Stressz, az izmok természetes rándulása és az alkohol is okozhatja a kellemetlen rángatózást, amit egyesek elalváskor tapasztalnak - már ha felébrednek rá. Mindezen túl azonban súlyos betegség előjele is lehet, ha rendszeresen előfordul.

A National Sleep Foundation becslése szerint a felnőttek mintegy 70 százaléka tapasztalja időközönként a tudósok által hypnick vagy elalvó rándulásnak nevezett jelenséget, ám a többség nem is emlékszik rá. Sokak számára olyan érzés, mintha zuhannának, majd hirtelen megállnának a levegőben. Hogy mi okozza ezt a rándulást, arra az orvosoknak több elmélete is van.

„Az egyik ilyen feltevés, hogy az idegrendszerünk kapcsol kicsit nehézkesen alvó üzemmódba. Ahogy lassul a szívritmus és csökken a testhőmérséklet, úgy változik az izom állapota is, ami néha rándulásokat okoz” - magyarázta az Egészségkalauznak dr. Vida Zsuzsanna, a Budapesti Alvásközpont munkatársa.

Egy másik elmélet szerint a jelenség akkor következik be, ha valaki túl gyorsan alszik el, általában a kimerültség miatt. Ilyenkor a pulzus és a légzés túl gyorsan lassul le, a szervezet pedig ezt úgy érzékeli, hogy haldoklik. Ezért gyorsan magához térít minket, így megszűnik az általa hamisan érzett vészhelyzet.

Befolyásolja az alkohol, a koffein és a dohányzás

A szakértők kimutatták, hogy az elalváskor tapasztalt rándulások előfordulásának mértékét megnöveli a koffein- és alkoholfogyasztás, illetve a dohányzás. Sokat javíthatunk alvásunk minőségén, ha délután kettő óra után már nem fogyasztunk semmilyen koffein-tartalmú ételt és italt, valamint elalvás előtt relaxálunk. Lefekvés előtt fél órával kapcsoljuk ki a tévét, a számítógép képernyőjét és a telefont – ezek ugyanis rontják az alváshoz és regenerálódáshoz szükség hormon, a melatonin termelődését. Ugyanígy nem tanácsolt az esti órákban alkoholos italt fogyasztani vagy munkahelyi levelezést olvasni.

Bár ezek a hipnikus rándulások alapvetően ártalmatlanok, ha nagyon rendszeresen előfordulnak, azzal romolhat az éjszakai alvás minősége, és értékes időt rabolhatnak el a pihenéstől. A rángatózás hátterében ugyanakkor RDB, vagyis gyors szemmozgásos alvászavar is állhat. Ez a jelenség becslések szerint a világ lakosságának csupán 0,5 százalékát érinti. A betegség ugyan nem súlyos, ám olyan komoly neurodegeneratív betegségek előfutára lehet, mint a Parkinson-kór vagy az időskori demencia.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet figyelmeztet továbbá, hogy a felnőtteket, tizenéveseket és gyermekeket milliós nagyságrendben érintő alvászavarok hozzájárulhatnak az elhízáshoz, a rákos betegségek kialakulásához sőt, tartósan fennálló esetben halálhoz is vezethetnek.

Ekkor forduljon orvoshoz

Az elalvás előtti rángatózás önmagában általában ártalmatlan, ezért nem igényel orvosi vizsgálatot. Ha azonban a rángások problémákat okoznak és akadályozzák a pihenést, érdemes alvásgyógyászhoz fordulni. A háttérben pszichológiai probléma vagy úgynevezett nyugtalan láb szindróma is állhat, ám a legtöbb ilyen esetben a kezelés pozitív szövődményhez vezet további komplikációk nélkül. 

(Borítókép: Alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)