Valljuk be: a férfiak a ruhák terén általában nem gondolják túl a dolgokat és nem is küzdenek nagy kihívásokkal. Pedig az esküvői öltöny kiválasztásának és megfelelő viselésének ugyanolyan szigorú szabályai vannak, mint a hölgyek megjelenésének.

Az esküvők általában vidám rendezvények, ezért mind a vőlegény, mind pedig a vendégek részéről érdemes előnyben részesíteni a visszafogott, de mégis vidámabb színeket. Bár az esküvők jó hangulatúak, mégis sokaknak problémát okoz az eseményre való készülődés és a megfelelő ruhák kiválasztása. Cikkünkben segítséget nyújtunk a vőlegény és a vendégek számára is a legmegfelelőbb öltözet kiválasztásához. 

A vőlegény öltözéke

Amikor a család és a barátok megtudják, hogy egy pár esküvőre készül, a legtöbben izgatottan kérdezgetik a menyasszonyt, hogy kiválasztotta-e már a ruháját a nagy napra. Bár a férfiakat kevésbé hozza lázba a kérdés, mit viselnek majd az esküvőn, holott az ő választásuk ugyanolyan fontos, mint az aráé.

Alapvető igazság, hogy a pár közötti összhangot tökéletesen kifejezheti, ha az öltözékük valamilyen apró részletében passzol.

Ilyen lehet például, ha a nyakkendő színe megegyezik a menyasszonyi csokor színével, vagy a vőlegény inge pont olyan árnyalatú, mint választottja ruhája. A legtöbb vőlegény nem cifrázza a színválasztást és fekete, sötétszürke vagy sötétkék anyag mellett teszi le a voksát, egy próbát azonban mindenképp megérnének a világosabb árnyalatok is – pláne a nyári esküvőkön. A világosszürke, a világoskék, a tört fehér vagy épp a bézs szín a férfiakon is jól mutat, főleg akkor, ha a menyasszony ruhájának színvilágához is illik. A nadrágból és zakóból álló öltöny mellett, a kiegészítők sem mellékesek: a mellény és a nyakkendő örvend a legnagyobb népszerűségnek, de igazán fel tudja dobni a vőlegény szettjét egy csokornyakkendő is. 

A férfi vendégek öltözéke

Ha úgynevezett „dress code” nélkül kapta meg a meghívót, az azt jelenti, hogy a barátai bíznak a jó ízlésében, és teljesen önre bízzák az öltözéket. Ekkor van a legnagyobb felelősség a résztvevő vendégeken, ugyanis az illendő öltözék kiválasztása egyszerűnek tűnhet, de van néhány aranyszabály, amit érdemes betartani. Első sorban a ceremónia típusa lehet mérvadó. Templomi és polgári esküvőhöz más-más viselet illik, bár a férfi öltözékét ez kevésbé befolyásolja.

Örök érvényű, hogy az öltözetünk visszafogottabb legyen, mint a vőlegényé, de mégis elegáns és ízléses.

Manapság az úgynevezett slim-fit öltönyös a legnépszerűbbek, de mindenképpen fontos, hogy az öltöny tökéletesen passzoljon méretben.

Apróság, de szintén alapvető, hogy a férfiak esetében az öv és a cipő színe azonos legyen. Bőröv mellé bőrcipőt illik felvenni, sötét öltönyhöz pedig sötét cipőt. Alapvetően tiltott színek: fekete, fehér, piros. Ez alól egy kivétel van, ha a meghívón „black tie” vagy „white tie” a megadott dress code. A póló, edzőcipő és a túlságosan rikító színek mind-mind kerülendők! Valamint sose feledjük: 

A stílus maga az ember

– ezt Georges-Louis Leclerc de Buffon mondta 1753-ban, az akadémiai székfoglalójában.

(Borítókép: Vőlegény az esküvőjén. Illusztráció: PeopleImages/Getty)