Joanne Hegarty divatszakértő 12 egyszerű, de fontos szabályt fogalmazott meg annak érdekében, hogy minden férfi stílusosan tudjon öltözködni, és elkerülje a legnagyobb baklövéseket.

Sok férfi számára az öltözködés nem egyszerű feladat, ezért gyakran a párjuk az, aki segít nekik kiválasztani a megfelelő ruhadarabokat. Joanne Hegarty divatszakértő 12 hasznos tanácsot adott a férfiaknak, hogyan lehetnek stílusosabbak.

1. Kerüljük a dupla farmert

A dupla farmer – vagyis farmering és farmernadrág viselése egyszerre – sokak szerint divatos lehet, de Joanne Hegarty szerint ez a stílus csak a '20-as, '30-as éveikben járó férfiaknak előnyös. Idősebb korban inkább kerülendő, akárcsak a rockzenekaros pólók, amelyek fiatalosnak tűnhetnek, de felnőttként már nem az igaziak.

2. A megfelelő cipő fontossága

A cipő sokat elárul egy férfi megjelenéséről. Az öltönyhöz érdemes elegáns bőrcipőt választani, míg hétköznapi viselethez a sportcipő tökéletes lehet farmerrel párosítva. Nyári ruháknál pedig a szandál jól mutat a rövidnadrággal. Érdekes, hogy egyesek – különösen az olaszok – szeretik az elegáns ruhadarabokat sportcipővel kombinálni, de Joanne Hegarty szerint ez inkább kerülendő. Mindenki döntse el maga, melyik párosítás illik hozzá leginkább, de fontos, hogy a megjelenésünk maradjon mindig harmonikus.

3. Pulóverek, bőrkabátok és motoros csizmák – inkább ne

Az ilyen darabok, különösen, ha rosszul választják ki őket, elronthatják az összhatást. Az anorákok, pulcsik és motoros csizmák helyett inkább egy elegáns kabátot vagy bőrdzsekit válasszanak, amelyek időtállóak és stílusosak.

4. Hátizsák helyett elegáns táska

A hátizsák ugyan kényelmes, de ha igazán stílusos megjelenésre törekszünk, jobban járunk egy elegáns bőr- vagy velúrtáskával. Az ilyen darabok sokkal kifinomultabb megjelenést biztosítanak. Joanne Hegarty szerint a hátizsákot inkább tartogassuk túrázáshoz vagy kirándulásokhoz, ahol annak funkcionalitása valóban előnyös lehet.

5. Sportruházat csak sportoláshoz

A melegítő, sportcipő és edzőpóló edzéshez vagy sporteseményekhez tökéletes, de hétköznapokra érdemes mást választani. Az utóbbi években divatos lett a sportos ruhákat hétköznapokon is viselni, de Joanne Hegarty szerint, ha igazán stílusosak akarunk lenni, jobb elkülöníteni a sport- és a hétköznapi ruhákat. Ha a sportos ruhákat nem jól kombinálják, könnyen slampos hatást kelthetnek. Ezzel szemben egy elegánsabb hétköznapi öltözet mindig rendezett és kifinomult megjelenést biztosít.

6. Galléros póló a sima helyett

Egy galléros póló vagy egy jól szabott ing mindig jobb választás, mint egy egyszerű póló. Ezek a darabok nemcsak sportosak, hanem elegánsak is, főleg, ha farmerrel vagy chinos nadrággal párosítják azokat. Joanne Hegarty szerint ez a kombináció tökéletes arra, hogy stílusosan, de kényelmesen jelenjen meg valaki a hétköznapokon.

7. Tökéletes viselet vacsorára

Egy fehér ing és elegáns nadrág mindig jó választás, ha vacsorára készül. Ez a klasszikus összeállítás kifinomult megjelenést ad, és sosem megy ki a divatból. Ha egy pár loafer cipővel párosítják, az öltözet egyszerre lesz elegáns és kényelmes – tökéletes olyan alkalmakra, amikor fontos a stílus, de nem baj, ha egy kis lazaság is belefér.

