Vitathatatlan, hogy egy elegáns férfi szekrényében mindig megtalálható néhány alapvető ruhadarab. De mik azok, amik biztosan nem hiányoznak egy modern úriember gardróbjából? Íme néhány alapvető ruhadarab, ami kötelező elemnek számít!

1. Legalább egy fekete öltöny

Egy elegáns fekete öltönynek lennie kell otthon, nem kérdés. Erre lesz szüksége, ha színházi előadásra megy, ha egy kiemelten fontos üzleti találkozó vár Önre, vagy állásinterjú, ha esküvőre hívják, vagy lerója tiszteletét egy temetésen. De legjobb, ha két fekete öltönyt szerez be, különböző vastagságban és anyagsűrűséggel, így egy tavaszi-nyári, illetve egy őszi-téli szettje is lehet.

2. Nyakkendő

A nyakkendő a kiegészítők alapdarabja, szinte elengedhetetlen, hogy a ruhatára része legyen: az ünnepi alkalmakkor nem is tudja nélkülözni. 

A „hanyag elegancia” jegyében a férfiak egyre többször „felejtik” a fiókban nyakkendőjüket, holott ez a ruhadarab karaktert és személyiséget kölcsönöz viselőjének. Ha az etikett nem is követeli meg, azért tartalékban mindenképp legyen otthon két klasszikus stílusú nyakkendője. Leginkább az egyszínű – sötétkék, sötétzöld, bordó – javallott, de az apró, ismétlődő mintázattal ellátott, illetve egy csíkos darab is megfelelő választás lehet.

3. Passzentos ingek

Egy magára adó, elegáns férfi ruhatárában minimum 3-4 ing megtalálható. Igazán stílusos külsőt a letisztult színek, a fehér, illetve a kék különböző árnyalatai tudnak kölcsönözni, bár mostanában a rózsaszín és a szürke is hódít. Ennek ellenére egy komolyabb megjelenést megkövetelő eseményen érdemes a klasszikus (fehér vagy kék) színeknél maradni.

4. Sportzakó

Ha kicsit lazábbra veszi a figurát, de azért meg akarja adni a módját egy informális összejövetelnek, és ráadásul az időjárás is indokolja, legyen megtalálható legalább egy sportzakó a ruhatárában, amit magára kaphat, ha úgy adódik.

5. Egyszínű pólók

A hétköznapokban persze sok ilyet használunk, de ezúttal kifejezetten a különböző alkalmakra viselt pólókról beszélünk. Elengedhetetlen, hogy rendelkezésre álljon pár nem kopott, nem foszlott sima egyszerű és egyszínű póló. Ezekre szintén a kötetlenebb eseményeken lesz szüksége, mint egy születésnap, szűkebb családi összejövetel és hasonlók. 

+1 Farmernadrág

Az örök klasszikus! Ízlésétől és életvitelétől függően természetesen több farmernadrágja is lehet, de legyen legalább egy, sötét színű, minőségi darab, ami tökéletesen áll Önnek. Ezt bármilyen lazább baráti összejövetelre, magántalálkozókra és a hétköznapokban is jól jöhet.

(Borítókép: Elegáns férfi. Illusztráció: Ezra Bailey/Getty)