Az őszi-téli időszakban kiemelten fontos az immunrendszerünk támogatása, ugyanis a vitamin és ásványi anyag raktáraink idővel kiürülnek és pótolnunk kell azokat. A táplálékkiegészítők mellett fontos, hogy természetes forrásokból, gyümölcsökből és zöldségekből is bevigyük szervezetünkbe az értékes tápanyagokat.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) iránymutatása szerint naponta legalább 2 csészényi gyümölcsöt, valamint 3 és fél csésze zöldséget kellene elfogyasztanunk.A felmérések szerint azonban az amerikai felnőtt férfiaknak mindössze 12 százaléka teljesíti ezt a napi célt.

Bár a gyümölcsök közül mindegyiknek ajánlott a rendszeres fogyasztása, aszerint is válogathatunk közöttük, hogy milyen céllal kerülnek a tányérunkra. Ez lehet akár a magasabb rosttartalom vagy a minél nagyobb C-vitamin, esetleg káliummennyiség. Ha azonban általánosságban kellene meghatározni a gyümölcsök egy, a szervezetünkre kiemelkedően hasznos csoportját, 

a szakértők a bogyós gyümölcsöket javasolják.

„Mindenféle bogyó nagyszerű élelmiszer, az áfonyától kezdve az epren és a goji bogyón át a fekete ribizliig és a szederig. Alacsony a zsír- és kalóriatartalmuk, miközben gazdagok rostban, illetve számos kulcsfontosságú vitaminban és ásványi anyagban” – emelte ki a Men's Health-nek adott interjújában dr. Lisa McAnulty táplálkozástudományi professzor. Hozzátette: a bogyós gyümölcsök koronázatlan királya a málna, amely több rostot tartalmaz, mint amennyi cukrot. A HáziPatika.com itt felhívja a figyelmet: a felnőtt férfiaknak naponta 30-38 gramm rost bevitele ajánlott, ám az átlagfogyasztás ennek mindössze a felét éri el.

Bár a tápanyagtartalom tekintetében a frissen szedett bogyók a legjobbak, télen a fagyasztott gyümölcsök is nagyszerű választásnak bizonyulnak, ugyanis kiválóan megőrzik tápanyagtartalmukat. A bogyókon kívül a következő gyümölcsökből is célszerű naponta válogatnunk a változatos tápanyagbevitel érdekében:

  • alma,
  • szőlő,
  • dinnye,
  • datolya,
  • egres,
  • füge,
  • banán,
  • mangó,
  • narancs,
  • gránátalma,
  • málna,
  • szilva,
  • körte,
  • cseresznye,
  • sárgabarack,
  • áfonya,
  • licsi,
  • kivi,
  • őszibarack,
  • grapefruit,
  • eper.

via GIPHY

A cukorbetegeknek sem kell félniük

Bár a diabétesszel küzdőknek bizonyos szinten ajánlott kontrollálniuk a gyümölcsfogyasztást, ők is nyugodt szívvel élvezhetik a természet nyújtotta finomságokat, ugyanis a magas cukortartalmú gyümölcsök általában oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaznak, amelyek lassítják a gyümölcscukor felszívódását, így pedig megakadályozzák a vércukorszint-ugrásokat. A gyümölcsturmixok fogyasztását ugyanakkor nem tanácsos túlzásba vinniük a cukorbetegeknek, ugyanis a pengék szétroncsolják a cukor felszívódását lassító rostokat.

(Borítókép: Almát fogyasztó férfi. Illusztráció: Shutterstock)