III. Károly király javaslata volt, hogy kimonok készüljenek azokból a függönyökből, amik egykoron a windsori kastélyban és a londoni Buckingham-palotában díszítették az ablakokat. A használ anyagok eddig egy raktárban hevertek.

III. Károly király közvetített a Windsorban található függönyraktár és saját jótékonysági alapítványa, a King’s Foundation között. A BBC szerint a felek megegyezésének köszönhetően az alapítvány egyik gyártási tanfolyamában hasznosították újra az anyagot.

Az alapítvány diákjai 30 különböző anyagot kaptak, feladatuk pedig az volt, hogy az egykori függönyöket átalakítsák egy modern, kiskereskedelmi forgalomba szánt divatkollekcióvá. A felhasznált függönyök II. Erzsébet uralkodásának közel 40 évét ölelik fel, ugyanis a darabok között található volt olyan is, ami még 1950-ben lógott a királyi épületekben.

Az alapítvány oktatási igazgatója, Jacqueline Farrell elmondta, hogy kellett idő a diákoknak, amig „túljutottak a sokkon, hogy királyi függönyök felvagdosására kérték őket”, azután viszont a tervezés okozta a legnagyobb fejtörést. Farell azt nyilatkozta, hogy a megkapott függönyök valószínűleg a királyi család privát nappalijából származnak.

A diákok által elkészített ruhákat bárki megvásárolhatja egy online árverés keretében, ami december 8-án 23 óra 59 percig tart. A befolyt összeget az alapítvány a jövőre 10 éves textilprogramjának támogatására fordítja.

(BBC)

(Borítókép: III: Károly. Fotó: GettyImages)