8. Őszi és téli alapdarabok

Ősszel egy nyitott nyakú ing blézerrel, chino nadrággal vagy farmerrel párosítva mindig stílusos és kényelmes választás. Ez az összeállítás elegánsan laza megjelenést kölcsönöz, ami ideális az átmeneti időszakban. Télen pedig egy jól megválasztott kötött pulóver elegánsan egészíti ki az öltözetet, miközben a szükséges hőérzetet és kényelmet is biztosítja a hidegebb napokon.

9. A jó minőségű zokni elengedhetetlen

Az apró részletek, például a zokni színe, sokat számítanak egy férfi megjelenésében. Joanne Hegarty szerint minden lyukas vagy elhasználódott zoknit azonnal ki kell dobni, és jó minőségű darabokra kell cserélni. Ugyanakkor nemcsak a minőség számít, hanem a színválasztás is, ami sokszor okoz bizonytalanságot. Az aranyszabály szerint a zoknit inkább a nadrághoz érdemes igazítani, nem a cipőhöz, különösen akkor, ha elegáns öltözékről van szó.

A fehér sportcipő vagy nadrág esetén viszont érdemes kerülni a fehér zoknit, kivéve, ha sportos öltözékről van szó. Hétköznapi viselethez egy semleges szín, például a szürke, kék vagy fekete mindig jó választás lehet, ami harmonizál a nadrággal, de nem vonja el a figyelmet az összképről.

10. A sötét öltöny mindig stílusos

Bár a divatirányzatok gyakran változnak, ez az alapdarab sosem megy ki a divatból. Legyen szó üzleti megbeszélésről, esküvőről vagy elegáns rendezvényről, a sötét öltöny mindig megfelelő, és eleganciát sugároz. Érdemes beruházni egy ilyen darabba, mert hosszú évekig hű társ marad a fontos eseményeken.

11. Ápoltság – mindig és mindenhol

Az ápoltság az egyik legfontosabb tényező, ha valaki jól szeretne kinézni. A bőr, a haj és a fogak ápolása alapvető, és nemcsak a megjelenésen javít, hanem az önbizalomra is pozitív hatással van. A férfiaknak érdemes rendszeresen odafigyelni ezekre a részletekre, mert a jó megjelenés nemcsak a ruháktól, hanem a személyes higiéniától is függ.

12. A minőség fontosabb, mint a mennyiség

A ruhavásárlásnál mindig érdemes a minőségi darabokat előnyben részesíteni. Fontos, hogy a ruhák jól illeszkedjenek, és előnyösek legyenek a testalkatunkra. Olyan ruhadarabra költeni, ami nem passzol, vagy nem előnyös, csak pénzkidobás. Jobb, ha kevesebb, de jól szabott és minőségi ruhadarabot választunk, ami hosszú távon is megéri.

+1. Az illat és a kiegészítők szerepe

Manapság az illatválasztás szinte az öltözködés része lett, és ez már nemcsak a nőkre vonatkozik. A parfüm vagy kölni használata kifejezetten előnyös lehet egy férfi megjelenésénél, hiszen egy jól megválasztott illat fokozza a stílust és az eleganciát. A parfüm márkák is külön figyelmet fordítanak a férfiak számára készült illatokra, amelyek erőt, kifinomultságot és magabiztosságot sugallnak.

Ugyanígy fontosak a kiegészítők, mint például az óra, a nyakkendő vagy más ékszerek. Egy jól megválasztott karóra az elegancia szimbóluma lehet, míg egy diszkrét karkötő vagy mandzsettagomb még kifinomultabbá tehetik a megjelenést. A lényeg az, hogy ezek a kiegészítők összhangban legyenek az öltözékkel, és ne vigyék túlzásba – a kevesebb néha több.

George Clooney példája

George Clooney a Velencei Filmfesztiválon a jól bevált szürke öltönyében jelent meg, ezzel is mutatva, hogy a klasszikus stílus sosem megy ki a divatból.

Ez az útmutató a feleségeknek és barátnőknek is hasznos lehet, hogy finoman segíthessenek a párjuknak a legjobb formájukat hozni. A férfiaknak pedig abban ad biztosítékot, hogy stílusosan és magabiztosan jelenjenek meg – hiszen a jó megjelenés sokkal többet számít, mint ahogy azt elsőre gondolnák.

(DailyMail)

(Borítókép: Joanne Hegarty divatszakértő. Fotó: Getty Images)