy magas színvonalon dolgozzanak, "mivel az csak a szakma külföldi megítélésének jó, ha sok jó magyar ügynökség létezik" - mondta, hozzátéve, hogy nem tudja, jót tesz-e egyáltalán a modellszakmának az ilyesféle esetek napvilágra kerülése.

A szakma érdekében

"Nekem nem az a célom, hogy bárkinek is kárt okozzak" - mondta Kajdi Csaba szintén nyomatékosítva, nem konkurenciaharcról van szó: "Egyszerűen csak nem szeretnénk, hogy a becsületesen dolgozó ügynökségek ilyen megítélés alá kerüljenek egyetlen egy eset miatt. Meg szeretnénk védeni a divatmodell szakma presztízsét, és el akarunk határolódni a csalóktól." Fehér Orsi szerint "azért érdemes közösen szót emelniük, hogy más ennyi idős lánnyal ne fordulhasson el ilyesmi, és hogy a közeljövőben ne egy mérges anyuka vagy apuka húzza rájuk a vizes lepedőt".

A törvények szerint 14. életévét betöltött lánnyal büntetlenül lehet járni
201. § (1) Aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel közösül, valamint az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét meg nem haladott személlyel fajtalankodik, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személyt arra törekszik rábírni, hogy vele közösüljön vagy fajtalankodjék, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.