horoszkóp

Az Európai Bizottságnál is a férfiak zaklatják a női beosztottakat

2006.04.27. 13:50
Az Európai Bizottság 27 ezres dolgozói állományának közel egyötöde szenvedett már el pszichikai zaklatást a munkahelyén. Az adat egy 2005-ben végzett felmérés anyagában szerepel, s a számok alapján javaslatcsomag készült euro-tisztségviselők munkahelyi viszonyainak javítása érdekében.

Az új belső személyzeti szabályokat az Európai Bizottság alelnöke és a brüsszeli adminisztrációs vezető, Siim Kallas dolgozta ki. A javaslatok a dolgozók biztonságára és egészségére is kitérnek, illetve foglalkoznak a betegállomány miatti hiányzások kezelésével is. Kallas a morális és a szexuális zaklatás elleni harcot is fontosnak tartja, ezért e problémák megoldásra is új javaslatokat dolgozott ki.

Informálisan elintézik egymás közt

A 2005 februárjában készült felmérés szerint 10450 alkalmazott közül 1900 adott számot pszichológiai zaklatásról, ez 18,2 százalék. Ugyanazon felmérés szerint a megkérdezettek 2,7 százaléka panaszkodott szexuális zaklatásra, igaz, a jelentett esetek száma csökken.

A legtöbb zaklatási ügyet informálisan intézik el, ami segít az alkalmazottaknak abban, hogy jelentsék a zaklatás tényét.

A magasabb osztályról zaklatják az alacsonyabb osztályt

2004 márciusától 2005 végéig 270 alkalmazott vette fel a kapcsolatot az apparátusnál tevékenykedő, erre szakosodott munkatársakkal, s a konfliktusok 32 százalékát megegyezéses úton sikerült rendezni.

Az Európai Bizottságnál előforduló zaklatási ügyek 76 százalékát nők jelentették. A panaszt tevő alkalmazottak 57 százaléka úgynevezett C osztályú (nem menedzseri) beosztásban dolgozik. A bepanaszoltak többnyire férfiak voltak (61 százalék), és 80 százalékuk A osztályú vezető.