Groteszk divatot teremtett a kínai Sárga-tenger partján egy, az ottani Csingtao városában élő könyvelő, Csing Sifan. A bőr védelmének céljával még 2004-ben megtervezte az arcra való „bikinit“, vagyis a facekinit, amely azóta az egész országban elterjedt.

Tizenkilenc évvel ezelőtt mindenkit meglepett egy kínai hölgy, Csing Sifan „találmánya”. A könyvelőként dolgozó nő létrehozta a facekinit, avagy az arcra való „bikinit“, hogy így védje a bőrét a káros UV-sugaraktól. A facekini lényege, hogy az egész fejet eltakarja egy maszk, amely csak a szemet, az orrot és a szájat hagyja szabadon. A fürdőruhákéhoz hasonló anyagból készült fejlesztést Sifan piacra is dobta, az különböző színekben és mintákkal is elérhető. A már-már groteszknek mondható ruhadarab elég hamar népszerűvé vált, ma már gyakran kombinálják más napvédő darabokkal, például hosszú ujjú ruhákkal, napszemüveggel, napellenzős sapkával és napernyővel.

2019-ben az alkotó újított a találmányán és olyan modelleket dobott piacra, amelyek már az egész testet eltakarják.

Idén már nemcsak a tengerpartokon, de a pekingi utcákon is hatalmas a kereslet ezekre a darabokra az egyre nagyobb mértékű káros UV-sugárzás miatt. Sokan tartanak különböző bőrbetegségek és a pigmentfoltok kialakulásától, így évről évre növekszik a megrendelések száma. A napvédő ruha forgalmazásában mostanra a szomszédos Dél-Korea is élen jár.

(Roadster)

(Borítókép: Facekini-ben fürdőző strandolók egy kínai strandon. Fotó: Northfoto)