A királyi család tagjainak több fontos szabályt is be kell tartaniuk, amelyek közül az öltözködési előírások különösen fontosak. Íme a leglényegesebb kitételek!

A brit királyi család tagjainak számos szigorú és egyedi öltözködési szabálynak kell megfelelniük. Ezek a szabályok nemcsak az uralkodóra és a trónörökösekre vonatkoznak, hanem a család minden tagjára, beleértve a gyerekeket is. Az elegáns és méltóságteljes megjelenés elengedhetetlen, és ezt egy teljes stáb biztosítja minden nyilvános esemény előtt.

Íme a 8 legfontosabb szabály: 

  • Rövidnadrág minden időben: a királyi család fiúgyermekei számára szigorúan előírják, hogy 8 éves korukig, időjárástól függetlenül, rövidnadrágban kell megjelenniük. Hosszúnadrágot e kor alatt nem viselhetnek.
  • Mindig a megfelelő fejdíszben: amikor a királyi család női tagjai valamilyen hivatalos rendezvényre mennek, a protokoll szerint feltűnő, elegáns kalapot kell viselniük. Ez a szabály része a királyi hagyományoknak és a hivatalos megjelenésnek.
  • Csak természetes körmök: a királyi család hölgytagjai csak visszafogott, természetes árnyalatú körömlakkot használhatnak. Feltűnő színű körömlakkok, mint például a rikító piros vagy sötétkék, nem elfogadottak. Ez a szabály az elegancia és a visszafogottság jegyében született.
  • Elegancia a lábakon is: ha a királyi család hölgytagjai nyilvános eseményen vesznek részt, a szabálykönyv előírja, hogy csak zárt orrú cipőket viselhetnek. Nyitott orrú vagy szandál típusú cipők nem jöhetnek szóba. 
  • Tiarák csak különleges jogon: a tiara viselése a királyi családban egy különleges szabályrendszer alá esik. Csak a hercegnők és azok a női családtagok jogosultak tiarát viselni, akik már hivatalosan beházasodtak a családba. Egy újonnan házasodott nő először az esküvőjén viselhet tiarát, és ezután már csak hivatalos eseményeken. A tiara viselése egyfajta státuszszimbólumot képvisel a királyi családban.
  • A kabátot nem illik levenni: észrevették már, hogy a királyi család tagjai sosem veszik le a kabátjukat? Nem véletlen. Amikor nyilvános eseményeken vesznek részt, a protokoll szerint nem illik levenniük a kabátot. 
  • Harisnya a szoknya alatt kötelező: ugyanúgy, mint a kabátok esetében, a harisnya viselése is szigorú szabályokhoz kötött. A királyi család hölgytagjai mindig kötelesek harisnyát viselni szoknya alatt, még a legforróbb napokon is, hogy megőrizzék a hagyományos eleganciát.
  • Fekete ruha mindig kéznél: ha a királyi család tagjai elhagyják az otthonukat, mindig magukkal kell vinniük egy fekete ruhát. Ez a szokás biztosítja, hogy ha váratlan gyászesemény történik, akkor mindenki azonnal megfelelően tudjon öltözködni. 

(Borítókép: III. Károly brit király. Fotó: Getty Images)