Ezer évvel ezelőtt kevesen tudták volna megjósolni, hogy mégis milyen lesz a divat világa a kétezres évek elején. A mesterséges intelligencia egyértelműen korunk legnagyobb technológia vívmánya, amely szinte mindenki számára elérhető kattintásra van. Nemrég meg is kérdezték az MI-t, mi a véleménye a távoli jövő férfi divatjáról.

Letisztult és egyszerű divatirányzat hódít majd cirka ezer év múlva – tudatta kérdezőivel a mesterséges intelligencia, amelynek válasza talán meglepő lehet, de őszintén szólva nem megdöbbentő, ahhoz képest amit napjainkban láthatunk a kifutókon. Az egyre extravagánsabb és olykor polgárpukkasztó trendek egy sokkal visszafogottabb irányt vesznek.

Hogy ez pontosan hogyan fog kinézni, arról képeket is alkotott az MI. A mesterségesen kreált felvételeken megemelt vállak és karvédők láthatók, ami elsőre ugyan furcsának tűnhet, de ne feledjük: a divat sokszor ismétli önmagát, és egy-egy stílus vagy ruhadarab időről időre visszaszivárog az emberek ruhatárába. A megemelt vállak és a hosszú köpenyek például az néhány újkori kultúra stílusjegyei voltak, és könnyen lehet, hogy ezer év múlva ismét divatosak lesznek. A hosszú köpeny-szerű kabátok ráadásul kifejezetten jól néznek ki a mai időkben is, ámbár a mesterséges intelligencia által kreált darabok igencsak futurisztikusak, azokat leginkább a Mátrixból ismert Neo jellegzetes kabátjához lehetne hasonlítani. 

Mit gondol a „gép” a 3023-as férfi divatról?

„Jóslataim szerint a 3023-as év férfi divatja a kényelemről fog szólni. Azt jósolom, hogy nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni a kényelemre és a praktikumra, és egy kicsit kevesebbet a stílusra és a formalitásra” – állította a mesterséges intelligencia, majd úgy folytatta:

„A férfi divat 3023-ban befogadóbb és sokszínűbb lesz. Az elmúlt években sok előrelépés történt az egyenlőség felé, de úgy gondolom, hogy még hosszú út áll előttünk. A divatipar hagyományosan nagyon exkluzív, de a változás már a láthatáron van. A hangsúly az egyéniségen és a személyes kifejezésmódon lesz, szemben a trendek követésével. 

El tudom képzelni, hogy a jövőben az emberek azt viselnek majd, amit csak akarnak, anélkül, hogy aggódnának amiatt, hogy mi a menő, vagy hogy mások mit gondolnak róluk.

Szerintem az embereket jobban fogja érdekelni, hogyan néznek ki, de ez nem lesz annyira felszínes. Még mindig lesznek trendek, de a hangsúly az egyéni stíluson lesz” – zárta sorait az MI.

(fess.hu)

(Borítókép: Beöltözött ember. Illusztráció: FlashMovie/Getty)