A coach jelentése sokak számára még mindig újkeletű dolog, annak ellenére, hogy a coaching hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A műfaj egyik ága a divat-coaching, amely által az emberek segítséget kapnak saját egyéni stílusuk kialakításában. A témában a szakma egyik szakértője, Csillag Rita segített eligazodni.

Pontosan mit jelent a divat-coach kifejezés? 

Bár Magyarországon még nem találkoztam olyannal, aki ezzel a technikával dolgozik, külföldön egyre elterjedtebb a szakma. A divat-coaching egyszerre foglalkozik a személyiséggel és a megjelenéssel, a ruhákon keresztül segít megismerni önmagad, illetve közelebb kerülni ahhoz a személyhez, aki elveszett, elbújt benned. Mindenkire más-más személyiségjegy vonatkozik: van, amit a munkánk által vettünk fel, és akad olyan is, melyet az élet „alakít” ránk. Ezeket a változásokat, átalakulásokat a külső megjelenésben is véghez kell vinni. Ha a külső nem ott tart, mint mi legbelül, akkor ez egy folyamatos hátráltató tényező, változásunk egyik akadálya. Vannak például nagyon „vonalas” személyiségek, őket a ruhák segítségével kell lágyítani. Ez egy összetettebb megközelítése a személynek, és a hozzá igazodó stílusnak.

Milyen kérésekkel keresik meg az érdeklődők?

A legtöbb esetben önmaguk „elvesztésekor”, amikor egy belső munkát ötvöznek velem. Gondolok itt például a nők esetében a kor vagy a testi adottságok változására, vagy az anyává válás során keletkezett új külső elfogadására. De volt olyan eset is, amikor kifejezetten a magabiztosság növelése érdekében kértek segítséget. Az illető túl fiatal volt, és bár megvolt a tudása a szakmai továbblépéshez, nem vették komolyan, így a segítségemet kérte egy új stílus kialakításában.

Az elmúlt években a hollywoodi híres férfiak által diktált divat sokkal nagyobb hatással van az erősebbik nemre, mint korábban. Mi lehet ennek az oka? 

Nyilván mindenki szeretné követni a divatot, főleg a celebeket, színészeket, ez egy teljesen normális tevékenység a mai társadalomban. Ám itt meg kell említenem egy fontos tényezőt, méghozzá a személyiségünket, ugyanis hiába kezdünk el valakit utánozni, ha a személyiségünk nem bírja el azt a stílust, megjelenést, akkor csak egy idegen ruhatárával fogunk rendelkezni. Bár férfiakkal is dolgozom, eddig azt tapasztaltam, hogy valamiért még nem akarnak ennyire komplexen önmagukkal foglalkozni.

A férfiak ezek szerint inkább „úsznak az árral”?

Ha azt divat diktálásnak lehet mondani, hogy szerencsére egyre több csinos, jól öltözött férfin akad meg a szemem, akkor azt mondhatjuk, hogy mindent megtesznek az ügy érdekében. 

Egy férfi mikor dönt stílusváltás mellett?

Például munkahelyváltás, vagy más pozíció elnyerésekor.

A válás, és a szakítás hasonló tényezők, ezek megmozgatják a férfiakat is.

Ha egy ilyen változás történik az életükben, már nem szeretik látni magukat azokban a ruhákban, amelyeket a házasságuk alatt hordtak, főleg, ha új párt is keresnek maguknak. A férfiak ritka esetben keresnek meg azért, mert megváltozott az alkatuk.

A belső változásokat tényleg tükrözni tudjuk a külsőnkkel?

Igen, teljes mértékben. Mindenkiről készítek például egy fotót az első, illetve az utolsó találkozásokról. Döbbenetes változások mennek végbe, sok esetben még a testtartás is megváltozik a folyamat végére. Nem úgy válunk el, hogy nem akarja, hogy észrevegyék. Amikor valaki már belül elkezdi rendbe tenni önmagát, a megjelenésén is változtat, hiszen így lesz egy „új” személy. 

Érdemes egy bizonyos kor felett teljes gardróbcserét végeznünk?

Ez nem korhoz kötött, ahogy a stílusosság sem. Mindig egy adott gardróbból megpróbálom kihozni a legtöbbet, nem vagyok híve a dobjunk ki mindent szemléletnek. Egy gardróbot folyamatosan „karban” kell tartani, értem ezalatt, hogy a jelenlegi méretünk, illetve személyiségünk legyen benne, ezekhez idomuljon. Ezek a fontos nézőpontok, nem pedig a kor.

Mi az a stílustanácsadás?

Nemcsak divat-coach adhat segítséget nekünk a megjelenésünkben: egyre népszerűbbek a stílustanácsadások is, ahol egyénre szabott öltözködési szabályokat, fortélyokat tanulhatunk meg, és az önálló öltözködést segítő hosszú távú tudás birtokába kerülhetünk. Magyarországon például Nagy Anna nemzetközi okleveles női- és férfi divat stylist, okleveles szín- és stílustanácsadó, személyi stylist, vagy Huszka Ági személyi stylist, üzleti stílusmentor és színtanácsadó is adhat tippeket egy jobb külső eléréséhez.

A világ legmenőbb stylistja

Rachel Zoe olyan hírességekkel dolgozott vagy dolgozik együtt, mint Keira Knightley, Lindsay Lohan, Cameron Diaz, Kate Hudson, Demi Moore, Jennifer Lawrence, vagy Miley Cyrus. Saját valóságshowban szerepelt, stílustanácsadó bestsellerek szerzője, sőt, már saját kollekcióval is rendelkezik. A hírek szerint ő a világ legjobban fizetett stylistja.

(Borítókép: Férfi egy fotózáson, illusztráció Fotó: Getty Images)