Ismét bebizonyosodott, hogy az egészséges életmód nem feltétlen állati eredetű élelmiszer fogyasztással jár együtt.

A BMC Medicine orvosi lap legújabb számában átfogó kutatás jelent meg. A tanulmányban közel 80 ezer férfi és 93 ezer nő vett részt, azonban az eredmények sokkal inkább a férfiakat érintik, mint sem a hölgyeket.

A kutatás során a résztvetteknek egy 180 élelmiszertermékből álló listából kellett megjelölni, hogy mit és milyen gyakran fogyasztanak. Az ételeket egészséges növényi (teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, növényi olajok, hüvelyesek, tea, kávé), kevésbé egészséges növényi (finomított gabonafélék, gyümölcslevek, burgonyafélék, hozzáadott cukor) és állati eredetű (állati zsír, tejtermék, tojás, hal- és tengeri állat, hús) élelmiszercsoportokba sorolták.

A egészségügyi adatokkal összevetve kiderült, hogy a zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban és hüvelyesekben gazdag étrend csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát azokhoz a férfiakhoz képest, akik ezekből az egészséges növényfélékből nagyon keveset fogyasztanak.

Eredményeink arra utalnak, hogy az egészséges, növényi alapú étrend összefügg a vastagbélrák kockázatának mértékével

– írták a kutatók.

A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakoribb a rákos megbetegedések közül, a férfiaknál életük során 23-ból, a nőknél 25-ből egynél fordul elő – írták a dél-koreai Kjonghi Egyetem munkatársai, a tanulmány készítői. Arról azonban, hogy pontosan hogyan segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát a kutatóknak is csak elméleteik vannak, de a további kísérletek során talán erre is hamarosan fényt derít az orvostudomány.

Az az elképzelésünk, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben lévő antioxidánsok a krónikus gyulladások ellen hatnak, melyek a daganathoz vezetnek, ezzel csökkenthetik a rák kockázatát

– írták.

(Borítókép: Férfi főz. Illusztráció: Getty Images)