horoszkóp

Darwinnak igaza volt: a nők választanak párt

MTI
2005.04.01. 11:37
Tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy párkeresésben a nők választása a döntő. A legújabb kutatások szerint a nők az életre szóló partner keresése közben lényegesen válogatósabbak. A férfiak hagyják magukat elvakítani a nő szépsége és vonzereje által, addig a nők sokkal többet adnak az olyan értékekre, mint megbízhatóság vagy státusz.

Gyorskutatás

Berlini, londoni és edinburghi tudósok maguk is feszült érdeklődéssel várták a magányos férfiak és nők segítségével végzett kutatásuk eredményét. Az úgynevezett "fastdating" - gyors randevú - során 20 nőt és 26 férfit figyeltek meg Münchenben. Ennél az ismerkedési formánál a férfiak és nők csak néhány percet töltenek együtt az első találkájukon, amelyet gyakran valamilyen ügynökség hoz létre, és a rövid beszélgetést követően döntik el, hogy akarnak-e még találkozni a másikkal. A kutatók arra kérték a részvevőket, hogy egy kérdőíven sorolják fel párválasztási kritériumaikat.

A nők az evolúció miatt válogatósabbak

Férfiak és nők egybehangzóan állították, hogy a potenciális partner jelleme és egyénisége fontos a számukra. Ám a találkozó után a férfiak csaknem kizárólag a nő külleme szerint döntöttek, míg a nők a férfiről szerzett összbenyomásra alapozták döntésüket - mondta el Lars Penke, a berlini Humboldt Egyetem pszichológia professzora.

Penke szerint a felmérés tapasztalatai megerősítik az evolúció-biológia vonatkozó feltevését. Arról van szó, hogy párválasztáskor a nők többet kockáztatnak, mert a szexuális együttlét nyomán teherbe eshetnek, miközben a férfi eltűnhet a porondról. Ezért a nők kezdettől fogva válogatósabbak és - gyakran nem is tudatosan - azt szeretnék megtudni a férfiről, vajon alkalmas-e családalapításra.

A megfigyelt férfiaknál viszont a nő vonzereje minden egyéb megfontolást háttérbe szorított, családszeretet vagy társadalmi státus nem játszott már szerepet - vélekedett.

A nők hatalma

Azt már Charles Darwin is gyanította a XIX. században, hogy párválasztásnál a nőké a döntő szerep. A férfiak versenyeznek, a nők pedig választanak - írta. Akkor azonban a nők hatalmáról szóló felismerés egyáltalán nem illett a kor világképébe.

A professzor szerint azonban nem szabad túlértékelni a kutatás eredményét. A „fastdating” főleg az ismerkedést, és nem a párkapcsolatot szolgálja. Vagyis a találkozón a „szinglik” csak arról döntenek, hogy találkoznak-e újra, és e téren a vonzó nők minden bizonnyal nagyobb eséllyel indulnak. Az azonban még kérdéses, hogy ezáltal boldogabbak lesznek-e - mondta.